Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Qırımlılarnıñ mektüpleri: Öz kapigiñ özüñe daa yaqın


Daa keçken afta şeer naqliyatına kirgen qırımlılar, mayısnıñ 30-ına qadar imtiyazlı yürüşniñ toqtatılğanı aqqında ilân köre edi. Ve avtobus ve marşrutkada bedava yürüşke aqqı olğanlar iyün 1-ini sabırsızlıqnen bekley edi. Lâkun, mına bu tarih keldi, amma imtiyazlılarnı bir şeynen quvandırmadı: müddetni 15-ine avuştırdılar. Em de bunı evelden haber etmeden yaptılar. Ne koronavirus ile küreş ştabından, ne Aksönovdan, ne de yerli memuriyetten iç bir malümat olmadı. Yani, vaqıt kelse, özüñiz bilirsiñiz. İmtiyazları olğanlar bilip başladı. Yekâne dispetçer hızmeti, qararlarğa ve reberlerge atıf etmeyip, imtiyazlılarnıñ episi içün naqliyatta yürüş ücretli olğanı aqqında malümat bere edi. Emek ve içtimaiy siyaset bölüginde, bu hızmetniñ mütehassıslarına telefon etkenlerniñ aytqanlarına köre, hadimler, afu sorap, çoq beklenilegen ücretsiz yürüşniñ lâğu etilmesini Aksönovnıñ buyruğınen añlata edi. "Men öyle bağırdım ki, - marşrutkada esli qadın ayta edi, - sobes hadimi zornen meni toqtattı. Onıñ qabaatı olmağanını añlayım, amma nasıl alçaqlıq ki, haber bermeden, hırsızcasına yavaş ücretli yürüşni uzatmaq!".

Malümat kerçekten yoq - iyün 1-inde saba pensiyalı ana-babamnıñ ricasınen Keriç ve Qırım saytlarını qarıştırıp, bunı özüm añladım. Amma Moskova internet menbasından Rusiye sakinleri içün acayip haber bar, olar, yaz başlağanda, iç bir esassız, Qırımda mal-mülkü ya da soyları olmazdan, sanatoriy yollanmaları olmazdan, yarımadağa kelip eki afta bedava observatorlarda raatlana bile. Ve Qırımğa Rusiyeden ketirilgen vahta işçileri içün iş bericiler tölemege mecbur degil. Yani ziyafet qabul etken tarafnıñ cebinden olacaq.

Aksönovnıñ öz başına idare etmesinden memnün qalmağan adamlar tapılğandır ve, burnunı kötermesin dep, biraz bastırğanlar. Belki, Qırımda biznesi olğan Moskova reberlerden birisi, otelleri ve pansionatlarınıñ toldurılmasına, yani olarnıñ şahsiy biznesine keder etmesin dep, bastırdı. Ya da Aksönovnıñ özü safdaşlarınen beraber, kommertsiyalarına krizis telüke ola bilecegini añladı. Ne ise, observatorlarda ücretli bulunuvnıñ red etilmesi aqqında haberden soñ Keriç köpründeki keçit noqtası birden maşnalarnen tıqalıp qaldı.

İmtiyazlılar ve pensionerler tamam buña açuvlana: olar evelkisi kibi dört divar arasında oturmalı, kelmeşeklerge ise deñiz yanında eglenmege razı oldılar


İmtiyazlılar ve pensionerler tamam buña açuvlana: olar evelkisi kibi dört divar arasında oturmalı, kelmeşeklerge ise deñiz yanında eglenmege razı oldılar. Şahsiy sektorda yaşağan Yekaterina Lvovna açuvlana: "Qaysı evni alsañ, er yerde Rusiyeden musafir bar. Em de özlerini bir de serbest duyalar, maşnalarınıñ üstünde qayıqlar, balıqçılıq donatmaları, raat-raat yüreler, oğlum ise işnen çıqsa, mıtlaq toqtatalar. 82-nci bölge (Qırım) - saipniñ üstündeki bir tamğa kibidir, Moskova ve Piter nomerleri ise - kirişlik kâğıtı kibi". Kerçekten, Moskova ve Piterge köre Qırımda pek bol: bir aydan berli dülberlik salonları, eki aftadan berli bütün tükânlar, bir qaç kün restoran ve kafelerniñ yaz meydançıqları çalışa.

На этом радостном фоне не до каких-то там бурчащих и недовольных местных льготников, которые вопреки повелению не высовываться из дома дружно повалили в очередь за банковскими карточками, дающими им право на бесплатный проезд. Такое нововведение – с валидаторами в маршрутках и автобусах – планировали ввести в Керчи с наступлением лета, однако карантин сместил сроки, теперь этим планам предписано осуществиться в сентябре.

Льготники, как я слышал от многих на улице и в транспорте, уверены, что продление для них платного проезда в маршрутках и автобусах – происки транспортников, которые таким нехитрым способом возвращают себе потери от сокращения рейсов в период повышенной готовности. И сдвинуть их с этой точки зрения невозможно. Тем более, городские перевозчики, за которыми явно просматриваются лоббисты в высоких кабинетах, озабоченные не сохранением здоровья людей из зоны риска, а своими доходами, совершенно обнаглели и чихать хотели на распоряжение Аксенова о предоставлении бесплатного проезда в городском транспорте до конца текущего года медикам. Что уж говорить о многочисленных категориях льготников, которые со своими удостоверениями как бельмо в глазу у всех – и муниципальных, и частных перевозчиков.

Льготники со своими удостоверениями как бельмо в глазу у всех – и муниципальных, и частных перевозчиков

И списать продление платного проезда на заботу о здоровье уже не получается. Достаточно пройтись улицами Керчи, чтобы убедиться в несостоятельности ограничений для людей возраста 65+. Многие маски стали носить в карманах, а не на лице, невостребованные перчатки в тех же магазинах висят пачками, к санитайзерам подходят единицы покупателей, на все объявления о требовании входить в торговые залы и транспорт в масках плюют. Я уже не говорю о массовых скоплениях местных и приезжих в том же Комсомольском парке, где работает невиданный прежде в Керчи фонтан. Там вечерами скопище народу без всяких масок и перчаток. На детских площадках толпища малышни и родителей. И на этом фоне продолжившаяся отмена бесплатного проезда для льготников выглядит особенно вопиющей издевкой. Зато это походит на мечту перевозчиков и водителей, которые на вопрос пожилых пассажиров, будет ли платный проезд до скончания века, дружно отвечают: хотелось бы!

Andrey Furdik, qırımlı, bloger

«Bloglar» rubrikasında ifadelengen fikir-tüşünceler müelliflerniñ noqta-i nazarını aks ettirip, muarririyetniñ baqışlarınen bir olmaması mumkün

XS
SM
MD
LG