Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

17 yıllıq apis cezası. Rusiye mahkemesi Aqyar sakini Seytosmanovnıñ ükmüni deñiştirmeyip qaldırdı


Rusiye Arbiy apellâtsiya mahkemesiniñ mahkemecisi Anatoliy Solin "Hizb ut-Tahrir davası" iştirakçisi olğan Aqyar sakini Enver Seytosmanovnıñ ükmüni deñiştirmey qaldırdı. Bunı Qırım.Aqiqatqa advokat Emil Kurbedinov aytıp berdi.

"İmaye tarafı IV Jeneva konventsiyasına ve müşterimniñ sağlıq alınen bağlı bir sıra muracaatlar bergenine baqmadan, mahkeme olarnı nezaretke almadı", - dedi advokat.

İmayeci, oturış üç taraflı video oturış şeklinde keçkenini añlattı. COVID-19 pandemiyası sebebinden Emil Kurtbedinov Aqmescit mahkemesinde, Enver Seytosmanov - Rostov-na-Donuda, Arbiy apellâtsiya mahkemesiniñ mahkemecisi ise Vlasiha şeerinde edi.

O qayd etti ki, Enver Seytosmanov "Qırımtatarlar kene silâ astında" futbolkasında mahkeme oturışında iştirak etkenini qaud etti.

Oturış qapalı şekilde keçti, Aqmescit mahkeme binasına diñleycilerni yibermediler.

Rostov-na-Donu Cenübiy okrugınıñ arbiy mahkemesiniñ qadıları dekabrniñ 5-nde aqyarlı qırımtatarı Enver Seytosmanovnıñ ükmüni çıqardı. Onı bir yıl azatlıq sıñırlanmasınen 17 yıl sert rejimli koloniyada qalmasına mahküm ettiler.

Rusiye quvetçileri ağa-qardaş Ernes ve Enver Seytosmanovlarnı 2018 senesi mayısnıñ 10-nda Aqyarnıñ Balıqlava rayonınıñ Hayto (Tılovoye) köyünde tintüvlerden soñ tutıp alğan edi.

Ernesni daa soñra yiberdiler, Enverge ise cinaiy dava açılğanı aqqında haber etildi. Onı Rusiye Ceza Kodeksiniñ 205.5 maddesine (terror teşkilâtınıñ faaliyetini teşkil etüv ya da iştirak etüv) istinaden qabaatlaylar.

«Memorial» aq qorçalayıcı merkezi Seytosmanovnı siyasiy mabüs olaraq tanıdı.

«Hizb ut-Tahrir» halqara islâm siyasiy teşkilâtı, bütün musulman devletleriniñ islâm halifeligine birleştirilmesini öz maqsadı olğanını ayta, amma olar, bu maqsatqa irişmek içün terroristik usullarnı red ete ve Rusiyede adaletsiz taqip etilgenini ayta. Rusiye Yuqarı mahkemesi 2003 senesi «Hizb ut-Tahrir» teşkilâtını «terrorist» birleşme cedveline kirsetip, onı yasaq etti.

«Hizb ut-Tahrir işi» boyunca apiske alınğan ve mahküm etilgenlerniñ imayecileri olarnıñ taqip etilmesi diniy sebeplernen bağlı olğanını tüşüne. Adliyeciler qayd etkenine köre, Rusiye uquq qoruyıcı organları tarafından bu dava boyunca taqip etilgenler – ekseriyeti qırımtatarlar ve ukrain, rus, tacik, azeri ve islâm dinini kütken diger millet vekilleri. Halqara uquq işğal etilgen topraqlarda işğalci devlet qanunlarını kirsetmege yasaqlay.

XS
SM
MD
LG