Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Hırvatistan tecribeci Ukrainağa işğal altındaki topraqlarını keri qaytarıp almasına yardım etmesi mumkün – ekspert


Natalya İşenko
Natalya İşenko

Ukraina işğal etilgen Qırım ve istilâ altındaki Donbass topraqlarını keri qaytarıp alması içün Hırvatistan tecribesini qullanması mumkün. Qırım.Aqiqat Radiosına böyle bir fikirni «Yevropeyskaya pravda» köşe yazıcısı Natalya İşçenko beyan etti.

1990 yıllarda Yugoslaviya halq ordusına köstergen arbiy qarşılığında Hırvatistan BMT (OON) yardımınen öz topraqlarınıñ dörtte üçüni barışıq yolunen keri qaytarıp alğan edi. Plannıñ adı «Z-4» edi ve o Minsk añlaşmalarınen aynı şekilge saip edi, dep ikâye ete İşçenko.

«BMT (OON) celp etilgen edi ve o bu maqsatnen bağlı hususiy programma azırlap eki yıllıq muvaqqat memuriyet teşkil etken edi. Yani işbu topraqlarda ne sırp, ne separatistik, ne de hırvat akimiyetleri yoq edi. Anda BMT (OON) bayrağından ğayrı, iç bir bayraq yoq edi», – dep izaatlay ekspert.

Onıñ fikrine köre, Ukraina Hırvatistan tecribesini bilmesi şart, çünki bu - Avropa topraqlarında BMT (OON) çerçivesinde barışıq yolunen reintegratsiyası muvafaqiyetnen keçken yekâne programmadır.

Ukraina ve Hırvatistan ükümetleri Ukrainanıñ işğal altındaki topraqlarınıñ

reintegratsiayası meselelerinen oğraşacaq iş gruppasınıñ teşkil etilüvi ve işbirligi boyunca Memorandum uyğunlaştırıp imzalağan edi.

Ukraina Yuqarı Radası Rusiye tarafından Qırımnıñ vaqtınca işğaliniñ resmiy başlanğıç kününi 2014 senesi fevral ayınıñ 20-si olaraq qabul etti. 2015 senesi oktâbrniñ 7-nde Ukraina prezidenti Petro Poroşenko bunıñnen bağlı qanunnı imzaladı. Ğarp memleketleri bir sıra iqtisadiy sanktsiyalar kirsetti. Rusiye yarımada işğalini inkâr etip, onı «tarihiy adaletniñ tiklenmesi» dep adlandıra.

XS
SM
MD
LG