Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

BLOGLAR

Bazar 12 may 2024

Calendar
may 2024
Bzt Sal Çrş Cmq Cum Cmt Baz
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Rusiye arbiyleri Kefe yalısında, 2024 senesi aprel ayı
Rusiye arbiyleri Kefe yalısında, 2024 senesi aprel ayı

KEFE – Qırımdan çoqtan ketken olsañız, bu sizge hucur kele bile: insanlar mında şübhelene ve açuvlana. Soñki eki yılda daa beter oldı. Televizor çoq baqalar, andan ise ükümet kanallarından aytalar: «Muqayt oluñız, etrafta boyalanğan banderciler bar! Qırımğa zarar ketirmege isteyler».

Bunı çoq aytsañ, faydası olacaqtır. Endi tükânda qartana bile şübhelenip baqa, çünki üstüñizde sarı sviter ve mavı cins bar. Men bu vaziyette baş üstü olsam, telükeli olurım, dep aytam. Ya da yaya keçitini kösterem: anda da tek sarı-mavı renkler bar – şübheli! Mında GİBDD çalışa da, FSBge mıtlaqa çaqmaq kerek!

Hatırlasañız, eki yıl evelsi bir adiseni tarif etken edim, yalı boyunda tırnaqlarını sarı ve mavı tüslerge boyalağan qız poliske alıp ketirilgen edi? Ve polis hadimleri eñ yaqın tükânçıqqa barıp, boya çıqarmaq içün suv aldı ve polis bölüginde tırnaqlarını silgenler. Kene yahşı: mahkemege oğramadı, tek tenbilegenler!

İ.K.Ayvazovskiy Kefe resim galereyası, 2024 senesi aprel ayı
İ.K.Ayvazovskiy Kefe resim galereyası, 2024 senesi aprel ayı
Şimdi artıq divarlarda kimse «Cenk olmasın!» dep yazmay – qorqalar

O vaqıt bu siyrek bir şey körüngen edi. Amma şimdi er adımda bu bar. Em de internetke keçe. Şimdi artıq divarlarda kimse «Cenk olmasın!» dep yazmay – qorqalar (amma qavuslar içinde kene qayd eteyik, Peskov ayttı da, artıq cenk kete, şunıñ içün «mahsus arbiy operatsiyağa» cenk dep aytmaq mümkün). Şimdi Qırımda birisi umumdevlet baqışlarına zıt kelgen fikrini aytsa, tek yaqınlarınıñ yanında ya da içtimaiy ağlarda yapa. Bu da pek telükeli eken.

Bu nasıl çalışa? Meselâ, «VKontakte» içtimaiy ağına dostlarıñızda yañılıqlar barmı dep baqmaq içün kiresiñiz. Ve anda bir «Vasâ Kuroçkinniñ» Qırımdaki adise-vaqialarnen bağlı fikrini köresiñiz. Bu fikirni begenmeysiñiz, bu aqılsız bir şey kele.

Yapacaqlarıñız:

  • Yazıp başlaysıñız: «Vasâ Kuroçkin, doğru aytmaysıñ! Şimdi sebebini anlatırım». Ve añlatasıñız. O ise, nenen razı olmağanını yaza. Dialog ola – normal vaziyet.
  • Bir şey yazmaysıñız – ne kerek, ve onıñ izaatlarını körmemege tırışasıñız.
  • «Kuroçkinni» cezalandırmağa qarar beresiñiz. Nasılmı? FSBge çaqasıñız. Telefon ete ya da yazasıñız.

Ve soñra mahsus organlar «Vkontakte» içtimaiy ağında «Kuroçkin» kerçek bir soyadımı dep baqa. «Vkontakte», ebet, tahqiqatnen işbirligi yapa ve «Kuroçkin» yazğan IP adresni bere. Soñra yerli internet şirketinden bu IP-adres kimge ait dep soray ve «Kuroçkinniñ» kerçek soyadını ögrene.

Soñra «Kuroçkinni» operativ hadim ziyaret etip, bir-eki sual bere: Qırım kimiñ; bandercilerge ne vaqıttan berli çalışasıñ; bu izaatlar içün ne qadar para aldıq? Ve ilâhre.

