Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Rusiye turistleri Qırımnı "lâğu eteler". "Uçkuyevkadan soñ" kurort mevsimi olacaqmı?


Kefede bir plâj. Qırım, 2021 senesi avgustnıñ 25-i
Kefede bir plâj. Qırım, 2021 senesi avgustnıñ 25-i

Rusiye turoperatorları, iyünniñ 23-nde Aqyarda Uçkuyevka plâjında raketa parçalarınıñ tüşmesi neticesinde adamlar elâk olğan soñ, Qırımğa turlarnı lâğu etkenlerini bildireler.

Moskva kontrolindeki Aqyar akimiyetine bu sene plâjlarnı qapatmaqnı tevsiye eteler. Uçkuyevkada olğan vaqialardan soñ neler deñişti ve kurort mevsimi devam etecekmi?

İyünniñ 23-nde Aqyarda rusiyeli ava mudafaasınıñ işten tınçlanğanlarnıñ ölümi ve yaralanması yarımadada kurort mevsimine ciddiy bir zarar ketire bile. Çünki bu vaziyet Rusiye akimiyetiniñ Qırımdaki yerli sakinler ve musafirler içün arbiy telükeler telükeli olmağanını kösterdi.

Turlar lâğu etile, satışlar eksiltile

İyünniñ 24-nde Rusiye turoperatorları Aqyar ve Qırımğa turlarnıñ lâğu etilmesini qayd etti. Rusiyeniñ "Kommersant" neşiri "Tvil.ru" hızmetiniñ malümatına esaslanıp bildire ki, Aqyarda yaşağan yerlerniñ rezervasıyasını lâğu etkenlerniñ sayısı 78%-ğa arttı, Qırımda ise 28% arttı.

Aynı zamanda Rusiye turoperatorları assotsiatsiyasında 1% (!) turlarnıñ lâğu etilmesi aqıında bildireler.

Aluştada "Yevropa" oteliniñ territoriyasında. Qırım, 2021 senesi
Aluştada "Yevropa" oteliniñ territoriyasında. Qırım, 2021 senesi

Turlarnıñ lâğu etilmesi, şu cümleden, Aluşta, Sudaq ve Feodosiya musafirhanelerinde de qayd etile.

"Bu musafirhanelerde iyünniñ 24-nde bazı kün tertibi lâğu etilgen edi. Çoqusı telükesizlik meselelerinen bağlı degil edi", — denile Assotsiatsiyanıñ beyanatında.

Onıñ malümatına köre, Rusiye turistleri yarımadağa turlarnı ayırmağa devam eteler, amma bir afta evelsi olğan köstergiçlerge baqqanda satışlar 20% eksildi.

ATORda, buhran vaziyetinden soñ birinci künlerde satışlarnıñ eksilüvi adetiy bir şey, dep işandıralar. Uçkuyevkadaki adise-vaqialardan soñ Qırım kurortlarınıñ telükesizligi meselesi Rusiye tarafdarı olğan yerli blogerler tarafından köterilmege başladı. Endi turistlerge Qırımda raatlanacaq yerlerni diqqatnen saylamaqnı tevsiye eteler.

İşğal etilgen Aqyarda Uçkuyevka plâjı. Qırım, arhiv fotoresimi
İşğal etilgen Aqyarda Uçkuyevka plâjı. Qırım, arhiv fotoresimi

"Uçkuyevka plâjında yüz bergen facia sebebinden çoqusı Qırımda raatlanmaq telükesizmi dep soray. Uçkuyevka adiseleri köstergeni kibi, telüke bar. Qırımnıñ eñ telükeli yerlerinde raatlanmaqnı tevsiye etem. Ukrayina içün prioritetli maqsat - Qara deñiz flotunıñ bazası ve bir çoq arbiy obyektler olğan Aqyar. Ve ekinci prioritetli — Qırım köprü, onı yoq etmege isteyler.

Turistler içün telüke, birinci nevbette, raketalar ola. Suv astı ve suv üstü dronları aqqında aytmayıq. Birinciden, Aqyar ve Keriçte raatlanmaqnı tevsiye etmeyim. Bu prioritetli zarar körgen yer. Qırımda daa ciddiy nişanlar bar — Aqyardan Canköyge qadar yerleşken arbiy ava limanları.

