Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Cemilev Abramoviç ile 2022 senesi baarde İstanbulda muzakerelerde olğan subeti aqqında tarif etti


Qırımtatar halqınıñ lideri, Ukrayina halq deputatı Mustafa Cemilev Qırım.Aqiqatqa bergen intervyusında Rusiye milliarderi Roman Abramoviçniñ 2022 senesi baarde İstanbulda Ukrayina ve Rusiye arasında keçirilgen muzakerelerde Rusiye kelecegine dair aytqan sözleri aqqında tarif etti.

Cemilevniñ aytqanına köre, Abramoviç muzakereler bitken soñ Ukrayinanıñ şimdiki mudafaa naziri Rustem Ümerovdan Cemilev ile körüşmekni rica etken.

"Hilton"da biz onıñnen ayrı körüşip, laf ettik. Men oña cenk, elbette, insanlarnı öldürgenini ayttım. Amma men sizlerni — ruslarnı bir şey içün affu etmem: bugünge qadar 446 bala öldürildi. Balalarnı közüne doğru atqan fotolar bar. Men bunı iç bir vaqıt unutmam. Bu bir şey. Ve ekinciden, sanki halq qabaatlı degil, akimiyet qabaatlıdır. Men aytayım: episiñiz qabaatsızsıñız. Çünki siz, susıp, Putinge qoltutqanıñız sayesinde bu cinayetke yardım etesiñiz. Ve o maña meraqlı bir şey ayttı. O dey ki: "Bilsiñizmi, faşist Almaniyasında da aynı vaziyet edi. Amma onlarnen yıl keçti, ve Almaniya demokratiya nümünelerinden biri oldı. Ve bu, Almaniyada belli bir müddet devamında tış ükümet olğanı sebebinden oldı. Ve Rusiyede tış ükümet olmağanına qadar, bu putinizm, rus faşizmi er vaqıt canlanacaq", —dep hatırlay Cemilev.

Qırımtatarlarnıñ lideri, Abramoviçke böyle bir fikirni Rusiye prezidenti Vladimir Putinge bildiremi yıqmı, dep sorağan. O da: "Siz ne aytasıñız? Meni asarlar", dep cevap bergen. Amma onıñ tış idaresi kerek olğanını aytqanı bu memleket içün yahşı bir ilâc olur edi", — dep qayd etti Ukrayina halq deputatı.

Bundan da ğayrı, Qırım.Aqiqatqa bergen intervyusında Mustafa Cemilev 2022 senesi baarde Ukrayina ve Rusiyeniñ Qırım statusı aqqında muzakereleriniñ tafsilâtlarını aydınlattı.

Roskomnadzor Qırım.Aqiqat saytını blok etti. Qırım.Aqiqatnı küzgü saytı vastasınen oqumaq mümkün: https://krymrcriywdcchs.azureedge.net. Esas adise-vaqialarnı Qırım.Aqiqatnıñ Telegram ve İnstagram saifelerinden taqip etiñiz.

Bloklav ve tsenzurasız haberler! Qırım.Aqiqat qullanımını qurmaq içün iOS ve Android.

XS
SM
MD
LG