Soñra, organlarğa bağlı olaraq, mahkemede «Kuroçkinge» qarşı dava «sayğısızlıq ve çağıruvlarğa» keçe: o vaqıt 30 biñ rublelik para cezası – «Kuroçkin» qolay qurtuldı sayıla. Ya da dost olmağan memleket içün casuslıq şekillene: mında koloniya ola bile, em daa büyük ceza.

Nasıl başlandı? İçtimaiy ağlardaki izaatlardan.

Sarı-mavı renklerde turistik çadır. Qırım, nümüneviy fotoresim
Sarı-mavı renklerde turistik çadır. Qırım, nümüneviy fotoresim

Em de telükeli izaat er şey ola bile. Meselâ, birisi Avdiyıvka civarında «mahsus arbiy operatsiya» iştirakçileriniñ ğalebeleri aqqında yaza, «Kuroçkin» ise cevap yaza: «Ya, ebet! Daa neler...». Bu bile yeterli. Çünki bu artıq «Rusiye ordusına qarşı ürmetsizlik», onıñ ğalebelerine, yani ululığı ve qudretini inkâr etüv ve ilâhre. Cinaiy madde. Em de «Kuroçkinniñ» evine tintüv keçirmege kelirler, baqarsıñ, patlayıcı paket de çıqar. Nasıl tapılmasıñ? Mıtlaqa çıqar, şaatlar da baş sallap imzalarlar.

Bir patlayıcı da kerekmey, poçtada kimge ne yazğanını qıdırmaq kerek. Belki, şimdi Odesada yaşağa sınıfdaşına yazğan? Bu daa bir-eki yıl koloniyada qalmasına sebep olur. Siz titul rus milletine ait olmasañız, bu daa bir-eki yıl qoşar.

Mında, Qırımda, 37-nci senesi kibi. Ve çaqqanlar daa çoqtır

Siz qabartqanımnı tüşünesiñizmi? İç de! Mında çoqtan sovetlerde olğanı kibi vaziyet, artqaç bir şey aytmamaq içün yahşı tüşünmek kerek. Mında, Qırımda, 37-nci senesi kibi. Ve çaqqanlar daa çoqtır.

«SMERŞ» – «casuslar ölsin» – kanalını alayıq. Qoşulğanlar çoq! İçtimaiy ağlarda duşman tapmağan bir künleri yoq. Ve birden FSBge çaqalar, bunı quvana-quvana aytalar.

«Krımskiy SMERŞ» bir-eki yıl evelsi cemaatçı ve bloger Aleksandr Talipov tarafından quruldı. O, yañı leyhasını böyle ilân etken edi: «Rus duşmanları, ukrayın milletçileri ve hainler cedveli». Daa 19 regionda kanallarını açtı, amma anda pek populâr olamadı. Qırım lider oldı: «SMERŞ Moskvada» biñ kişi olsa», «Krımskiy SMERŞ» – 40 biñlik!

Talipovnıñ çaquvından soñ – özü kefeli – bir yıl içinde «Rusiye ordusını itibardan tüşürüv» sebebinden 200 protokol tizildi. Bir kün bile FSBge çaquvnen keçmedi!

Talipovnıñ yapqanları:

Qarasuvbazar tehnikumınıñ ocası Andrey Belozerovğa qarşı cinaiy dava – 2014 senesinden başlap Donbas Ukrayına ordusı tarafından bombalandırılğanından şübhelengenini yazdı. Mahkeme ocanı 100000 ruble para cezasına üküm etti;

Qırımnı Rusiye dep saymağan Ermeni Bazar sakinine 180000 rublelik 4 protokol ve 15 kün apis cezası;

Keriçniñ içtimaiy hadimi Olga Sayenko Rusiye ordusınıñ Ukrayınadaki «ğalebeleri» aqqında yaramay şeyler aytqanından 2 yıl şartlı olaraq azatlıqtan marum etildi.

