Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Qırımlılarnıñ mektüpleri: Qırımda mayıs paradları lâğu etildi. Sebebi ne?


Kefe, 2023 senesi aprel ayı
Kefe, 2023 senesi aprel ayı

KEFE – evde divanda oturam, birden – uçaq sesi, soñra "Bams!", soñra ise daa bir kere! Bu ne edi? Memurlar susa! "Qırımnıñ rayonlarından birinde" bir şey tüşkenini deyler.

Köyde yaşağan aşnama telefon etim. O dey: "Bu seslerni eşitkenimde ötüm patladı! Qaçmak içün şeylerimizni bile maşnağa yüklep başladıq, amma tekrarlanmadı".

Qırımda mayısnıñ 1-ne ve 9-na paradlar ve "Ölmez alay" da keçirilmeycekler.

İş adamlarını hadimleriniñ aylıqlarını arttırmağa mecbur ettirmege imkânsız

"Ölmez alay" mındaki adını çoqtan endi lekeledi desek olacaq. Çünki bazı insanlar kerçekten de qartbaba-bitalarınıñ resimleri ile çıqa edi. Amma kütleviylik köstermek içün kim olğanı añlaşılmağan şahıslarnıñ da resimleri berile edi. Ve sıranıñ keçişinden soñ iştirakçilerniñ resimlerni teşkilâtçılarğa nasıl qaytarğanlarını körmek külünçli edi. Er sefer yañı resimler bastırılmaycaq da. Kelecek senegece bir köşede yatarlar, soñra kene hadimlerni, memurlarnı çağırtırırlar resimlerni ellerine tutturırlar ve aq yol.

Beklenmeden bir şekilde Vladimir Putin çıqışta bulunıp, Qırım ealisiniñ kelirlerini orta seviyege arttırmağa teklif etti.

Bu nasıl? Memurlarnıñ aylâqlarını kötermekmi? Yekâne yol, o zaman bölgedeki ortalama aylıq artacaq. İş adamlarını hadimleriniñ aylıqlarını arttırmağa mecbur ettirmege imkânsız. Öyle de kirişimcilik öleyata, raatlanuv mevsimi beklenmey, quvula bilecek er kes çoqtan quvulğan. Quvulamacaqlar da. Er yerde "Kira", "Kira" yazısı ile ilânlar.

Kefe, 2023 senesi
Kefe, 2023 senesi

Amma istisnalar da ola: Kefede yañı seks-şop açıldı, bu müimdir!

Ana daa bir tükân qapaldı, vitrinalar boş.

Kefe, 2023 senesi
Kefe, 2023 senesi

Tim ekimine kettim: qapalı, çalışmay. Yañı yıldan başlap çalışmay, qayda menim tiş ekimim? Türkiyege ketken, çünki anda daa tınç.

Ve biraz kelecek raatlanuv mevsimi aqqında. İşğalciler deyler ki, er şey ola bile, mayıs bayramlarına turistler kelmey bile, amma daa yaz mevimi bar ve çoqusı raatlanıcılar tam yazda kele bileler. Trenlerni de azırlaylar, amma ekspertler Qırımdaki raatlanuv mevsimine pek skeptik baqalar.

Plâjlar da ise istihkam hattı qurula.

Tanklarğa qarşı "ajderha tişleri"
Tanklarğa qarşı "ajderha tişleri"

Şeerdeki mekteplerniñ talebeleri ise Kefeniñ natsist basqıncılarından azat etilmesi şerefine arbiy urbalarda yüreler. Bayramlar da tapıla: misal olaraq Mayısnıñ 1-ne parad olmaycaq, amma eminim ki, balalarnı Ebediy ateşke kelmege mecburlarlar.

Poliklinikalarda ise uzun nevbetler.

Poliklinikağa nevbet. Kefe, 2023 senesi
Poliklinikağa nevbet. Kefe, 2023 senesi

Armen Haçaturov, kefeli bloger (müellifniñ adı ve soyadı telükesizlik maqsadınen deñiştirildi)

«Fikir» rubrikasında ifadelengen fikir-tüşünceler müelliflerniñ noqta-i nazarını aks ettirip, muarririyetniñ baqışlarınen bir olmaması mumkün

MALÜMAT: Ukrayinağa qarşı Rusiye silâlı ücümi 2022 senesi fevralniñ 24-nden sabadan berli devam ete. Rusiye ordusı arbiy ve vatandaş infrastrukturasınıñ esas obyektlerine avadan darbe endire, uçaq alanları, arbiy bölük, cermay bazaları, yaqıt stantsiyaları, kilse, mektep ve hastahanelerni viran ete.

Rusiye ordusı çekilgen soñ azat etilgen köy ve şeerlerde kütleviy öldürüv adiseleri aqqında belli oldı. Bazı ğarbiy liderler Rusiyeni cenk cinayetlerinde qabaatladı. Rusiye akimiyeti arbiyleriniñ öldürüvlerge alâqası bar olğanını inkâr etip, olarnı «uyduruv» dep adlandıra.

Rusiye Ukrayinağa qarşı basqıncılıq cenk alıp barğanını inkâr ete ve bunı maqsadı «askeriysizleştirüv ve denatsifikatsiya» olğan «mahsus operatsiya» dep adlandıra.

Roskomnadzor Qırım.Aqiqat saytını blok etti. Qırım.Aqiqatnıküzgü saytı vastasınen oqumaq mümkün:https://d1ug5n8f9xpr1h.cloudfront.net. Esas adise-vaqialarnı Qırım.Aqiqatnıñ Telegram ve İnstagram saifelerinden taqip etiñiz.

Bloklav ve tsenzurasız haberler! Qırım.Aqiqat qullanımını qurmaq içün iOS ve Android.

Qırımnıñ Rusiye tarafından işğal etilüvi

2014 senesi fevral ayında Qırımda işaretsiz urbada silâlı insanlar peyda oldı. Olar Qırım Yuqarı Şurası, Aqmescit ava limanı, Keriç parom keçiti, diger strategik obyektlerni zapt etip, Ukraina ordusınıñ areketlerini blok etken edi. Rusiye akimiyeti bu insanlarnıñ Rusiye ordusınıñ arbiyleri olğanını başta inkâr etken edi. Daa soñra Rusiye prezidenti Vladimir Putin bular Rusiye arbiyleri olğanını tanıdı.

2014 senesi martnıñ 16-nda Qırım ve Aqyarda yarımada statusınen bağlı dünyada tanılmağan «referendum» olıp keçti, onıñ neticesinde Rusiye Qırımnı öz terkibine aldı. Ukraina, Avropa Birligi, ABD «referendumdaki» rey neticelerini tanımadı. Rusiye prezidenti Vladimir Putin martnıñ 18-nde Qırımnıñ Rusiyege «qoşulğanını» ilân etti.

Halqara teşkilâtlar, Qırımnıñ işğali ve ilhaqını qanunsız tanıp, Rusiyeniñ areketlerini takbih ettiler. Ğarp devletleri bir sıra iqtisadiy sanktsiyalarnı qullandı. Rusiye, yarımadanı işğal etkenini inkâr etip, buña «tarihiy adaletniñ tiklenmesi», dey. Ukrainanıñ Yuqarı Radası 2014 senesi fevralniñ 20-ni, Rusiye tarafından Qırım ve Aqyarnıñ muvaqqat işğali başlağan künü olaraq resmen ilân etti.

XS
SM
MD
LG