Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Rusiye tarafdarları Qırımnıñ qanunsız öz başına tayinlegen ükümetini teñqid ettiler


Nadiya Datsük

Aqmescit – Qırımnıñ «yañı» akimiyeti yerli Rusiye tarafdarlarnı qanaatlendirmey. Ükümet teşkil olunğan vaqıtta meydanğa kelgen «25 fevral» teşkilâtınıñ azaları, yarımadanıñ bir qaç meselesini qayd etiler.

Böyleliknen, teşebbüsçilerniñ fikirince, problemler sırasına Meclis «cinayetçiler» teşkilâtı, akimiyetniñ yavaş qıbırdağanı ve yañı Qırım Anayasasınıñ tertip etilüviniñ tezleştirüvi kire.

«Tavriya birligi» teşkilâtı yolbaşçısı Anatoliy Filatovnıñ sözlerine köre, Meclis cinaiy teşkilâtı, o devirim vaqtında provokatsion mevamını tuta edi. Bu ise, fevral 26 künü qırımtatarlar Qırım ükümeti binası yanında gürültili granatalarnı atqanları ve milletlerara davanıñ açqanlarında ifadelendi.

«Krımskaya pravda» gazetasınıñ közeticisi, «Stop Maydan» areketiniñ azası Nikolay Filippov Meclis liderleri «çetel devletlerge para içün degil, olarğa olğan «kompromat» sebebinden hızmet eteler». Onıñ fikirince, Meclisniñ mevamı qırımtatarlarnıñ pozitsiyasından çoq farq ete.

«Rusiye territoriyasında endi bir ay devamında qanunsız Meclis çalışa. O bizge Ukrainadan bir miras olaraq qaldı. Rusiye qanunları boyunca onıñ faaliyeti yasaqtır», – dep, ayttı «Siyasiy arhivler» mediaportal reisi Sergey Baranov. Bunen beraber, qırım tatarlarnıñ ükümette vekilleri olmasını, amma temsiliy organnınñ qanun boyunca çalışmaq kerekligini qayd etti.

Fiyatlar arta – akimiyet qulaq asmay


Qırım Yuqarı Şurası 1-nci çağıruvnıñ deputatı Bоris Vasilyev yañı akimiyet ile memnün olmağanlarnıñ bir qaç sebebini bildirdi: «Asılında şimdiki akimiyet bir aydan berli idarecilik yapmaqta. Bu vaqıt içinde benzinniñ fiyatı östi, şimdiki fiyatı Ukrainada olğan fiyatlardan da büyük, Qırım prokuraturası fevral 25 künü eki adamnıñ ölümini taqiq etmey, anayasanı tez vaqıt içinde tertip etmege isteyler, faqat bu iş acele yapılmay».

Aynı zamanda siyasiy közetici Nikolay Filipov Sergey Aksönov yolbaşçılığındaki ükümetke biraz qol tutqanını qayd etti: «Müsbet taraflardan ise, Aksönovnıñ bazı vaqilarğa acele sürette cevap bergenini, aytmaq isteyim. Bir oquyıcımıznıñ şikâyetine cevap bererek menim yanımda prokuraturağa telefon etti. Amma, aytqanı ne derecede amelde çezilecek daa bilmeyim».

Bunen beraber, areket vekili Anatoliy Filatov, Qırımnıñ olacaq Anayasasında Rusiyeniñ – Tatarstan ve Dağıstan Cumhuriyetlerniñ maddeleri kirsetilgeninden sebep qasevetini bildirdi. «Tatarstan ve Dağıstan bam-başqa cumhuriyetlerdir. Anayasa da iç bir ekspert gruppası tarafından teşkerilmey. Bu kibi gruppa mevcut olsa, o em bugünki, em de yarınki akimiyetke boysuna» – dedi o.
XS
SM
MD
LG