Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Qırımlılarnıñ mektüpleri: yazğace beş kün


Kefe yalısı
Kefe yalısı

Qırımda yaşağanım qadar, daima eşitem ki: mevsim müddetini keñleştirmek kerek. Raatlanıcılar sadece iyülden avgustqa qadar olmasın da, deyik, mayıstan oktâbrgece olsun. Qayd etmek kerek ki, Türkiye kurortlarında bunı yapıp olalar. Bizde - yaramayca

Er yıl eşitemiz ki, Qırımda turistler ep artmaqta: 5 million, 6 million, bu yıl endi 7 million bekleyler! Nasıl sayğanları - bu ayrı bir sual. Mına, deyik, Krasnodardan fura keldi, onıñ eki aydavcısı bar. Mayıs ayı devamında o yarımadağa 7 kere kirdi - mına 14 raatlanıcı oldı!

Kezlev mevsimge azırlanğanını er vaqıt begene edim. Anda ağaçayaqlı teatr, İvan Kupala bayramı, ve er yıl yañı bir şeyler - suqlanasın! Kefede öyle degil: kurort ve turizm bölügi yavaş ve avesliksiz çalışa.

FVN-niñ malümatına köre, Qırım çalışma razılığını dörtten tek bir plâj aldı. Qalğanları - yoq. Yazğace bir qaç kün qaldı, plâjlar ise azır degil. Kefeniñ baş yalısından kezinip baqıñız, qullelerde qurtarıcılar barmı? Qulleler bar, amma qurtarıcı bir vaqıt olmay. Adamlar yalıda em de yuvuna, em de küneşlene, qurtarıcılar ise yoq. Bütün keçken yazda olğanı kibi yoqlar - olar ya da katamaranlarnı kirağa berip tura, ya da raatlanıcılarğa massaj yapa. Bu, elbette ki, pek müim ve faydalı, amma qurtarıcı qulleler aysa nege qoyuldı?

Gemi batqan yeri yanında yuvunma yasağı yazısı barmı? Yoq. Yagmur kanalizatsiyası aqıp turğan yerde (merkeziy plâj) yuvunma yasağı barmı? Bar edi, amma şimdi yoq.

Bir qaç unutılmağan kün hastahanede keçirmege istemeseñ, plajlarda yuvunmaq kerekmey olğanını yerliler bile. Kurortçılar ise bilmey. Daa yaramayı, olar kimerde balalarnen kele. Balağa ise, deñiz suvunda oynap yuvunğanda ağıznı qapatıp tutmaq ve saqın suv yutmamaq kerekligini añlatmaq qıyın.

Nesi yahşı - ceçek çoq. Yalı boyu o qadar çeçek men daa körmegen edim - şeer memuriyeti çoq ğayret kösterdi.

Amma çöplük da çoq: yazıq, amma yerliler onı olur-olmaz yerlerde taşlay. Ve onı kelgenler attı, dep aytmaq kerekmey, çünki olar daa, mına saña, yoq.

A mına binalarnı fasadlarınen ise güzel olmadı. Yalı kenarındaki binalarnıñ fasadlarınen yañlış kamuflâj yolunen kettiler: binalarnı basma parçalarınen qapattılar. Ve icadiy yanaştılar: balkonda bir qaç yıl evel yıqılğan sutunlarnı resimlediler. Körünişi endi dülber ve bay. Bu balkonı soñ ne yapacaqlar, aqılım kesmey. Oña da basma çekerlermi? Amma o öyle sepile ki, bir basma dayanmaz...

Ve plâjnıñ qorası: men er şey añlayım, o 30 yıl evel yapılğan, çoqça olmasa. Amma o totlı - boyalamağa kimseniñ vaqtı olmadı. Amma, kerçekten aytsam, onı bozıp, yañı tayanğıç qoymaq kerektir.

Короче, продолжаем готовиться к подступающему сезону. Ждем курортника!

Qısqası, mevsimge azırlıqnı devam etemiz. Kurortcını bekleymiz!

Armen Haçaturov, Kefeden bloger (adı ve soyadı deñiştirilgen)

«Bloglar» rubrikasında ifadelengen fikir-tüşünceler müelliflerniñ noqta-i nazarını aks ettirip, muarririyetniñ baqışlarınen bir olmaması mumkü

XS
SM
MD
LG