Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Vatandaşlıq almaq içün nevbetlerde turğan qırımlılar ne mevzuda davalaşalar


Aqmescit – Federal migratsion hızmetiniñ odasında ukrain vatandaşlıgıını tasdiqlamaq ve rusiyeli grajdanı pasportını almaq içün nevbetler tizildi. Sol tarafta Ukrain vatandaşlıgıını saqlap qalmağa istegenler, sağ tarafta ise, rusiyeli vatandaş olmaq maqsadında adamlar turalar. Eki nevbette de – Qırımda çoq yıllar devamında yaşağan yerli sakinler bulunmaqta. Olarnıñ episi bir soqaqta yürip, bir deñizde yuvunğanlar. Migratsion hızmetiniñ tar odasında körüşken soñ, davalaşıp başladılar.

«Rusiye menim içün, aziz anadır! – bej tüste paltosını kiygen nefaqacı qıçırıp aldı. – O, em aşatır, em qurtarır!». Başqa taraftan qısqa saçlı bita itiraz bildirdi: «Çünki siz Rusiyede doğdıñız. Men Ukrainada doğdım. Ve Ukrainada yaşamağa isteyim!» Soñ ilâve etti: «Rusiyede yaşayış yahşı olsa, anda kete beriñiz!»

«Siz ise, Ukrainağa barıñız!» – cevap berdi nefaqacı ve devam etti: «Men mında dünyağa keldim. Ana-babam da mında doğdılar!». Soñra qırımda kiml da çoq yaşağanı mevzusı devam etti: «Men 65 yıl mında yaşayım», – qayd etti qartana. «Yaşay beriñiz da..», – cevaplandı nefaqacı.
Aqmescitte ukrain ve rusiyeli grajdanlıqnı almaq içün teşkil olunğan nevbetlerde davalar başlana
Bekleñiz, lütfen

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

«Qırımda Rusiye grajdanlığından tek 7 insan vazgeçkenini aytalar. Men cedvelde 186 –ncım, em de bir qaç kün endi nevbette turam». – dedi qartana ve çıqışqa taba adımladı. «Olarnıñ soyları Ğarbiy Ukrainada yaşaylar! Ve çetelde çalışalar!» – añlattı nefaqacı. Qartana endi qapu yanına yaqınlaştı, em de barışacaq kibi qolunı uzattı. Nefaqacı bitanıñ qolunı çetke çekti: «Siz de çetelge ketiñ, Avropa Şurasına. Yoluñız açıq olsun!»

Amma, er kes böyle fikirde degil. Olga Aleksandrovna Rusiye vatandaşı olmaq içün nevbette tura, amma kendisi içün degil. Onıñ 83 yaşındda anası özüni Ale daa Sovet ükümetiniñ vatandaşı olaraq saya ve Rusiye pasportını almağa istey. «Anama pasportnı almaq içün ne yapmaq kerekligini bilmege isteyim. Men özüm 18-nden soñra, pasportnı alırım». Ukraina vatandaşı olıp qalmağa istegenlerge ise, «bu olrnıñ qararı», – dey.

Natalya Vladimirovna, nefaqacı, «rusiyeliler» nevbetinde tura. «Biz bütün ömür Rusiye bizni alıp, özüne qoşsun der arz ete edik», añlattı qart. «Devlet küçlü, adaletli, insaflıdır».

Qurucılıq şirketniñ baş müendisi Andrey ukrain vatandaşlığını seçti. Çünki «3 yaşından soñ, Rusiyede bir daqqa bile yaşamadı» ve özüni ukrainli dep saya.

Ukraina grajdanlığını saqlap qalmaq içün ukrainlilerniñ 8 künü qaldı. Aqmescitteki federal migratsion hızmetinde nevbette er kün tahminen 200 insan tura. Yarımadada arizalarnı qabul etken tek 4 noqta çalışa. Bu sebepten, episi ukrainlilerge kendi grajdanlıqnı saqlap qalmağa bayağı küç olacaqtır.

«Boglar» rubrikasında ifade etilgen tüşünceler müelliflerniñ noqtai nazarını bildirip, muarririyetnen aynı olmaması mümkün
XS
SM
MD
LG