Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Qurban ve Oraza bayramları devlet diniy bayramları statusını alacaq – Zelenskıy


Nümüneviy resim
Nümüneviy resim

Ukraina prezidenti Volodımır Zelenskıy Qurban bayramına ve Oraza bayramına devlet diniy bayramı statusını berecek buyruqnı imzalamağa niyetlene. Bu aqta Ukraina devlet yolbaşçısınıñ matbuat hızmeti bildire.

Oraza bayram – musulmanlarnıñ mübarek Ramazan ayı bitkenini ifadelegen bayramdır.

Qurban bayramı – musulmanlarnıñ ekinci büyük bayramıdır, o, acılıq bitkenini ifadelemekte. Oraza bayramından 70 künden soñ qayd etile.

Qurban bayramınıñ ilk künü saba bayram namazından başlana, soñra qurbanlar çalına.

Ukraina prezidenti Volodımır Zelenskıy qırımtatar halqı genotsidiniñ yılında Rusiye işğal etken Qırım yarımadasınıñ Ukraina kontroline, qırımtatarlarnıñ ise tuvğan evlerine qaytacağına ümüt etkenini bildirdi.

Mayısnıñ 18-nde Ukrainada qırımtatar halqı ile birdemlik aftası başlana – «Bir acı. Bir tarih». O, qırımtatar halqı genotsidiniñ yılına bağışlanğan bir sıra aq qorçalayıcı ve media leyhasından ibarettir.

Mayısnıñ 18-nde Ukrainada ve dünyada 1944 senesinde qırımtatar halqınıñ Qırımdan sürgün etilmesi qurbanlarını añalar. Bu künde qırımtatarlar ile tolu birinci eşelon Orta Asiyağa yollanılğan edi. Umumen 180 biñden ziyade kişi sürgün etildi.

Qırımnıñ türlü şeerlerinde qırımtatar halqınıñ Qırımdan sürgün etilmesi qurbanlarınıñ hatırasına matem tedbirleri keçe.

Ukraina Yuqarı Radasınıñ qararına binaen, mayısnıñ 18-i Qırımtatar halqınıñ genotsidi qurbanlarınıñ hatıra künü dep ilân etildi.

XS
SM
MD
LG