Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Zarema Seitablayeva: Qırımnıñ yalıñız barışıqlı yolnen azat etilüvi


Ukrainağa bağlı Qırım. İllüstratsiya
Ukrainağa bağlı Qırım. İllüstratsiya

Er bir areketniñ eki dane zıt tarafı bar. Atta Rusiye Qırımnı ilhaq etkeninden dolayı Ukraina içün musbet netice bergen bir qaç faktor mevcut. Devlet, istiqrarlı bir dünyada yaşaymız ve devletniñ suverenitetine iç bir şey ve iç kimse havflı degil degen hayaliy bir yuqudan uyandı.

Afsus ki, aqiqat farqlı şeyler kösterdi. «Qardaş» devlet darbe endirdi. Merametsiz ve hasis darbe Ukraina asla azır olmağan vaqıtta endirdi. Qırım Muhtar Cumhuriyetindeki işbirlikçilerini qullanaraq, Rusiye o zaman muvafaqiyetli dep tüşünilgen «Qırımnıñ tuvğan limanına qaytuv» operatsiyasını keçirgen edi.

Qırım ilhaqından son Rusiye KHV bütün Rusiyede eyfori dalğasını üfürtip çıqtı. Tecavuzcı bayram yapa edi.

Lâkin vaqıt keçe – ancaq keçken o vaqıttan tecavuzcığa iç bir fayda yoq.

Rusiyeniñ baş geostrategi Vladimir Putinniñ Federal Mecliske yollağan soñki habarine baqacaq olsaq, onıñ silâdan başqa maqtanacaq iç bir şeyi yoq.

Ukraina içün bütün dünyada qapular açılğan maalde, tecavuzcı-devlet ögünde olarnıñ episi qapala

Elderekte, Ukraina soñki dört yıl içinde ziyade sağlamlaştı: dağılıp ketmedi, defoltqa oğramadı, milleti birleşti. İşte bularnıñ epsi Kreml teşviqatçılarınıñ tahminlerini toz-tufan misali darma-dağın ete. Ukraina tecavuzcığa nisbeten halqarabasqını ustalıqnen qullana. Netice olaraq, Ukraina içün bütün dünyada qapular açılğan maalde, tecavuzcı-devlet ögünde olarnıñ epsi qapala. Ve bu cereyan bütün seviyelerde üküm süre. Bu meyillerniñ epsi belli rusiyeli medeniyet erbaplarınen siyasetçilerini Qırım qanunsız ilhaq etilgeni aqqında açıq fikir beyan etmege mecbur ete. Ve bu ketişat Rusiye ile ekisi arasındaki küreşte Ukraina yeñgenini köstere.

Ukraina ordusı da bir qaç misli quvetleşti. Ukraina içün olıp keçken şeyler, mevcut aqiqatlarğa esaslanğan alda, fena sayılmaz, bir çoq saalarda ise - pek yahşı. Ancaq...

Ukraina küç toplağan sayın, onıñ siyasetçilerinden ilhaq etilgen Qırımnı küç qullanıp keri qaytaruv aqqında laf etkenlerini daa ziyade eşitmek mümkün. Baş geostrateg işte, tamam bunı istey desem yañılmam, dep belleyim. Onıñ «ellerini bu qadar urulğandan soñ», artıq ilk olaraq arbiy çatışmağa kirmekten çekinir. Lâkin Ukraina ilk olaraq darbe bermege tutunacaq olsa, Putin toplağan bütün açuvını qusar ve onı toqtatmaq pek qıyın olur.Ne deñiz de, geostrategniñ ordusı daa bayağı küçlü ve onıñ generalları büyük mıqyaslı cenk başlatmaq içün emir beklep oturalar. Elbette, arbiy areketleriniñ bütün planları tizilgendir.

Keliñiz, birinci cenkte Çeçenistan Rusiye ordusı üzerinden ğalebe qazanğan ve soñkisi cumhuriyet topraqlarından mashara olıp çekilip ketkeni aqqındaki misalni hatırlayıq. Çeçenistan aqiqaten de mustaqillik elde etken edi. Amma çeçen halqı ğalebe meyvalarına quvanıp olamay, çünki öz küçüne inanıp, çeçen ordusı Rusiyenen yañı cenk başlatılmasına sebepçi ola. Neticede, Çeçenistan bu qadar zametnen qazanılğan üriyetinden marum qala.

Ukraina siyasetçileri yalıñız barışıqlı siyasiy usullar mücibi areket etmeli ve Qırımnıñ azat etilüvinde, işte ancaq bular kerek netice berir

Bunen bağlı olaraq qırımtatar halqınıñ barışıqlı tirenüvini hatırlamaq yerli olacaqtır. Ekseriyet qırımtatarlarnıñ işğalcilerge qarşı açıq cebeleşüvge kirişkenini istese de, maqsatlarına erişip olamaycaqlar. Qırımtatarlarnıñ tınçlıqsever doktrinası öz meyvalarını köstere. Halqnıñ dünya yüzündeki itibarı artıp bara yata, Milliy Meclis liderleri dünyanıñ eñ yüksek minberlerinde çıqış yapalar. Vaqtı-zamanı kelgende – qırımtatar halqı öz tarihiy vatanında raat nefes alır!

Bu sebepten, Ukraina siyasetçileri yalıñız barışıqlı siyasiy usullar mücibi areket etmeli ve Qırımnıñ azat etilüvinde, işte ancaq bular kerek netice berir dep belleyim.

Zarema Seitablayeva, qırımlı, bloger (telüke havfından dolayı muellifniñ adı ve soyadı deñiştirilgendir)

«Bloglar» rubrikasında bildirilgen fikir-tüşünceler müelliflerniñ noqta-i nazarını aks ettirip, muarririyetniñ baqışlarınen bir olmay bile.

XS
SM
MD
LG