Talipov vaqtınca İsrailge ketti, amma andan bile «Qırım casuslarınen» küreşmege devam ete. Ve işi qaynay

Tüşüniñiz: 40 biñ casus! «Vkontakte» içtimaiy ağı Talipovnıñ kanalını soñra blok etti. O, «Krımskiy SMERŞ» telegram kanalını açtı, şimdi tahminen 77 biñ abunecisi bar. Andan belli olğanına köre, Talipov vaqtınca İsrailge ketti, amma andan bile «Qırım casuslarınen» küreşmege devam ete. Ve işi qaynay.

Biz ise kederlenip, daa bir qurbannı hatırlayıq – İrına Danılovıçnı. Kefege yaqın Vladislavovka köyünde ana-babasınen yaşağan ve Köktebelde çalışqan qırımlı emşire. İçtimaiy ağlardaki faalligi, Rusiyeniñ Ukrayınağa qarşı zapt etici cenki aqqında fikirleri eki yıl evelsi bir kün gece nevbetinden evine qaytmağanınıñ sebebi oldı. Yolda onı FSB hadimleri toqtatıp tuttı, soñra mahkeme oldı, ve fikirleri içün yedi (!) yıl koloniyada qalmasına üküm etildi. Tutqanda közlük qutusına patlayıcı gizliden qoyuldı. Şimdi alı ağır, emşire olaraq açlıqnıñ neticelerini bilmek kerek. Amma İrına teslim olmay – koloniyada da küreşmege devam ete.

İrına Danılovıç
İrına Danılovıç

Ve er kes buña oğray bile, hususan bayram arfesinde ya da kvartal soñunda, FSB yapqan işleri aqqında esabat bere – yaqalavlar fayızı seviyede tutmaq kerek. «Krımskiy SMERŞ» olarğa yardım ete. Bir lâtifede aytılğanı kibi, daa azatlıqta olsañız – siziñ ğalebeñiz degil, olarnıñ eksik işidir.

Casuslar, casuslar er yerde...

Kefe plâjı, 2024 senesi aprel ayı
Kefe plâjı, 2024 senesi aprel ayı

Armen Haçaturov, kefeli bloger (müellifniñ adı ve soyadı telükesizlik maqsadınen deñiştirildi)

«Bloglar» rubrikasında ifadelengen fikir-tüşünceler müelliflerniñ noqta-i nazarını aks ettirip, muarririyetniñ baqışlarınen bir olmaması mumkün

MALÜMAT: Ukrayinağa qarşı Rusiye silâlı ücümi 2022 senesi fevralniñ 24-nden sabadan berli devam ete. Rusiye ordusı arbiy ve vatandaş infrastrukturasınıñ esas obyektlerine avadan darbe endire, uçaq alanları, arbiy bölük, cermay bazaları, yaqıt stantsiyaları, kilse, mektep ve hastahanelerni viran ete.

Rusiye ordusı çekilgen soñ azat etilgen köy ve şeerlerde kütleviy öldürüv adiseleri aqqında belli oldı. Bazı ğarbiy liderler Rusiyeni cenk cinayetlerinde qabaatladı. Rusiye akimiyeti arbiyleriniñ öldürüvlerge alâqası bar olğanını inkâr etip, olarnı «uyduruv» dep adlandıra.

Rusiye Ukrayinağa qarşı basqıncılıq cenk alıp barğanını inkâr ete ve bunı maqsadı «askeriysizleştirüv ve denatsifikatsiya» olğan «mahsus operatsiya» dep adlandıra.

Roskomnadzor Qırım.Aqiqat saytını blok etti. Qırım.Aqiqatnı küzgü saytı vastasınen oqumaq mümkün: https://d2a3ebzji45ji0.cloudfront.net. Esas adise-vaqialarnı Qırım.Aqiqatnıñ Telegram ve İnstagram saifelerinden taqip etiñiz.

