Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Kadastrğa ... bir barsa bare


Aqmescit, Goskomreyestr içindeki nevbet, arhivden alınğan fotoresim
Aqmescit, Goskomreyestr içindeki nevbet, arhivden alınğan fotoresim

2014 senesi yarımadanıñ sakinleri Rusiye pasportı almaq içün bir qaç künlük uzun nevbetlerde turıp bekley ediler. 2014-2015 seneleri qasevet ve tüşüncenen Qırım işğal etilgeni sebebinden onı terk etken ukrain banklarından esaplarındaki paralarnı qaytrarmaq maqsadınen olarnıñ ögünde kene de uzun nevbetlerde turıp bekley ediler. Ondan soñ yapılğan transportnıñ ğayrıdan resmilştirüv belâsına vakhanaliya demekten başqa söz tapılmay. Aydavcılarnıñ ne qadar vaqıt ve siñir coyğanını tek özleri biledir. Lâkin bularnıñ epsi yalıñız gönceçikler edi.

Soñki eki yıl devamında Qırım sakinleri mülkiyetini ğayrıdan resmiyleştirmeknen oğraşalar. Bu ise, Qırım sakinleri içün Tañrınıñ bergen bir belâsı kibi. Mında çoq kün ve saat sürgen nevbetlerde beklemekten ğayrı, bayağı para da tölemege mecbur qalalar. Mülkiyet saipleri, dersiñ ki, Rusiye olar içün pek az bir zaman ve para masrafınen al etecek hızmeti içün, candan ayırılmaz paralarını tölemege mecbur qalacaqlarını asla beklemey ediler. Albuki uzaq 2014 senesi «referendum» keçirgen ilhamcılar böyle olacaq dep söz bergen ediler de!

Pek müşkül uzun nevbetler bar. Qabulhanege kiriş fursatı qazanmaq içün insanlar gece kelip nevbetke turalar

Şeerlerde açılğan çoq funksiyalı merkezlerden bir fayda yoq. Olardan hızmet almaq imkânsız dep sayıla. Anda pek müşkül uzun nevbetler bar. Qabulhanege kiriş fursatı qazanmaq içün insanlar gece kelip nevbetke turalar. Adiy Qırım sakinlerine akimiyet işte, böyle «yengillik» yarattı.

Kadastrğa işke alınğanlar ne iş yapqanlarını özleri de añlamay. Bu sebepten pek sıq davalar çıqa. İnsanlar buña delihane demekten ğayrı söz tapamaylâr. Mülkiyet vesiqalarını resmişyleştirüv yolunda ceennemniñ ateşinden bir qaç sefer keçken Qırım sakinleri, artıq nenen qıyaslaycağını bileler ve Rusiyede mülkiyet vesiqalarını resmiyleştirmek olar içün eñ ağır mesele olğanını bileler. Amma akimiyet istegen taqdirde bunı qolaylaştırması mumkün edi. Ancaq, demek ki, Rusiyeniñ Qırım sakinleriniñ ayatını qolaylâştırma istegi ep azlaşmaqta. Yarımada sakinleri de ketken sayın bunı özleri de is etip başlaylâr.

Bücet saalarında çalışqanlarğa yapılğan teşviq tölevleri bir yerlerge coyula, fiyatlar kâinatqa doğru yüksele, cezalar ep çoqlaşa, göñüldeki qasevet ket-kete arta

Bücet saasında çalışqanlarğa berilgen teşviq tölevler bir yerlerge coyula, fiyatlar kâinatqa doğru yüksele, cezalar ep çoqlaşa, göñüldeki qasevet ket-kete arta...

Ne içün Rusiye ve rusiyeliler Qırım sakinlerine suvuq davranıp başlay? Ne içün Qırım Putin içün taşıması qıyınlaşqan amma taşlap ketmege de yazıq olğan sapsız cemidanğa çevirile yata? Çünki yalıñız bir Qırımnı almaqnen Rusiye bütün dünyanı coydı!

Ahır-soñu, «referendumden» uzaqlaşqan sayın, vade etilgen efsane ve beklevler daa da tez suvğa batıp başlay. Eger 2014 senesi krımnaşıstler hayalları ömürge keçkeni aqqında zafernen qıçırıp aytqan olsalar, bugün de-bugün Qırım sakinleriniñ ağzından turmuş ayatta hayalları suvğa batqanı şikayet etip mırıldanğanlarını eşitesiñ.

Zarema Seitablayeva, qırımlı, bloger (havfsızlıq maqsadınen muellifniñ adı ve soyadı deñiştirilgendir)

«Bloglar» rubrikasında bildirilgen fikir-tüşünceler müelliflerniñ noqtaiy nazarını aks ettirip, muarririyetniñ baqışlarınen bir olmaması mumkün.

XS
SM
MD
LG