Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Arsen Jumadilov: Qırımtatar muhtariyetiniñ hayaliy muhalifleri


Qırımtatar milliy bayrağı. Nümünelik fotosüret
Qırımtatar milliy bayrağı. Nümünelik fotosüret

Tecribeli qırımlı siyasetçi Andrey Sençenkonıñ (Ukrainanıñ sabıq deputatı – QA) intervyusını oquyım. Sençenko muhtariyet işini biraz bekletmek kerek dep saya. Ve söz sırası Meclisni yamanlap, Ukrainanıñ mustaqilik yıllarında akimiyet birlikte olğanını iddia ete.

Meclis soñki devirdeki Leonid Kuçmanen beraber olğandırmı, aceba? 2004 senesi Qurultaynıñ, Viktor Yuşçenkonıñ namzetine qol tutulacağınen bağlı qatiy pozitsiyası qırımtatarlarğa, Kuçmanıñ sürgün etilgenlerniñ aq-uquqı tiklenecegi aqqında qanunını imzlamamasına patlağan vaqtındamı, aceba?

Yani, Meclis Viktor Yanukoviçnen de birlikte olğandırmı, aceba? Meclis reberleri Partiya Regionov firqasına kirmege red etkende, Yanukoviç Lyovoçkin vastasınen qırımtatar liderlerini çamurğa bulamaq maqsadınen Qırımda siyasiy leyhalarnı işke tüşürgen vaqtındamı, aceba?

Teklif etilgen leyhağa binaen, Qurultay ve Meclis Qırımda öz yerine akimiyet organlarını qoyıp oturmaycaq

Andrey Sençenko fikrine köre o, Qırım azat etilgen soñ: «Bizni 13%-ni teşkil etken ealiniñ eline teslim etecek olalar!», - dep qıçıracaq Qırım sakinlerini qayğıra. Bu ibareniñ muellifi deñişmeler leyhasınen tanışmayıp, menfiylikni darqatmağa devam etecek olsa, o zaman, belki de, onıñ fikrine köre, qıçırarlar. Lâkin, teklif etilgen leyhağa binaen aslında, Qurultay ve Meclis Qırımda öz yerine akimiyet orğanlarını qoyıp oturmaycaq.

Ebet, olar olmadan tamır halqqa zarar ketirecek qararlarnı qabul etmege fursat olmaycaq. Lâkin bu - «13%-ni teşkil etken ealiniñ eline teslim etmeknen» bir olmağanı aşkâr. «Ahır-soñu» Rusiye-Sovet müstemlekesinden evel 95% teşkil etken «13%-niñ menfaatını esapqa almaq» denilse daa da doğru olur edi.

Epimiz Qırımnıñ keri qaytqanını isteymiz. Ancaq bazı bir şahıslar daa da ileri ketip, azat etilgen Qırım yolbaşçılarınıñ kreslolarını özüne köre ölçep başladı

Men añlayım, elbette ki, epimiz Qırımnıñ keri qaytqanını isteymiz. Ancaq bazı bir şahıslar daa da ileri ketip, azat etilgen Qırım yolbaşçılarınıñ kreslolarını özüne köre ölçep başladı. Böyle insanlar ister-istemez öz ambitsiyalarınıñ reinesi ve muhtariyetniñ muhalifi olıp qalacağı qaçınılmaz şey. Olar qırımtatarlarnı ve hususan, muhtariyetni yamanlağa ıntılğanı da qaçınılmaz şey. Al-azırda, Qırım işğal altında eken, bu insanlar – hayaliy muhaliftir. Yarın-bürskün, Qırım keri qaytqan soñ, olar kerçek muhaliflerge çevirilecek. İşte o zaman, 1991-2014 yıllar arasında olğanı kibi, qırımtatar muhtariyetini körmege nasip olmaz.

Eger öyle olacaq ise, zaman keçken soñ, o epimizni ve belki de, biznen bağlı hatıranı da silip taşlar... Bir qaç nesil keçken soñ, Bağçasarayda qırımtatar medeniyet muzeyini açarlar da, tışqı ceetten şarq körünişine saip türkiy soyadı taşığan ekskursiya ötkergen şahıs, temiz qırımtatarca olmağan tilde özüniñ coyulğan musulman cennetindeki tarihiy tamırları aqqında ikâye eter...

Arsen Jumadilov, Qırımtatar Milliy Meclis reisiniñ mesleatçısı

«Bloglar» rubrikasında bildirilgen fikir-tüşünceler müelliflerniñ noqta-i nazarını aks ettirip, muarririyetniñ baqışlarınen bir olmay bile.

(Arsen Jumadilovnıñ Facebook akkauntından alındı)

XS
SM
MD
LG