Qırımnıñ Rusiye tarafından işğal etilüvi

2014 senesi fevral ayında Qırımda işaretsiz urbada silâlı insanlar peyda oldı. Olar Qırım Yuqarı Şurası, Aqmescit ava limanı, Keriç parom keçiti, diger strategik obyektlerni zapt etip, Ukraina ordusınıñ areketlerini blok etken edi. Rusiye akimiyeti bu insanlarnıñ Rusiye ordusınıñ arbiyleri olğanını başta inkâr etken edi. Daa soñra Rusiye prezidenti Vladimir Putin bular Rusiye arbiyleri olğanını tanıdı.

2014 senesi martnıñ 16-nda Qırım ve Aqyarda yarımada statusınen bağlı dünyada tanılmağan «referendum» olıp keçti, onıñ neticesinde Rusiye Qırımnı öz terkibine aldı. Ukraina, Avropa Birligi, ABD «referendumdaki» rey neticelerini tanımadı. Rusiye prezidenti Vladimir Putin martnıñ 18-nde Qırımnıñ Rusiyege «qoşulğanını» ilân etti.

Halqara teşkilâtlar, Qırımnıñ işğali ve ilhaqını qanunsız tanıp, Rusiyeniñ areketlerini takbih ettiler. Ğarp devletleri bir sıra iqtisadiy sanktsiyalarnı qullandı. Rusiye, yarımadanı işğal etkenini inkâr etip, buña «tarihiy adaletniñ tiklenmesi», dey. Ukrainanıñ Yuqarı Radası 2014 senesi fevralniñ 20-ni, Rusiye tarafından Qırım ve Aqyarnıñ muvaqqat işğali başlağan künü olaraq resmen ilân etti.

Nariman Celâl
Nariman Celâl

Qırım.Aqiqat Rusiye Federatsiyası tarafından işğal etilgen Qırımda apiske alınğan ve Rusiye mahkemesi tarafından 17 yıl koloniyada qalmasına üküm etilgen Qırımtatar Milliy Meclisi reisiniñ birinci muavini Nariman Celâlnıñ mektübini derc ete. O, apayına mektüpni aprelniñ 7-nde, musulmanlar içün muqaddes Ramazan ayınıñ soñunda yazdı. Qırım.Aqiqat muarririyeti onı tolusınen derc ete.

Leviza Celâlova: "Bayağı vaqıt devamında Nariman ile bağlı vaqialarnı tarif etip olamay edim, çünki balalar, hastalıqlar ve ayatımdaki diger müim vaqialarnen bağlı sebepler bar edi. Çoqusı bizni qayğırıp, soray, telefon ete, kele. Bazıları ise, insanlar arasında tarqalğan yalan ve bizim Nariman ile inançlarımızğa nisbeten iftiralarnı uydurmağa başladılar. Er kesni tenbiyelemek isteyim, Nariman ve qorantamıznıñ alı aqqında bütün malümatnı tekrar teşkermek kerek. Tek menim sözlerime ya da qorantamızğa yaqın olğan insanlarnıñ sözlerine inanmaq. Öz nevbetimde, Narimandan alğan mektüpni sizlernen paylaşmaq isteyim, o, tünevin (2024 senesi aprelniñ 10-nda – QA) Oraza bayramnıñ birinci kününde, epimizge yazılğan edi.

Yaqınlarda belli bir romanda oqudım: "Apiste sen yıllarca küneş doğuvını ve batuvını, gece köküni körmeysiñ. Künniñ 16 saatı, künniñ ekinci yarısından sabağa qadar, siz kamerañızda qapalısıñız. Azatlıqtan marum etilgende, senden küneşni de, aynı da, yıldızlarnı da alalar".

Apishanede bulunğan çoq insan içün bu vaziyet pek ağır. Amma men özümni raat duyam. Çünki men zenginim... Allahnıñ lütfu ile zenginim. Ve men bunı defalarca kördim.

Mende sen barsıi. "Yahşı erkek, onıñ yanında doğru qadın olğanı qadar küçlüdir". Ve yanıñda olğanımda özümni daa küçlü duyam.

Bizim pek yahşı balalarımız bar. "Balañızğa sevgiñizni isteknen ve samimiyetnen bermeseñiz, erkek olmaq mümkün degil. Em de yahşı insan olmaq tek balanıñ da seni can-yürekten sevgeninden soñ mümkün". Ve men siziñ sevgisiñizni duyam.

