Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Qırımda apiske alınğan vatandaş jurnalistleriniñ yerine yañı insanlar kele – faal


Aq qorçalayıcı, faal Lutfiye Zudiyeva
Aq qorçalayıcı, faal Lutfiye Zudiyeva

Qırımlı vatandaş jurnalistleri, hususan Nariman Memedeminov, Remzi Bekirov, Osman Arifmemetov, Rustem Şeyhaliyevniñ apiske alınması qırımtatarlar arasında yañı insanlarnıñ kelmesine sebep ola. Böyle bir fikirni bazarertesi künü, sentâbrniñ 30-nda, qırımlı aq qorçalayıcı, faal Lutfiye Zudiyeva Kyivde matbuat konferentsiyasında bildirdi.

«Olarnıñ yerine başqa insanlar keldi, bu yer boş qalmadı. 24 insan apiske alınğan martnıñ 27-si qırımtatarlarnıñ tarihında eñ büyük tintüvler künü oldı. Bu halq böyle tintüvlerni daa körmegen edi. O künü er bir faal tezden onıñ da qapusı qaqılır, dep tüşüngen edi. Birden 20-den ziyade evden yayın yapmaq pek zor edi. Jurnalistikadan bir şey añlamağan qomşular, siyasiy mabüslerniñ apayları, 15-16 yaşlarında gençler yayın yapmağa başlağanda şaştıq», – dedi Zudiyeva.

Onıñ qayd etkenine köre, Qırımdaki vatandaş jurnalistikası – «pek canlı, er daim yañartılğan bir şey».

«Apiske alınğanlarnıñ (vatandaş jurnalistleri – QA) yerine yañı insanlar kele. Amma bu şaraitlerde inkişaf etmek pek qıyın», – dedi Zudiyeva.

Rusiyeniñ Qırım işğalinden soñ mustaqil jurnalist, vatandaş faalleri, qırımtatar milliy areketiniñ faalleri, Qırımtatar Milliy Meclisiniñ azaları ve Rusiyede yasaqlanğan «Hizb ut-Tahrir» teşkilâtı ile alâqaları bar olğanından şübheli sayılğan qırımlı musulmanlarnıñ evlerinde kütleviy tintüvler sıq-sıq ötkerilip başladı. Rusiye akimiyeti milliy ve diniy sebeplerden taqip olğanını inkâr ete.

XS
SM
MD
LG