Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Eyvaz Umerovnıñ davası. Ekspertler Qırımdan Rusiyege qoltutqan faal aqqında


Eyvaz Umerov
Eyvaz Umerov

İşğal etilgen Qırımda mahküm etilgen Rusiye tarafdarı faal ve yarımadanıñ sabıq Rusiye akimiyetiniñ hadimi Eyvaz Umerov qomşu Rusiyeniñ cezahanesinde bulunğanını bildirdi ve "öz qabaatsızlığını" (qısmen muvafaqiyet ile) yuqarı mahkeme organları vastasınen qorçalamağa devam ete. İşğal etilgen Qırımdan tış mahkemeler Rusiye tarafdarı olğan faalge ne içün vefalı olğanı ve onıñ işiniñ istiqbali aqqında Qırım.Aqiqatnıñ materialında oquñız.

VKontakte içtimaiy ağındaki saifesinde Eyvaz Umerov, Krasnodarnıñ Dördünci kassatsion mahkemesinde Qırım ükümetiniñ binası yanında bir kişilik narazılıq aktsiyasını keçirgeninde qabaatlı tanılğanını, Kreml kontrol etken Qırımdaki mahkemede ise qabaatlı tanılğanını ve davanıñ baqılması toqtatılğanını bildirdi.

''Altı aydan ziyade sürgen bürokratik qıyınlıqlardan soñ, Qırım mahkemecileri ve prokuraturası tarafından ihmalden soñ, işim Qarasuvbazar şeeriniñ kassatsiyasına keldi. Krasnodarda da dava baqılması pek tez tayin etildi. Onıñ neticelerine köre, Merkeziy mahkemeden mahkemeci Çinovnıñ qararı Qırım Cumhuriyeti Yuqarı mahkemesinden mahkemeci Yakovlevniñ qararı lâğu etildi, dava "cinayet terkibi olmağanı içün" toqtatıldı'', - dep bildirdi faal.

Eyvaz Umerov, onıñ davasında mahkemeler "telefon aqqına tabi" olğanını añlattı.

"Bizim sistemamız eñ yaramay degil, ayrı subyektlerde olsa da ve telefon uquqına tabi olsa da ve ciddiy bir bürokratiya olsa da, o çalışa", - dep qayd etti faal.

Erkek, apis yerlerinde bulunıp, Rusiye ordusına hızmet etmekten ne içün vazgeçkenini tarif etti.

''Cenkke yollanğanda, lager memuriyeti mahkümge şartlı-vaqtından evel azat etilüvi aqqında malümatname bere, añlaşma bitken soñ ise mahküm afu etilüv protsedurasını keçe. Bu meni iç te razı etmey, men özümni cumhuriyetimizniñ "sessizleri" qanunsız sürette mahküm etkenini sayam ve bunı da kassatsiya mahkemesinde isbatlamağa niyetlendim. Şartlı olaraq azat etilüv ise qabaatını tanıp, tövbe etkenini közde tuta. Bu ise, meni qabaatsız olğanımnı isbatlamaq imkânından marum etecek", - dep yazdı Umerov.

Адвокат и правозащитник Николай Полозов рассказал Крым.Реалии, что судебные успехи Эйваза Умерова за пределами аннексированного Крыма – заслуга российских спецслужб, которые продолжают сопровождать его дело.

Advokat ve aq qorçalayıcı Nikolay Polozov Qırım.Aqiqatqa, işğal etilgen Qırım tışında Eyvaz Umerovnıñ mahkeme muvafaqiyetleri, onıñ işini devam ettirgen Rusiye mahsus hızmetleriniñ issesidir, dep ayttı.

Nikolay Polozov
Nikolay Polozov

''Davalardan birinde ükümniñ lâğu etilmesine kelgende, bir taraftan tahqiqat esnasında yapılğan protsessual bozuluvlar tesir ete bile, diger taraftan ise bu kibi cinaiy davalarnı taqip etken mahsus hızmetler kuratorlarınıñ siyasiy maqsatı bar. Mantıqnen: "Eger o endi otursa, daa ne içün qoşmaq kerek, çünki bizimki kibi, hata yapqan olsa da, Navalnıy degil", - dedi Polozov.

Qırım reintegratsiya assotsiatsiyasınıñ eksperti, uquq ilimleri doktorı Boris Babin Qırım.Aqiqatqa bildirdi ki, Umerov 2022 senesinden başlap, Sergey Aksönovğa yaqın olğan qırımtatar kollaborantlarını, hususan işğalciler tarafından kontrol etilgen Qırım müftisi Emirali Ablayevniñ çoq sayılı qorantasını eki taraflılıqta, Rusiye Federatsiyasına sevgisi eksikliginde ve er türlü qabarcılıqta qabaatlağan "söz yürsetken baş" olaraq belli.