Qırımnıñ bütün cenübiy-ğarbiy ve şimaliy-ğarbiy yalısındaki plâjlarda yatmaqnı tevsiye etmeyim. Bu episi telüke zonasıdır, çünki başıñızdan raketalar keçe bile. Qırımnıñ şimaliy-şarqiy yalısınıñ plâjları ve Arabat kenarını da tevsiye etmeyim", — dep ayttı Yaltalı Rusiye tarafdarı bloger Vadim Ekstrimov.

O, Qırımnıñ cenübiy yalısında — Aluştadan ve Yaltadan Forosqa qadar — raatlanmaqnı tevsiye ete. Bu yer Qırım dağları tarafından qorçalanğan, şunıñ içün bloger anda Qırımdan bir şey kele bileceginden şübelendi.

Vadim Ekstrimov Sudaq, Köktebel, Kefe ve Keriç yarımadasınıñ cenübiy qısmındaki yalı boyu telükesiz olğanını tüşüne.

Qırımnıñ Rusiye parlamentiniñ spikeri Vladimir Konstantinov, Rusiye televideniyesiniñ efirinde olıp keçken vaqialar fonunda, Qırımnıñ raatlıq içün telükesiz olğanını ayta.

"Bugün Qırımda telükesizlik bar, turistik mevsimi devam ete, bir çoq köstergiçke köre o, keçken seneden daa yahşıdır", — dedi o iyünniñ 24-nde.

Plajlar qapatılacaqmı?

Uçkuyevkadaki adise-vaqialardan soñ Aqyar sakinleri ve musafirlerine avada telüke peyda olsa, sığınaqlarnı qullanmaqnı tevsiye eteler. Böyle ilânlardan biri Aqyar sakinleri ve turistlerniñ sevimli raatlıq yeri olğan Ğalebe parkınıñ yalısında peyda oldı.

Rusiye Devlet dumasınıñ deputatı Dmitriy Gusev, Aqyar ve Krasnodar ülkesiniñ akimiyetine, insanlarnıñ telükesizligini temin etmek içün, strategik ve arbiy obyektlerge yaqın olğan bütün plâjlarnı ve insanlar toplanğan diger yerlerni qapatmaqnı teklif etti.

O, böyle bir tedbir vatandaşlarğa qıyınlıqlar ketirecegini ve bizneske zarar ketirecegini qabul ete, amma, onıñ fikirince, arbiy obyektlerge ava ücümleri olsa, insanlarnıñ telükesizligini temin etmege imkân berecek. Moskva nezaretindeki Aqyar akimiyeti bu teklifke daa cevap bermedi. Bu şeerniñ plâjları çalışmağa devam ete.

Aqyarnıñ alman yalısında plâj. Qırım, 2021 senesi
Aqyarnıñ alman yalısında plâj. Qırım, 2021 senesi

Uçkuyevka plâjı patlav telükesi olğan şeylerni qıdırğan vaqıtta qapatıldı. Yarımadanıñ kurort qısımlarında yerleştirilgen Rusiye arbiy obyektlerine ava ücümleri devam ete.

Patlavlar Kezlevde ve onıñ civarında, em de Çauda burnunda qayd etildi, mında rusiye ordusı qıtaiy Ukrayinanıñ barışıq regionlarına ücüm uçaqlarını uçura.

"Aksönovnıñ üç ğayesi"

Uçkuyevkadaki vaqialardan soñ Qırım turlarınıñ kütleviy şekilde qısqartılması Qırım akimiyetini "qanaatlendirmey", dep bildire rusiyeli Telegram-kanalı "Kremlöskaya tabukerka". Onıñ malümatına köre, Qırımnıñ Rusiye yolbaşçısı Sergey Aksönov kurort mevsimini qurtarmaq içün tedbir almaq istey.

