Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Qave, bazar ve esnaflar. Qırımtatarlarnıñ sürgünlikten evelki turmuşı (fotoresimler)

1920 senesiniñ soñunda Qırımda qurulğan sovet akimiyeti qırımtatarlarnıñ siyasiy areketini yoq etse de, halqnıñ medeniyeti umumen alğanda zarar körmedi. XX asırnıñ 20-nci yıllarında qırımtatar cemiyeti, eñ azından 1921-1923 seneleri repressiya ve açlıqnı körgen qısmı uzun vaqıt olmasa da inkişaf etken edi.

Qırımtatarlar Qırımda sayısına köre birinci yerni endi ruslarğa bergen edi, amma kene de yarımada sakinleriniñ 26%-ı edi. Qırım Muhtar Sovet Sotsialistik Cumhuriyetiniñ devlet tilleri rus ve tatar tilleri edi, «tatarlaştıruv» siyaseti bar edi, qırımtatarlar cumhuriyetniñ eñ yüksek reberlik vazifelerini alğan edi.

Qırımtatar atiqiyatı ve qavmiyatı faal şekilde ögrenilgen edi. Sovet mefküresi tolu, amma müim malümat bergen ilmiy işler ve cıyıntıqlar çıqqan edi.

Amma 30-ıncı yıllarda sovet akimiyeti qırımtatarlarnı müneversiz qaldırğan milliy elitalarnen küreşmege başladı. 1944 senesi sürgünlik oldı, 50-nci yıllarnıñ başında ise tamır halqqa yer olmağan Qırım tarihınıñ yañı kontseptsiyası peyda oldı. Şunıñ içün asırnıñ başında yapılğan qayd ve fotoresimler qırımtatar tarihı içün büyük emiyet taşıy.

Qırımtatar halqınıñ ananeviy turmuşını Qırım.Aqiqat fotoresimlerinde baqıñız.

(Fotoresimler ilk sefer 2020 senesi mayısnıñ 18-nde derc etilgen edi)


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG