Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Qırımlılarnıñ mektüpleri: Er kes koronavirusnı laf ete, amma kimse saqınmay


Keriç, er vaqıt kibi, "çastlı". Mında Qırım akimiyeti yañı koronavirus infektsiyası telükesi altında olğan adamlarnı izolâtsiya etmek içün eki observatorlardan birisini yerleştirmege qarar berdi. Em de nasıldır bir teşikte degil, şahsiy 75 kişilik "Meçta Teya"musafirhanesinde, onıñ pencerelerinden ve balkonlarından deñiz ve köpürniñ acayip manzarası açıla.

İşte, Keriçte şaqa etkenleri kibi, keççe onıñ saibine Rotenberg köpür qurulışı içün mükâfatlanğanı kibi, medal berecektirler ve daa pek kelirli işnen oğraşmağa imkân berecektirler. Onıñ içün binanıñ dezinfektsiyasından soñra bile iç bir adam observaot olğan musafirhanede qalmağa istemeyceginden qorqmaylar.

Şimdi ise onıñ musafirleriniñ qomşuları sanat litseyi, hastahaneler, "Zaliv" zavodınıñ musafirhanesi ve "Admiral" banket zalı ola. Bu, ebet, Arşintsevo rayonınıñ merkezi degil, amma "Meçta Teya"nıñ sakinleri raat-raat Gençlik parkınace bara bile, anda ise qartlar ve balalar kezinmege seve.

Amma şeerde yañı virus infektsiyasınen hasta adamlarnı teşkermek içün mesken yerlerden uzaqça turğan bina tapmaq mümkün edi. Amma küçsiz yerli akimiyet böyle qararğa qarşı çıqarmı? O, Aksönovnı televizorda körgendem tili tutula. Böyleliknen, Keriç şübeli hastalarnıñ mekânı oldı.

Керчь стала еще и приютом для потенциально зараженных

Koronavirusnıñ yayılmasına qarşı operativ ştabnıñ işini Qırım kanallarınıñ birisinde onlayn baqmaq mümkün.

Bu meselede faydasız olğan adamlar - "Qırımnıñ içtimaiy palatası"nıñ başı Grigoriy İoffe ve ondan ğayrı bayağı başqa belli olmağan Qırım başlıqları muşaverelerde boş laflar etip otura. Onıñ yerine bir qaç mütehassısnı toplap muzakere keçirmek daa faydalı olur edi. Amma yoq, olarnıñ episi Qırım sağlıq naziri İgor Cemodanovnen Sergey Aksönovğa baş sallap, maskalar yeterli olğanını ayta.

Keriçteki ilâchane işçileri ziyeretçilerniñ maskalar aqqında sualine cevap bermekten boldurdı, sadece baş sallap, eñ yaqın atelyege muracaat etmege teklif eteler. Olarnıñ özü ise ekseriyette maskasız. Olarnen alıcılar arasında camnı mania kibi qullanadırlar.

Когда в аптеки завозят спирт, то разметают его моментально. Причем практически у каждого фармацевта на рабочем месте записочки с телефонами тех, кто просил дать знать, когда этот товар завезут. Спиртовые салфетки тоже в дефиците, как, впрочем, и все санитарно-гигиенические принадлежности. По счастью, с мылом напряженки нет.

İlâchanelerge spirt ketirseler, deral alına. Keriçte maskalı adam afroamerikanlar kibi siyrek rastkele. Maska rejimine başta "PUD" rükânları keçti: anda iş kününiñ başında işçilerniñ sıcağını baqalar. Martnıñ 21-inde "Magazinçik" ağında maska degen şey yoq edi, amma eki künden soñ hadimlerniñ episi maska taqtı. "Katüşa" tükânları bütün tatlılıqlarnı ayrı-ayrı paketke qoydı, böylece alıcılar özü qarıştırmay, azır çekilgen soyunı alacaq.

Amma şimdiki Keriçniñ esas alâmeti - ğamsızlıqtır. Er kes bu yañı infektsiya aqqında laf ete, amma özüni ve yaqınlarını qorumaq içün kimse konkret bir şey yapmay. Kommunal ödevlerini tölemek içün poçtağa çoqusı qartlar bara, amma hadimler maskasız. Küçük tükânçıqlarda da. Bir tükânnıñ saibi aytqanı kibi, "bunıñ episi boş laf, virus degil". Otmek tükânlarında bir satıcı qolçaqnen çalışıp ve er adamdan soñ ellerine antiseptik sepse, başqa tükânda mıqaytlıqq qulaq asmayıp, qolçaqsız çalışalar.

Böyleliknen, şuur ve telükesizlik aqqında aytsaq, o sıfırdadır.

Andrey Furdik, qırımlı, bloger

«Bloglar» rubrikasında ifadelengen fikir-tüşünceler müelliflerniñ noqta-i nazarını aks ettirip, muarririyetniñ baqışlarınen bir olmaması mumkün

XS
SM
MD
LG