Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Pavel Kazarin: Yañlış burulış


Mahsus Qırım.Aqiqat içün

Qırım ilhaqından soñ bir çoq adamğa, Ukrainanıñ siyasiy nisbeti ebediy olaraq denişti dep köründi. Amma 2014-üncide yutquzğanlar şimdi yenmege tırışa.

Maydan ve Rusiye ücüminden soñ Ukraina tarafı vatanperverler ve liberallarğa bölündi. Vatanperverler cenkni esas telüke saya edi. Liberallar - qabarcılıqnı. Vatanperverler suverenitet ğayesi etrafında birleşti. Liberallar - islâat ğayesi etrafında.

Farqlarğa baqmadan, bu eki lagerniñ ortaqlıqları çoq edi. Volodımır Yermolenko bir sefer yazğan edi ki, cenk başlağanından son Ukraina vatandaşı ağır alğa tüşti. Bir taraftan, devletniñ havfsızlığını qorumaq kerek. Başqa taraftan - şahsiy azatlıqlarını qorçalamaq kerek.

Er şey tabiiydir. Liberal olıp aynı zamanda vatanperver olmamağa çareñ yoq - çünki cenk kete. Vatanperver olıp liberal olmamağa da çareñ yoq, çünki Kreml, Ukrainağa liberal Ğarpnıñ qısmı olmağa bermemek içün bu cenkni başladı. Tecavuzcı seniñ ğayeviy koordinatlarını tayinley - onıñ içün sıca ve yımşaqnı umumiy ve bölünmez alğa ketirmelisiñ.

Bu platformanıñ ekisiniñ (liberalizm ve vatanperverlik) ciddiy davası bar. Bunıñ içün devamlı dialog ve eşitüv qabiliyetini talap eteler

Yermolenko yazğan edi ki, yañı Ukraina içün vatanperverliksiz liberalizm ve liberalizmsiz vatanperverlik - ekisi de aynı, bir yerge ketirmeycek yoldır. Mania tek şunda ki, bu platformanıñ ekisiniñ (liberalizm ve vatanperverlik) ciddiy davası bar. Bunıñ içün devamlı dialog ve eşitüv qabiliyetini talap eteler.

Beş yıldan soñ belli oldı ki, dialog qurmaq qabiliyeti bizim küçlü tarafımız degil. Lagerlerniñ ekisi de beş yılnıñ içinde tamamınen ayırılıp yetiştirdi. Ekisi de neticede intiqam almaq istegenlerniñ ücüm nişanı oldı. Sadece vatanperverlerni "liberal" bayraqları astında, liberallarnı "vatanperver" bayraqları altında ücüm ettiler.

Ukraina vatanperverlerni liberal pozitsiyalarnıñ teslim etmesinde qabaatladılar. Sanki, "qabarcılıqnı yaratalar", "islâatlarnı bozdılar", "çevirme yerine köz boyamacılıqnen oğraşalar". Ukraina suvereniteti tarafdarlarınıñ lageri bazar kün mevsusı buldozerlerinen dağıtıldı. Olarnıñ iqtisadiy ilerlevniñ esas maniası kibi kösterdiler. Er tenqitci - onıñ aqiqiqy noqta-i nazarlarına ve maqsatlarına baqmadan - basta liberal beyaz urba kiyip, soñra raqibine ğazabınıñ bütün küçüni tüşüre edi.

Neticede suverenitet mevzusı ve onıñ tarafdarları Ukrainada marginallıqqa quvuldı. Bu lagerden kelgen er angi fikrine qarşı aqça ve qaniçenlik, qabarcılıq ve samimiyetsizlik qabaatlavları kele edi. Bu fikirlernen paylaşqan er birevni deral "porohobot"larğa qoşıp, ciddiy qabul etmemege çağırıldı.

Ve bundan soñ bütün bular küzgü şeklinde Ukraina liberallarınen de olıp başladı. Bazıları Zelenskıynıñ inauguratsiyasından keçip, atta onıñ ilk ükümetine tüştiler. Şahsiyleştirüv, işlâat ve bazarlar ğayelerini teşviq ettiler. Ve olarnı mahv etmek içün bütün içtimaiy kampaniya "vatanperver" sancaqlarınen keçti. Sanki, "ülkeni tış idareciligine bereler", "devlet şirketlerinde çetel adamlarınıñ üstünligi", "BVF ve Brüssel lobbicileri". Neticesi ise bizge belli.

"Suverenitet partiyası" ve "islâat partiyası" anlaşıp olamadılar, böylece - ekisi de ücüm altına tüşti

Maydandan altı yıl keçken soñ eki Ukraina lageri olduqça qansız qaldı. "Suverenitet partiyası" ve "islâat partiyası" anlaşıp olamadılar, böylece - ekisi de ücüm altına tüşti. Amma bütün bu stsenariyni 2014-ünci yılda yutquzğan quvetler öz yararlıqlarına qoşa bile.

Qırım ilhaqından soñra solacaq dep körünge aynı şu "Kreml partiyası" apansızdan canlandı. Evelkisine köre, onıñ mevamı zayıfçadır, amma şimdi onıñ tarafdarlarıpeyda oldı. Bu - özlerini yeñilgen duyğan ve yeñip intiqam almaq istegen oligarhlardır. Ve raqiplerini sıradan çıqarmaq icün secilgen yol tesadüfiy degildir.

И даже теперь они отмахиваются от диалога и перекладывают вину на соседа. Каждый намерен гордо идти на дно в одиночку

Rusiye istilâsından soñ vatanperver ve liberal mevzular ülkede eñ qanuniy oldı. Bunı begenmegenler muvafaqiyetnen uyğunlaşmağa ögrendi. Ve biz başta "liberal" tazirlerniñ yarıdımınen "suverenitetçilerniñ" basılğanını kördik. Soñra - vatanperverlik yetmemezliginen liberallarnıñ ücüm etmesini.

Bu lagerlerniñ ekisi Maydandan keldi. Altı yıl evel olar aynı barrikadalarda turdı. Lâkin yañı onyıllıqnıñ başında olar inanmamazlıq ve qarşılıqlı can ağırsı tecribesine sarılıp yetiştirdi. Simdi bile dialognı red eteler ve qabaatnı raqiplerine taşlaylar. Ekisi de ğurur ile tüpke yalıñızlıqta ketmege azır - yalıñız kompromisslerge razılıq bermemek içün. Ekisi de suvaltı qayıqlar gemilerine urğanını körmeyip, artileriya atışlarınen oğraşmaq azır.

Acayip bir plan, cemaat. İsveçre saatı kibi işançlıdır.

«Fikir» rubrikasında ifadelengen fikir-tüşünceler müelliflerniñ noqta-i nazarını aks ettirip, muarririyetniñ baqışlarınen bir olmaması mumkün

Pavel Kazarin, qırımlı jurnalist, Qırım.Aqiqat közeticisi​

XS
SM
MD
LG