Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Qırımlılarnıñ mektüpleri: Nudist plâjı yanından, yalı boyu kezinti


Eyecanlandırıcı resim beklemizñiz, olar olmaycaq - nudistler yoq. Yani olarnı bir elniñ parmaqlarında saymaq mümkün. Ve sıfatları öyle ki, olarnı körmeseñiz yahşı.

Amma başından başlayıq. Biz Qoz (Solneçnaya Dolina) köyünden deñiz yanınace ketemiz. Yerli jargonda oña deyler - Solidoldan Kırpırğace.

İç şübelenmeñiz: Qoz köyüniñ ad yazısını kimse deñiştirmedi.

Ekinci cian cenkinde elâk olğanlarğa qoyulğan abide yañı. Köy küçüciktir, men bellesem, o vaqıtları eki adamdan biri telef olğan edi. Şimdi köyniñ adı Solneçnaya Dolina, amma evel o Qoz edi ve mında tek qırımtatarlar yaşay edi. İşte, bunı taşta da körmek mümkün.

Ve, elbet, Qoz köyüniñ şarap yapqan zavodını süretke çıqarmamaq mümkün degil. Mence o tatlıcaraq, amma pek meşur. Zavodnıñ özü anda, qayalarda, ve çalışa. Qaya tübünde qazılğan mağazlarda ise o demlene.

İşte, daa sadece beş kilometr - ve biz deñiz yanında. Bu Qara Töbe qasabası. Plâjda sigaret içüv yerine rastkelmek oşlu.

Bundan soñ yolumız dağlarnıñ yanından yalı boyu keçe. Kimerde qışta tüşken taşlarnı aylanmaq içün, suvdan keçmek kerek. Amma pek dülber. Ve kimsesizlik.

Amma, birevniñ, ğaliba, siñirleri dayanmadı, bu tahtalı sofrada pıçaqnen yapılğan yazıdan körüne.

Daa bir-bir yarım saat - ve yolnıñ eñ qıyın qısmı arqada olacaq. Ketmege qıyıncaraq - taşlar, qum…

Taşlarda kesertki çoq. Kelip keçken turistler, bu yıl yılan çoq, dep ayta ediler, amma daa bir danesinerastkelmedim - tek kesertkiler.

Bu ise belli kino şeeri. Onı 2004 yılı “Tiri balıq” (“Jivaya rıba”) filmini çıqarğanda qurdılar. Filmniñ oynatuvı öyle de olmadı. Qırım yalısında ise güzel qalıntılar qaldı, on daneden çoq, - ve e, olar alâ daa dağılıp tura.

Budır ise Eçki Dağnıñ (Lisya buhta) başı. Amma, ğaliba, mında birevler bütün yıl devamında yaşay. Sağ taraftan - Gonduras (Eçki Dağnıñ başında turğan bir top çadırlarğa öyle deyler), ondan soñ Yamayka - o biraz kenarda qala. Adlar eski, olar 15-20 yıl evel mında peyda oldı.

Amma şimdi mında adam az demezsiñ, olar deyerli yoq. Biraz uzaqça canları sıqılğan ayaqçılarnen 3-4 kafe bar: olar mevsimni bekledi. Sıcaq, oba-oba turist-nudist kelmek kerek - amma, mına saña kimse yoq.

Daa 5-7 kilometr keçsek, ögde deñiz yalısı körünecek. Amma anda yetmek içün töpeden tüşken taşlarnıñ arasından keçmek kerek olacaq (em de töpege baqıp, mıqayt olmaq - daa bir taşçıqnıñ tüşmek niyeti yoqtırmı dep, olar ise soqaqnı bozıp, er qış bunı yapa).

От Солнечной долины путь занимает часов пять. Но проделать его стоит.

Qoz köyünden mındace beş saatlıq yol. Amma bunı iç olmağandan bir kere yapmaq kerek.

Armen Haçaturov, Kefeden bloger (müellifniñ adı ve soyadı telükesizlik maqsadınen deñiştirildi)

«Bloglar» rubrikasında ifadelengen fikir-tüşünceler müelliflerniñ noqta-i nazarını aks ettirip, muarririyetniñ baqışlarınen bir olmaması mumkün

XS
SM
MD
LG