Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Boysunmağanlarnıñ marşı


"Veteranlar marşı"nda Mustafa Cemilev. 2019, avgust 24
"Veteranlar marşı"nda Mustafa Cemilev. 2019, avgust 24

Avgustnıñ 24-ünde men, Hreşçatıkta turıp, ve biñlerce kyivlilernen beraber yanımızdan keçken veteranlar ve volontörlar kolonnalarına şapıldatıp, bu, Kyiv merkezinde er kesni qaplap alğan birlik duyğusını, iç bir reportaj ifade etip olamacağına pek yazıqsına edim. Elbet, o künniñ yayınlavını baqmaq mümkün, amma bu, közümizniñ ögünde şekillenip turğan milletniñ bir parçası kibi özüni duymağa imkân berirmi? "Veteranlar marşı"nda olğan adamlar ise – marş etkenler de, seyirciler de – tamam bunı is ete edi.

Bu marş aqqında bayağı yazıldı, tekrarlanıp oturmam. Men sadece küçük bir kolonna – qırımlılarnıñ kolonnası – aqqında aytıp bermege isteyim. Bu kolonnanıñ, başqa Poltava, Çernivtsi, Dnipro, Harkiv kolonnalarınıñ kibi, bölge yazısınen transparantı yoq edi. Em de "Aydar" ya da 93-ünci OMBr-niñ kibi, qısım timsali yoq edi. Bu kolonnanınıñ iştirakçileri saqatlıq arabaçıqlarında ketmey edi, em cenkte elâk olğan qız ve oğullarnıñ süretlerini taşımay edi. Bu kolonnada deyerli arbiy kiyimli adam yoq edi.

Seyirciler, qırımlılarğa "Sağ oluñız!", dep qıçıra edi. Tamam cenk veteranlar kolonnasına kibi

Amma buña baqmadan, kyivliler, bu – qırımtatar bayraqlı kolonnanı – el çırpmalarnen ve "Qırım – bu Ukraina!" qıçırıqlarınen qarşıladı. Em de ne şaşırttı – yürüş boyu turğan seyirciler, qırımlılarğa "Dâkuyemo!" ("Sağ oluñız!"), dep qıçıra edi. Tamam cenk veteranlar kolonnasına kibi.

Em de bu minnetdarlıqnı, sovet vaqtında mayıs birinde mecburlanıp, paradlarğa ketirilgen ocalar ve ekimlerniñ "Ura!" qıçıruvları ve bayraq sallamalarına oşatmazsıñ, çünki "Veteranlar marşına" adamlarnı kimse aydamadı.

Крымчане на Марше защитников Украины (видео)
Bekleñiz, lütfen

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Amma menim şaşqanım, tamam şu 28 yıldan soñ da ağırğansovet keçmişiniñ qaytuvıdır. Çünki kerçekten bu "Sağ oluñız!" – normanıñ özüdir, serbest adamlar, işğalcilernen küreş içün serbest adamlarğa minnetdarlığını bildire.

Ukraina – azatlıqnı eñ müim degerlik kibi körgen, azatlıq içün bütün ömür küreşken adamlarnı milliy qaraman kibi körgen devlet olıp başlağanını köstere

Qırımtatarlar, Ukraina mustaqilligi oğrunda küreşte öz ayrı yerini ala ve baqışlarını deñiştirmey, olarnıñ cebbede öz küreş meydanı bar. Ve qırımtatarlarnıñ başına tüşken muarebeniñ canavarlığı, Donbass cenkinden azca degildir, tek öldürilgen ve yaralanğanlarnın yerine, olar, tevqif etilgenlerni saya.

Em daa, arbiy mukâfatlı adamlar, Mustafa Cemilevniñ yanına kelip, elini sıqqanları ve onen süret yapqanları da aqlımda qaldı. Kyivliler de, yanlarından keçken qırımtatarlarnıñ qaramaniy liderinen selfie yapmaq içün aman-aman nevbetke tura edi.

Mustafa Cemilev ve Refat Çubarov Kyivde, "Veteranlar marşı"nda. 2019, avgust 24
Mustafa Cemilev ve Refat Çubarov Kyivde, "Veteranlar marşı"nda. 2019, avgust 24

Yani Ukrainada Mustafa ağanı çoq adam tanıy. Em de bu, Ukraina – azatlıqnı eñ müim degerlik kibi körgen, azatlıq içün bütün ömür küreşken adamlarnı milliy qaraman kibi körgen devlet olıp başlağanını köstere.

Maksim Kobza, qırımlı

«Bloglar» rubrikasında ifadelengen fikir-tüşünceler müelliflerniñ noqta-i nazarını aks ettirip, muarririyetniñ baqışlarınen bir olmaması mumkün

XS
SM
MD
LG