Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Meganomnı yutup turğan "Tavrida"


Meganom yanında plâj
Meganom yanında plâj

Sudaqta toqtamadan çalışacaq "Tavrida" gençler forumınıñ qurulışı aqqında haber sudaqlılarnı başta quvandırdı. Olar, yanlarında öyle obyekt olacağı kârlı ve prestijlidir, dep tüşündiler. Şimdi ise "Tavrida" forumını daa çoq Sudaqtan Meganomğa qadar unikal tabiyatnı yutqan, ösip turğan şişikke oşatalar.

Forumnıñ şiarı: "Barışıq. Sevgi. Sanat". Bu sözlerni gece yarıqlanğan, büyük-büyük ariflernen yazıp, bayır üstüne tiklediler. Amma forum bu yerlerge barışıq ve tınçlıqnı ketirmedi.

Forumnıñ şiarı: "Barışıq. Sevgi. Sanat"
Forumnıñ şiarı: "Barışıq. Sevgi. Sanat"

Forumnıñ teşkilcileri endi, böyle büyük obyekt içün kelişmegen bir yer saylağanlarını añladılar. Amma buña baqmadan, olar keri qaytmaycaqlar, bu "monstr"nıñ meydanını ise ep keñleştirecekler. Olarnıñ planlarına köre, bu forum 20-30 bin adamnı qabul ete bilecek.

Forumnıñ büyük probleması - yerli arıtuv inşaatıdır

Amma başından başlayıq. Şimdi forumnıñ büyük probleması - yerli arıtuv inşaatıdır. Olar tamam yançığında yerleşip, ortalıqnı sasıta. Amma mesele şunda ki, olar daa altmışıncı yılları qurulğan edi, o vaqıt ise yüklenmeleri azca edi. Em de o yerni nafile saylamadılar. O yılları Sudaqtan Meganomğa taraf qapalı ve adamsız bir yer edi. Mında bir qaç arbiy qısım yerleşken edi. Deñizge sadece yerli sakinlerni keçire ediler, o da - pasportlarını teşkerip.

Demek, arıtuv inşaatınıñ yerini yel gülüne köre saylağan ediler, qoqular, şimdi forum yerleşken, o boş yerlerge ketecek edi. Arıtuv inşaatından qoqular forum musafirleriniñ yaşayışını bayağı boza, olar daima reberlerge şikâyet ete. Amma bu meseleni çezmege imkân yoq.

Arıtuv inşaatınıñ yerini yel gülüne köre saylağan ediler, qoqular, şimdi forum yerleşken, o boş yerlerge ketecek edi

Şimdi arıtuv ve kanalizatsiya ağları, çürügenine baqmadan, eki qat çoqça iş becermeli. Bu yıl iyülniñ soñunda, arıtuv inşaatını kollektorı aqıp başladı. Endi ise deñizge aqıp ketken kanalizatsiya, rotovirus infektsiyalarınen hastalıqlarnı arttıra. Yahşı, forumnıñ deñişleri altı künlük, ve hastalanğan forumlılar o vaqıtqa qadar endi evge qaytalar, ve, sanki bir mesele yoq, dep körüne.

Avgustnıñ soñunda forumda Rusiye artistleriniñ iştiraginen büyük deñişler keçirilecek. Bunı yapmaq içün küçlü tehnikanen donatılğan büyük sana quruldı.

"Tavrida" forumınıñ sanası
"Tavrida" forumınıñ sanası

Forum sebepçi olğan daa çoq problemalar bar. Olarnıñ arasında em suv teminatı, em "Tavrida"nıñ Meganomğa qadar keñleştirilmesine qarşı faallerniñ narazılıqları

Amma bu kanalizatsiya meselelerinden ğayrı, forum sebepçi olğan daa çoq problemalar bar. Olarnıñ arasında em, öyle de suvu yetmegen bölgeniñ, suv teminatı, em "Tavrida"nıñ Meganomğa qadar keñleştirilmesine qarşı faallerniñ narazılıqları.

Sovet vaqtında bir büyük devlet teşkilâtı Sudaqta yañı arıtuv inşaatını quracaq edi, amma Sovetlet dağılması buña mania oldı. Neticede - yañı inşaat öyle de bitirilmegen tura.

Amma bu "Tavrida"nıñ ösmesini toqtatmay. Onıñ teşkilcileri, şimdi yüzlerce maşna turistleri raatlanğan, Kapsel körfeziniñ acayip plâjlarına köz taşladı.

Qurulıp qalmaq telükesine unikal Meganom burnu da oğradı. Yerli faaller qasevetlene ve bayırda "#Meganom SOS" yazısını tikledi. Burunnı qorumaq içün istidaname yazdılar, amma faydası yoq. Forumnıñ Kreml başlığınen küreşmege fayda yoq.

Meganom SOS yazısı
Meganom SOS yazısı

Yazıq ki, Qırım alimleri - ekologlar ve coğrafiyacılar öz emiyetini ep coymaqta. Aysa Meganom ve Kapsel körfezleriniñ problemaları aqqında olarnıñ susqunlığını nasıl añlamalı? Tirenmege sadece faaller ve blogerler tırışa, amma rusiye akimiyeti, olarnı birden "beşinci kolonna"ğa, Amerika "agentleri"ne bağlap, "rusiyeli Qırımnıñ duşmaları", degen lağap taqalar.

Amma Qırımnıñ aqiqiy duşmanları kim olğanını ket-kete daa çoq qırımlı añlay.

Zarema Seitablayeva, qırımlı, bloger (müellifniñ adı ve soyadı telükesizlik maqsadınen deñiştirildi)

«Bloglar» rubrikasında ifadelengen fikir-tüşünceler müelliflerniñ noqta-i nazarını aks ettirip, muarririyetniñ baqışlarınen bir olmaması mumkün

XS
SM
MD
LG