Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Aqmescitte mahkeme Bağçasaraydaki «Hizb ut-Tahrir işi»niñ daa üç figurantında tevqif muddetini uzattı


Rusiyeniñ kontroli altında olğan Aqmescitteki Kyiv rayonı mahkemesi Bağçasaraydaki «Hizb ut-Tahrir işi»niñ daa üç figurantı – Ernes Ametov, Server Zekiryayev ve Timur İbragimovniñ tevqifini iyünniñ 9-na qadar uzattı. Bunı martnıñ 5-nde Qırım.Aqiqatqa advokat Ayder Azamatov bildirdi.

Azamatov: «Azatlıqnı sıñırlav tedbirini iyünniñ 9-na qadar uzattılar. Bu sıñırlav tedbiri esassız ve bu vaziyette adden aşırı sert olğanını sayamız. Biz mutlaqa apellâtsiya şikâyetini berecekmiz», – dedi.

Daa evel Rusiyeniñ kontroli altında olğan Aqmescitteki Kyiv rayonı mahkemesi Bağçasaraydaki «Hizb ut-Tahrir işi» figurantları – Seyran Saliyev, Memet Belâlov ve Suleyman Asanovnıñ tevqif muddetini uzattı. Kene de iyünniñ 9-na qadar.

2017 senesiniñ oktâbrinde Rusiye telükesizlik hadimleri Bağçasaraynıñ altı sakini – Timur İbragimov, Marlen (Suleyman) Asanov, Memet Belâlov, Seyran Saliyev, Server Zekiryayev ve Ernes Ametovnı tevqif ettiler. FSB olarnı Rusiye ve onıñ tarafından ilhaq etilgen Qırımda yasaqlanğan «Hizb ut-Tahrir» teşkilâtında iştirak etkenlerinde qabaatlay.

«Hizb ut-Tahrir işi» boyunca tevqif ve mahküm etilgen Qırım sakinleriniñ advokatları, taqip etilüvlerniñ diniy alâmetine köre yapılğanını tüşüneler. Advokat Emil Kurbedinov, Rusiye uquqqoruyıcı organları tarafından bu iş boyunca taqip etilgenler esasen qırımtatarlar ve olarnen birlikte İslâm dinini kütken ukrainler, ruslar, tacikler, azerbaycanlar ve diger etnik gruplarğa ait Qırım sakinleri olğanını qayd ete.

Halqara siyasiy İslâm teşkilâtı «Hizb ut-Tahrir»niñ vekilleri öz vazifesini, bütün musulman devletlerini bir İslam hilâfeti içinde birleştirüvde köreler. Lâkin olar buña irişmek içün terroristik usullarınıñ qullanıluvını red ete ve Rusiyede aqsız yerde taqip etilgenlerini aytalar. Rusiyeniñ Yuqarı mahkemesi 2003 senesinde «Hizb ut-Tahrir»ni «terroristik» olaraq tanılğan 15 birleşmeniñ cedveline kirsetip, yasaq etti.

XS
SM
MD
LG