Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Türkiye Şarqiy Qudüste elçilik açmaq niyetinde olğanını bildirdi


Dekabrniñ 17-sinde Türkiye prezidenti Recep Erdoğan, Türkiyeniñ Şarqiy Qudüste elçilik açmaq niyetini ilân etkenini bildirdi.

Bir qaç kün evel Erdoğan İslâm devletleri liderlerini, Şarqiy Qudüsni kelecekte qurulacaq Filistin devletiniñ paytahtı olaraq tanımağa davet etti.

Dekabrniñ 6-nda Amerika Qoşma Ştatlarınıñ prezidenti Donald Tramp, AQŞnıñ Qudüsni İsrailniñ paytahtı olaraq resmen tanığanını ilân etip, bir qaç yıl soñra AQŞ elçiligini Tel-Avivden anda avuşturmağa vade etti.

Trampnıñ bu adımı filistinliler ile olarnıñ arap ittfaqdaşları ve bunıñ kibi de Ğarp devletleri tarafından tenqit etildi.

Qudüsniñ statusı, İsrail-Filistin çatışmasınıñ er bir tarafı içün tesirli meseledir. Filistinliler Şarqiy Qudüsni, kelecekte qurulacaq devletleriniñ paytahtı olmaq kerek, dep sayalar.

BMTniñ 1947 seneside qabul etilgen, o zaman Britaniya mandatı altında bulunğan Filistinniñ toprağında yeudi ve arap olaraq eki devletni qurmaq planı boyunca Qudüs, BMTniñ idaresi altında mahsus bir halqara rejimi ile ayrı bir birlem olmaq kerek edi.

Aqiqatta ise 1948 senesinde İsrail birinci Arap-İsrail cenki neticesinde şeerniñ ğarbiy qısmını kontroli altına aldı ve 1949 senesinde Qudüsni öz paytahtı ilân etti. Şarqiy Qudüs o zaman Ürdün tarafından işğal etilgen edi. İsrail, 1967 senesi Altı künlük cenki esnasında Şarqiy Qudüsni de Eski şeer ile beraber zapt etti ve daa soñra, bu territoriyanı ilhaq etkenini bildirip, bütün Qudüsni özüniñ bolünmez paytahtı olaraq ilân etti..

Halqara cemaatçılığı 1947 senesiniñ planı esasında Qudüsniñ İsrailge ait olğanını, hususan Şarqiy Qudüsniñ İsrail tarafından ilhaq etilgenini ve bütün şeerniñ ülke paytahtı ilân etilgenini tanımay. Asılında bütün devletlerniñ ve bu cümleniñ AQŞnıñ elçilikleri Tel-Avivde buluna.

XS
SM
MD
LG