Bizim pek yahşı balalarımız bar. "Balañızğa sevgiñizni isteknen ve samimiyetnen bermeseñiz, erkek olmaq mümkün degil. Em de yahşı insan olmaq tek balanıñ da seni can-yürekten sevgeninden soñ mümkün. Ve men siziñ sevgisiñizni duyam.

Meni tanığan, diñlegen, maña yardım etken, bağışlağan ve ümüt bergen Yüce Allah bar. "Aqiqat şu ki, er birimiz, er bir atom, er bir galaktika ve kâinatnıñ er bir maddesiniñ parçacığı "Tanrığa doğru areket ete".

Ve siz episi meni quvandırasıñız. "Kimerde tek ümüt ile sevemiz. Bazıda bizler közyaşlarsız ağlaymız. Ve soñunda, bizde olğan tek şey, sevgi ve oña bağlı olğan mecburiyetler, bizde olğan tek şey, biri-birimizge sıqça sarılıp sabağa qadar beklemek". Biñlernen kilometr uzaqlığında olğanımızğa baqmadan, bunı yapamız.

Allah içün, er birinizi sevem. Siz menim küçümsiñiz, siz menim yüregimsiñiz, siz menim küreşimsiñiz ve siz menim ğalebemsiñiz!

Nariman Celâl

Qırımda apiske alınğan qırımtatar faali, siyasetçi ve jurnalist Nariman Celâlnıñ mektübini onıñ ömür arqadaşı Levisa Celâlova Facebookta aprelniñ 11-nde derc etti

«Fikir» rubrikasında ifadelengen fikir-tüşünceler müelliflerniñ noqta-i nazarını aks ettirip, muarririyetniñ baqışlarınen bir olmaması mumkün

Roskomnadzor Qırım.Aqiqat saytını blok etti. Qırım.Aqiqatnı küzgü saytı vastasınen oqumaq mümkün: https://krymrcriywdcchs.azureedge.net. Esas adise-vaqialarnı Qırım.Aqiqatnıñ Telegram ve İnstagram saifelerinden taqip etiñiz.

Bloklav ve tsenzurasız haberler! Qırım.Aqiqat qullanımını qurmaq içün iOS ve Android.

Qırımnıñ Rusiye tarafından işğal etilüvi

2014 senesi fevral ayında Qırımda işaretsiz urbada silâlı insanlar peyda oldı. Olar Qırım Yuqarı Şurası, Aqmescit ava limanı, Keriç parom keçiti, diger strategik obyektlerni zapt etip, Ukraina ordusınıñ areketlerini blok etken edi. Rusiye akimiyeti bu insanlarnıñ Rusiye ordusınıñ arbiyleri olğanını başta inkâr etken edi. Daa soñra Rusiye prezidenti Vladimir Putin bular Rusiye arbiyleri olğanını tanıdı.

2014 senesi martnıñ 16-nda Qırım ve Aqyarda yarımada statusınen bağlı dünyada tanılmağan «referendum» olıp keçti, onıñ neticesinde Rusiye Qırımnı öz terkibine aldı. Ukraina, Avropa Birligi, ABD «referendumdaki» rey neticelerini tanımadı. Rusiye prezidenti Vladimir Putin martnıñ 18-nde Qırımnıñ Rusiyege «qoşulğanını» ilân etti.

Halqara teşkilâtlar, Qırımnıñ işğali ve ilhaqını qanunsız tanıp, Rusiyeniñ areketlerini takbih ettiler. Ğarp devletleri bir sıra iqtisadiy sanktsiyalarnı qullandı. Rusiye, yarımadanı işğal etkenini inkâr etip, buña «tarihiy adaletniñ tiklenmesi», dey. Ukrainanıñ Yuqarı Radası 2014 senesi fevralniñ 20-ni, Rusiye tarafından Qırım ve Aqyarnıñ muvaqqat işğali başlağan künü olaraq resmen ilân etti.

Daa yüklemek

XS
SM
MD
LG