Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Ukrainada oquvğa kiriş kampaniyasınıñ yekünlenüvi: qırımlı abituriyentlerniñ ale daa bir fursatı bar


Nümünelik fotosuret
Nümünelik fotosuret

Biñlernen genç qız ve oğlanlar monitorlarğa baqıp, Ukraina aliy oquv yurtlarına (AOY) kirgenler cedvelinde öz soyadlarını tapmağa areket eteler. Ekseriyet özüni tapar, faqat işbu «tıslımlı» satırlarda özüniñ soyadını körip olamağan soylârı da çıqar. Afsus ki, bu ayattır, konkurs esasında kirüv şartları da işte, böyledir.

Hususan bu ilhaq etilgen Qırımdan kelgen abituriyentler içün mıim. Oquvğa kirmek içün olar yekâne fursatqa saip (oquvğa kirmeknen bağlı mahsus şartlarğa binaen, olar 35 ukrain AOY esasında çalışqan «Qırım - Ukraina» Tasil merkezlerniñ yalıñız bir danesine vesiqa teslim etip ola).

Faqat, menfiy neticege baqmadan, ruhtan tüşmege acet yoq. Qırımlı abituriyentler içün başqa yollar da mevcut:

  • «Qırım - Ukraina» Tasil merkezleri olğan AOY bağlı kollejge;
  • «Qırım - Ukraina» Tasil merkezleri olğan AOY paralı oğuvğa kirmek;
  • Meslek-tehnik oquv yurtına kirmek.

Bundan da ğayrı, daa bir yol bar, o da - devlet büceti esabına oqumaq.

Qanunğa binaen 35 dane AOY oquycaq talebeler içün devlet büceti esabına oquycaq 2600 dane yer ayırdı. Bu AOY ve hususan işbu zenaatlarğa kirip oqumağa istegenler olmağanı içün, bu yerlerniñ bir qısmı olğanı kibi boş qalacaq. Bundan da ğayrı, devlet sımarışına binaen AOY epsi öz kvotasını toldurıp olamaz.

Avgust ayınıñ soñunda Ukraina tasil ve ilim nazirliginde «boş» yerlerniñ angi oquv yurtına yollanacağını muzakere etecek komissiyanıñ oturışuvı ötkerilecek. Rektrorlar Ukraina Qanunınıñ 7 maddesi esasında (2013 senesi aprel 15-nde çıqqan№1207-VII «Ukrainanıñ vaqtınca işğal etilgen territoriyalarında yaşağan vatandaşlarnıñ serbestligi ve aq-uquqlarını teminlev») bücet yerleri olarnıñ oquv yurtına berilsin degen manada muracaat berebileler. Böyleliknen bıltır ve ondan evelki sene qırımlı sakinleri içün Ukrainanıñ qıta qısmında yerleşken AOY bücet yerler açıldı. Bunıñ içün rektor ya da qabul komissiyasınıñ reisi adına ariza yazmaq kerek.

Bu qolay bir yol olmağanını qayd etip keçmek kerek, çünki er bir AOY öz «nüansları» bar, şunıñ içün muayyen AOYnen aqıl tanışmaq kerek – meselâ, qabulğa yazılıp, rektornı ziyaret etmek kerek, - em de bu arada hususiyetlerini esapqa alıp, saylânğan AOY ariza yazmaq kerek.

Oleg Ohredko, TsPG «Almenda» vatandaş tasil merkeziniñ eksperti ve talilcisi

«Bloglar» rubrikasında ifade etilgen fikirler muelliflerniñ öz noqta-i nazarlarını aks etip, muarririyetniñ noqta-i nazarını aks etmesi şart degil

XS
SM
MD
LG