Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Qırımlılarnıñ mektüpleri: Kefe akademiyasına urğan “kökten taşlar”


Qırımda studentler. Arhiv süreti
Qırımda studentler. Arhiv süreti

“Qırım federal universiteti”ndeki (QFU) qanunsızlıqlar aqqında yazğanımdan soñ, maña başqa Qırım aliy oquv yurtundan muracaatlar keldi - onı asıl yoq etmege isteyler. Bu - Kefe Maliye ve İqtisadiyat Akademiyası.

Oquv yurtunınıñ vekilleri haber etkeni kibi, rusiyeli Qırım Tasil ve İlim Nazirligi onı qapatmaq içün iş köre. Hadimler ve studentler buña şaşa. Çünki keçken beş yıl devamında, qıyınlıqlarğa baqmadan, olarnıñ aytqanına köre, oquv yurtunıñ inkişafını devam ettirip oldılar. Bu yılları devlet akademiyağa para ayırmadı, grant destegi ya da başqa çet yardım da yoq edi. Yani yurt özü özüne para yetkize.

İşte, “halq cebeleri” ve “Rusiye tayançı” kibi başqa cemiyet birleşmeleri Qırımda memurlarnıñ aqsız areketlerine iç bir tesir yapıp olamağanıñ daa bir tasdıqı

Soñki eki yıldan berli Akademiyada klassik tasil sisteması boyunca oquvnıñ ücreti yılda 55 000 ruble (bundan evel daa ucuz edi). Oquv yurtu, 25-27 million rublelik yıl budjetiniñ 20%-ını terbiyelev işlerine ve Rusiye volontör göñüllilik areketiniñ inkişaf ettirmesine masraf ete. Mında büyük volontör merkezi tizildi. Böylece, akademiya esasında endi dört yıldan çoq böyle Rusiye yaşlar cemiyetleriniñ birleşmeleri yerleşken: “Ğalebe volontörları” bütünrusiye teşkilâtı, Rusiye student sport klublarınıñ birleşimi, Volontör merkezleriniñ birleşimi ve il.

Meraqlısı, akademiyanıñ çoqusı studentleri ve hadimleri, “Rusiye içün” Halq Cebesi” bütünrusiye areketi ştabınıñ faalleri ve azaları ola. İşte, “halq cebeleri” ve “Rusiye tayançı” kibi başqa cemiyet birleşmeleri Qırımda memurlarnıñ aqsız areketlerine iç bir tesir yapıp olamağanıñ daa bir tasdıqı.

Şimdi akademiya 2019 senesi sentâbr 1-ine qadar qanun boyunca çalışa bile. Amma memurlar endi studentlerniñ QFUğa avuştırılmasını talap ete. Şimdilik 450 talebeden sadece 50-si avuştırıldı. Mahkeme qararı olmazdan, memurlar binanı müürledi, studentlerge tasil vesiqalarını almağa imkân bermeyler, bu yıl ise 121 mezun oldı.

Akademiya başlığı akimiyetnen til tapıp olamağanı içün, oña qarşı Rusiye Cinayet Kodeksiniñ 159 maddesiniñ 3-ünci qısmına köre, cinaiy dava açıldı. Bu maddege köre, oquv yurtu aylıqlar, bergi, bina kirası, bina tamiri, merasimler keçirilüvine masraf etken aqça - sanki hırsızlanılğan, dep sayıla! 10 aydan berli prokuratura davanı tahqiq ete. Oquv yurtu hadimleriniñ endi sabırı yetmey. Adamlar er şeyge azır.

Mahkeme qararı olmazdan, memurlar binanı müürledi, studentlerge tasil vesiqalarını almağa imkân bermeyler, bu yıl ise 121 mezun oldı

Er şey bundan başlandı: Kefeniñ rusiyeli prokurorı, Kefe akademiyasınıñ faaliyetini yasaq etmek talabınen dava açtı, sebebi - oquv yurtunıñ nizamnamesinde “ukrain selefniñ uquqiy mirasçısı”nıñ belgilenmegeni. Bell ki, “ukrain müessiselerniñ uquqiy mirasçısı”ları 50%-ğa qadar Qırım müessisesi oldı. Ekinci qısmı ise daa olmadı, ve asıl bunı kimse teşkermey edi (birisi nizamnamesine yazıp qoyğan, başqası qoymağan).

Böylece, mahkeme prokurornıñ davasını qanaatlendirse, buña köre Qırım oquv yurtlarınıñ yarısını qapatmaq mümkün olur. Akimiyet ise, soñki beş yıl devamında berilgen tasil vesiqalarını - bu ise onlarce biñ bala bağçası, mektep, aliy oquv yurtlarınıñ mezunları - qanunsız saymağa mecbur olur.

İşte, böyle kibi “tuvğan liman”ğa qaytuvnıñ aqibetleri alâ daa qırımlılarnıñ başına, kökten taşlar kibi tüşe.

Zarema Seitablayeva, qırımlı, bloger (müellifniñ adı ve soyadı telükesizlik maqsadınen deñiştirildi)

«Bloglar» rubrikasında ifadelengen fikir-tüşünceler müelliflerniñ noqta-i nazarını aks ettirip, muarririyetniñ baqışlarınen bir olmaması mumkün

XS
SM
MD
LG