Boris Babin
Boris Babin

''Bu "açıqlamalar ikâyesiniñ" eñ yüksek noqtası Umerovnıñ bu klannıñ parlaq temsilcisi Ervin Musayevni köteklemesi oldı. Belli ki, "Umerovnıñ teşkericisi" Rusiye mahsus hızmetleriniñ tesirli gruppirovkasınıñ marionetkası ola, o, çoqtan berli "Aksönovnen bağlı meseleniñ soñki çezilüvini" talap ete, ve bu yerde Umerovnıñ rolü, Cuma Cami qurucılığı ile bağlı maliyeviy aldatmacalarnen sıq bağlı olğan "müftiyatnıñ" neytralleştirilmesinde edi. Bir müddet devamında bu ücüm Qırımnıñ gaulayteri ve onıñ qoruyıcıları tarafından ''qaytarıldı'' , amma şimdi, ğaliba, ''ekinci taym'' kele, Putinniñ ''sahte'' yañıdan saylavlarından soñ daa beter olacaqtır.

Ervin Musayev
Ervin Musayev

Tabiiy ki, rusiyeliler Umerovnıñ "söz yürsetken başını" Ukrayina reberliginiñ, ilk evelâ qırımtatarlarnıñ temsilcileriniñ itibarını tüşürmek içün de qullanacaq, em de onı "disident" olaraq Rusiye istihbaratı tış bazarğa, ilk evelâ türk bazarına sata bile'', - dep ayttı ekspert.

Qırımtatar Milliy Meclisi reisiniñ muavini İlmi Umerov Qırım.Aqiqatqa bergen izaatında, qırımtatarlarnıñ temsiliy organlarında Eyvaz Umerovnı kollaboratsionizm içün mahküm eteler, qırımtatar halqı ise işğal etilgen Qırımda öz barışıqlı tirenüvini devam ete, dep qayd etti.

İlmi Umerov
İlmi Umerov

''O, halqına hainlik etti. İşğalci akimiyet içün çalıştı. Soñra bu akimiyetke qarşı çıqtı. Özüne oşağanlarnı bile urdı, eñ azından eki kere belli. Aynı zamanda özüni teren dindar musulman olaraq köstere. O, Krasnodar mahkemelerinde ğalebe qazana bile, amma bundan daa yahşı insan olmaycaq", - dep qayd etti Meclis reisiniñ muavini.

Qırımlı faal Andrey Belozerovnıñ fikirince, "Eyvaz Umerovnıñ kelecegi pek parlaq degil".

Andrey Belozerov
Andrey Belozerov

''Sistema oña "qara işaret" qoydı. Rusiyede akimiyetni tenqit etmege tırışqan er kesni, atta özüni "vatanperver" olaraq tanıtqanlarnı red eteler, İgor Girkin bunıñ parlaq bir örnegidir. Qırımda bu daa aydın körüne, ''mahkemeler'' telefon aqqına pek bağlı, ''mahkemeler'' kimge ve nasıl ceza berilecegini Rusiye akimiyetine qarşılıq köstergen ve kerçeknen razı olmağanlarğa üküm çıqarğanlar. Qırımlı advokatlar mahsus hızmetlerniñ Qırımdaki "mahkemelerge" basqı yapqanları aqqında çoqtan berli aytalar. Şunıñ içün "Qırım mahkemeleriniñ mustaqilligi" aqqında aytmağa kerekmey. "Qırımnıñ uquq qoruyıcı sistemasınıñ" iş usulları endi maña belli'', - dep fikirini bildirdi Qırım.Aqiqatqa faal.

Hatırlatamız, Sudaqnıñ Rusiye memuriyetiniñ sabıq yolbaşçı muavini, Rusiye tarafdarı, Rusiyeniñ Ukrayinağa istilâsınıñ tarafdarı Eyvaz Umerov üç yılğa azatlıqtan marum etildi. Qırım mahkemesi onı 2019 senesi yüz bergen vaqia içün vazife salâhiyetini aşqanında qabaatlı tanıdı. Eyvaz Umerov "Kommunhoz" MBU-nıñ müdirinden yerli iş adamlarından para toplamağa ve "urna" qoymaq içün belli bir tedarikçige bermege talap etti. Mahküm etilgen qabaatını tanımadı.

Roskomnadzor Qırım.Aqiqat saytını blok etti. Qırım.Aqiqatnı küzgü saytı vastasınen oqumaq mümkün: https://krymrcriywdcchs.azureedge.net. Esas adise-vaqialarnı Qırım.Aqiqatnıñ Telegram ve İnstagram saifelerinden taqip etiñiz.

Bloklav ve tsenzurasız haberler! Qırım.Aqiqat qullanımını qurmaq içün iOS ve Android.
XS
SM
MD
LG