Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Qırımtatar rejissöriniñ filmi Bükreş kinofestivalinde ğalebe qazandı


Rejissör Nariman Aliyev
Rejissör Nariman Aliyev

Qırımtatar rejissöri Nariman Aliyevniñ «Evge» levhası Bükreşteki halqara kinofestivalinde eñ eyi film mukâfatını aldı. Bu aqta festivalniñ resmiy saytı haber ete.

«Qırımtatar Mustafa ve oğulları aqqında ikâye Avropadaki seyaatını devam etip, seyircilerni celp ete! Festival teşkilâtçıları ve jürisine teşekkürler ve bütün icadiy taqımnı tebrikleymiz», – dep bildire «Evge» filminiñ Facebook saifesi.

«Evge» levhası qırımtatarı Mustafa aqqında tarif ete. Eki oğlu Qırım işğalinden soñ Kyivge ketti. Büyük oğlu Nazim vefat ete, babası onı Qırımğa alıp, musulman ananelerine köre defin etmek ve küçük oğlu Alimni evge qaytarmaq içün paytahtqa yol ala.

«Evge» filminiñ baş rollerini Ahtem Seitablayev («Kiborğı» rejissöri) ve Remzi Bilâlov oynadı. Levha prodüseri Vladimir Yatsenko («Dıke pole») oldı, film yapıluvınen ise Limelite kino şirketi oğraştı. Film Ukraina medeniyet nazirliginiñ yardımınen çıqarıldı, onıñ halqara satışınen ise Wild Bunch şirketi oğraşacaq.

Aliyevniñ «Evge» filmi Cannes festivaliniñ «Ayrı bir baqış» yarış programmasınıñ iştirakçisi edi.

Daa evel Nariman Aliyev Avropa kinoakademiyasınıñ azası oldı. Aliyev avropalı kinoakademikler sırasında qırqıncı ukrain kinematografı oldı.

Nariman Aliyev — qırımtatar rejissöri, «Qırım ikâyeleriniñ» (qısqa levha) müellifi. «Sensiz» filmi 66-ncı Berlin kinofestivaliniñ Generation 14+ çerçivesinde taqdim etilgen edi. Aliyev öz işlerinde qırımtatarlarnıñ qoranta munasebetlerini, anane ve turmuşını köstere.

XS
SM
MD
LG