Sergey Aksönov
Sergey Aksönov

Aksönov bir sıra ortaqlarınen mesleatlaşqan. Buña esaslanıp, "turist aqımını ğayrıdan tiklemege yardım etecek" üç fikir teklif etilgen. Birinciden, Aksönov, Qırımğa yaqınlaşqanda duşman raketa ve dronlarınıñ çoqusını yoq etecek ava mudafaası ve REB vastalarınıñ yeterli miqdarda berilmesini istey. Ekinciden, o, arbiylerni yarımadağa "raatlanıcılar arasında elâk olğanlarnıñ sayısını eksiltken" eñ yüksek seviyeli ava mudafaası askerlerini yollamağa çağıracaq. Üçünciden, Qırım yolbaşçısı devlet seviyesinde raatlanğanlarnıñ ayatı ve sağlığı içün mahsus sigorta kirsetmekni teklif etti. Cenk areketleri neticesinde yaralanğan turistlerge ve Qırımda elâk ola bilecek raatlanıcılarnıñ soy-soplarına ödeme yapılacaq", — dep yaza "Kremlöskaya tabukerka".

Bu malümatnıñ resmiy tasdıqı yoq. Aksönov turizm saasında "kriziske qarşı tedbirler" aqqında bir şey aytmay.

Qırımnıñ rusiyeli ükümetiniñ Kurort ve turizm nazirligi de bu saada olğan vaziyet aqqında bir şey aytmay. Müessise yaqın vaqıtta yolbaşçısı Vadim Volçenkonı ğayıp etti. O, istifağa çıqtı.

Resmiy olaraq öz isteginen oldı, lâkin resmiy olmağan sebeplerden biri olaraq işten boşatuvnıñ muvafaqiyetsiz baar turistik mevsimi sayıla. Şimdilik Rusiye akimiyeti zarar körgen Qırım şifahanelerini bücet vekilleri ile toldura.

Kefe plâjında raatlanğanlar. Qırım, 2023 senesi iyün ayı
Kefe plâjında raatlanğanlar. Qırım, 2023 senesi iyün ayı

Yaznıñ soñuna qadar ve küzde Qırımğa deñizge, bütün telükelerge baqmadan, bücet yollanmaları boyunca imtiyazlı kategoriyalardan biñlernen bala ve istidatlı talebelerni yollamaqnı planlaştıralar.

Uçkuyevkadaki adise-vaqialardan soñ Qırım yollanmalarınıñ satın aluvı lâğu etilmedi, yarışlar devam ete.

Şimdiki kurort mevsimi Rusiyeniñ Ukrayinağa tam miqyaslı istilâsı şaraitinde üçünci mevsimi ola. Yerli Rusiye akimiyeti, evelki eki (2022 ve 2023 seneleri) tedbirler muvafaqiyetsiz olğanını tanıdı. Olar, bu sene turistik mevsiminiñ esas meselesi logistika meselesi olacağını tüşüne ediler. Arbiy telükelerni memurlar soñuna qadar red ete ediler.

MALÜMAT: Ukrayinağa qarşı Rusiye silâlı ücümi 2022 senesi fevralniñ 24-nden sabadan berli devam ete. Rusiye ordusı arbiy ve vatandaş infrastrukturasınıñ esas obyektlerine avadan darbe endire, uçaq alanları, arbiy bölük, cermay bazaları, yaqıt stantsiyaları, kilse, mektep ve hastahanelerni viran ete.

Rusiye ordusı çekilgen soñ azat etilgen köy ve şeerlerde kütleviy öldürüv adiseleri aqqında belli oldı. Bazı ğarbiy liderler Rusiyeni cenk cinayetlerinde qabaatladı. Rusiye akimiyeti arbiyleriniñ öldürüvlerge alâqası bar olğanını inkâr etip, olarnı «uyduruv» dep adlandıra.

Rusiye Ukrayinağa qarşı basqıncılıq cenk alıp barğanını inkâr ete ve bunı maqsadı «askeriysizleştirüv ve denatsifikatsiya» olğan «mahsus operatsiya» dep adlandıra.

Roskomnadzor Qırım.Aqiqat saytını blok etti. Qırım.Aqiqatnı küzgü saytı vastasınen oqumaq mümkün: https://krymrcriywdcchs.azureedge.net. Esas adise-vaqialarnı Qırım.Aqiqatnıñ Telegram ve İnstagram saifelerinden taqip etiñiz.

Bloklav ve tsenzurasız haberler! Qırım.Aqiqat qullanımını qurmaq içün iOS ve Android.
XS
SM
MD
LG