Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Pavel Kazarin: Deliller ve sektalar. Cenk ve epidemiyanıñ ne ortaqlığı bar


Mahsus Qırım.Aqiqat içün

Epidemiya cenkke oşay. Başlazdan evel er şeyge inana bilesiñ. Ancaq soñra felâket kele ve er şeyniñ yerini köstere.

Cenkten evel ordu bizge bir qalıntı kibi körüne edi. Uniformalı admalar - azırğa duacılar kibi. İşğal telükesi aqqında aytqanlar - panikörlar. Özümizni devirniñ tınçlıqseverliginde inandıra bile edik. Sıñırlarnıñ bozulmamazlığına inana bile edik. Muqaveler ve añlaşmalarğa inana bile edik.

NATOğa diqqat etmey bile edik. Aqyarnı gaz endirimlerine deñiştirmek. Rusiye tarafdarları olğan partiyalarnı iç siyasiy manzaranıñ elementi kibi körmek. Soñra ise istilâ oldı - ve bütün tobanlı evçiklerimizni tarih yeli ile uçurıldı.

Altı yıldan son er şey tekrarlana.

Epidemiyadan evel gomeopatiyağa inana bildik. Aşılavlarnı kereksiz saymaq. Ekimlerge köre falcılarğa üstünlik bermek. Tibbiy aqqında şifacılar, kelecek aqqında ekstrasesnsler fikir yürsete edi. Arsenalımızda özümizni tınçlandırmaq içün dört yüzden ziyade yol bar edi - soñra ise pandemiya başlandı ve pıtaqlı evimiz de sınavdan keçmedi.

Aqiqat yalıñız olğanı yerde - ve alternativ versiyarnıñ peyda oluvı onıñ koordinatlarını iç deñiştirmey

Post-aqiqat dünyasında çoq uzun yaşadıq. Bütün fikirlerniñ mevcüt olmaq aqqı olğanını özümizni inandıra edik. "Aqiqat ortadadır" dep fikir etmege alıştıq. Amma aqiqat yalıñız olğanı yerde - ve alternativ versiyarnıñ peyda oluvı onıñ koordinatlarını iç deñiştirmey.

Mesele şundaki, adamlar duyğulı ve boldurmağa meyiller. Em de faktlarnıñ zayıf bir PR-ı bar - adiy aqiqatlar çoqtan berli taze ve parlaq körünmeyler. Bir malde cemaat can sıqıcı mantıqtan boldura ve kene emotsiya istep başlay. Şu arada vasiyetlerini satıp başlağan sahte peyğamberler sanağa çıqa.

Spekulântlar er vaqıt adiyliknen ticaret ete. Olar sade sebepler ve adiy aqibetlerni tapa

Dünyamız mürekkeptir ve spekulântlar er vaqıt adiyliknen ticaret ete. Olar sade sebepler ve adiy aqibetlerni tapa. Küçlü fitnelerni ve küçlü duşmanlarnı. Keçmişniñ gizli bilgilerine atıf eteler, adamlar ise olarğa inana. Keçmişimizde sağınacaq bir şey olmağanını unutıp.

Но весь этот фестиваль глупости имеет срок годности. Война и эпидемия включают режим причинно-следственных связей. Заставляют каждого платить за свои иллюзии.

Ancaq bütün bu ahmaqlıqnıñ soñ bir tarihi bar. Cenk ve epidemiya sebep alâqası rejimini köçürdi. Er kesniñ hayalları içün tölemesini talap ete.

Факты скучны, но именно они позволяют оценивать риски, соизмерять усилия и взвешивать последствия

Olarğa ne sebep ile inanğanıñız müim degil. Sadedillik ve ahmaqlıqnıñ aqibetleri siyrek farqlana. Alternativ faktlar yoq, caillik içün ise tayin etilgen fiyatlarğa köre tölemek kerek.

Faktlar can sıqıcılardır, amma tamam olar telükelerniñ tüşünmege, ğayretlerni ölçemege ve aqibetlerniñ ölçemege imkân bere. Olar kerçeknen alâqanı coymamağa imkân bere ve alternativalarnı teşkere. Tarihnıñ bazı devirlerinde bu ğayet müimdir. Çünki tabiiy seçimni kimse lâğu etmegen.

Sebap alâqası kerçegimizni yuqarıdan aşağısınace keçe. Aşıvalğa inanmasañ - immunitetni bekleme. Hastalıqnı yahşı etmeseñ - metastazalarnı alırsıñ. Ekstrasenslerni saylasañ - soñra şikâyet etme.

Çünki yalan tañrılar felâketke dayanır. Amma mühlisleri - er vaqıt degil.

«Fikir» rubrikasında ifadelengen fikir-tüşünceler müelliflerniñ noqta-i nazarını aks ettirip, muarririyetniñ baqışlarınen bir olmaması mumkün

Pavel Kazarin, qırımlı jurnalist, Qırım.Aqiqat közeticisi​

XS
SM
MD
LG