Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Saylav aqqı olmağanlar: qırımlılarğa siyasiy eyecan yetmey


Qıta Ukrainadaki dostlarımnen qonuşam ve suqlanam. Devlette saylavlarğa aqiqiy azırlıqlar yapıla: ştablar, agitatorlar çalışa, mustaqil Ukrainada yaşağance alışqanımız şeyler becerile. Qırımlılar siyasiy reqabetke alışqan, akimiyetniñ muhalefeti olğanına alışqan, adamlarnıñ ögünde özüni yahşı köstersen, daima muvafaqiyetke irişmek mümkün olğanına alışqan.

Özüm ve dostlarım da 90-ıncı yıllardan berli saylav kampaniyalarında çeşit vazifelerde faal iştirak ettik. Amma şimdi bu siyasiy işte iştiraktan eyecan bizge yetişmey.

Zemaneviy Qırımda bu siyasiy areketler sadece yoq. Qırımlılar, “tuvğan limanı”na qaytıp, Rusiyede siyasiy tartışma, reqabet olmağanına taaciplendi. Amma bunıñ yerine KPSS qoşağı - “Yedinaya Rossiya” bar, qalğan partiyalar ise - iş bir şey yapmağan ve bir şeyniñ qararını alıp olamağan onıñ omuzdaşları, olar sadece siyasiy demokratiyanıñ körünişini yapmaq içün mevcütlar. Kerçekten ise siyasiy demokratiya yoq, böylece bir alışqan saylavlar da yoq.

Интересно получилось с так называемыми «депутатами», которые ринулись по привычке выдвигаться на выборах в местные советы в 2014 году. Только после избрания до них дошло, что депутат в Украине – это уважаемый, влиятельный человек, а российский депутат местного совета – это ничего не решающий и ни на что не влияющий рукоподниматель. Слышала, что многие из них ждут не дождутся, когда закончится их каденция, чтобы сбросить с себя эти депутатские обязанности.

Rusiye saylavları saylavsız keçe!

“Mebus” denilgenlernen meraqlı oldı, olar 2014 senesi adet üzre yerli saylavlarda iştirak etmege ıntıldı. Amma yalıñız saylavlardan soñ olar añladı - Ukrainada mebus - ürmetli, itibarlı adam, rusiye yerli şura mebusı ise - bir meseleni çezmegen, bir şeyge tesir etmegen “el köterici”. Eşittim ki, olarnıñ çoqusı vazife müddetleri bitkenini sabırsızlıqnen bekley.

Bu yılı sentâbrde rusiye akimiyeti, nevbetteki Qırım yerli şura “saylavları”nı keçirmege niyetlene. Evelki zamanları bu vaqıtlarda saylav yarışına azırlav endi başlaycaq edi: namzetler azırlanuvı, ştab, agitatorlar tiklenüvi, amma şimdi er şey tınç - aynı böyle resmiy saylav evel kampaniyası devamında da olacaq. Qırımlılarğa buñı añlamaq qıyın, amma Rusiye saylavları saylavsız keçe!

Qırımlılar, ne içün mer ve köy şura reislerini saylap olamağanlarını alâ daa añlap olamaylar, çünki ukrain demokratik serbestliginde bu adiy bir şey edi. Rusiye qanunlarına köre, yerli şura başlıqlarını akimiyet partiyası tayinley. Bunıñ içün qırımlılar tüşüncege daldı.

Bulardan keder qaplay ve ümütsizlik sarıp ala… Amma aynı vaqıtta, akimiyette olğan Qırım kollaborantlarnıñ toq smalarına baqıp, olarnıñ alı daa fena dep tüşünem. Çünki, halqara basqısı neticesinde Kreml qırsızlanılğan Qırımnı Ukrainağa qaytrarır da, olar içün unutır degen fikirlerister-istemez aqıllarına kele...

Zarema Seitablayeva, qırımlı, bloger (müellifniñ adı ve soyadı telükesizlik maqsadınen deñiştirildi)

«Bloglar» rubrikasında ifadelengen fikir-tüşünceler müelliflerniñ noqta-i nazarını aks ettirip, muarririyetniñ baqışlarınen bir olmaması mumkün

XS
SM
MD
LG