Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

«Rusiyeniñ» Qırımdaki nefaqası: birinci qıyınlıqlar ve işançsızlıq adiseleri


Qartlar pensiyanı almaq içün balaban nevbet tizilgenine açuvlanalar.
Bekleñiz, lütfen

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Qartlar pensiyanı almaq içün balaban nevbet tizilgenine açuvlanalar

Aqmescit – Bu afta Qırımda ve Aqyarda nefaqalarnı rusiye rublesinde berip başladılar. Paranı «Ukrpoçta» bölüklerinde bereler ve nefaqacılarnıñ evlerine ketireler. Amma, añlaşılğanı kibi qırımlılarnıñ ekseriyeti yöz parasını daa bir afta ve belki de daa çoq bekleycekler.

Qırımnıñ baş-nazirniñ birindij muavini Rustam Temirgaliyevniñ sözlerine köre, bu künleri 200 biñ Qırım ihtiyarı nefaqanı rusiye rublesinde almaqtalar. Belli ki, Qırım ve Aqyarda umumen 600 biñ nefaqacı yaşay.

Sermiya endi Rusiye Federatsiyasınıñ Nefaqa Fondu tarafından yarımada esabına keçirildi. Qırım.Aqiqat-ge Qırımnıñ Nefaqa Fondunda: «Qırımda nefaqalarnı martnıñ 24-nde berip başladılar. Qartlar mart içün para alalar. Para tolusınen berilecek», – dep añlattılar.

Nefaqanen bağlı mevzu etrafında daa tavsilâtlı izaatlardan bu yerde vazgeçip, trubkanı qoydılar.

Malüm ki, şimdiki vaqıtta nefaqalarnı qırım lılarğa «Ukrpoçta» vastasınen bereler. Evelden paranı bank kartalarından alğan ihtiyarlarğa poçta bölüklerine muracaat etmege rica eteler.

«Ukrpoçta»dan paranı evde alğan qartlar içün iç bir şey deñişmedi. Olarğa aqçanı öyle de evge ketireler. Amma, er keske degil. Ekseriyeti daa keçken aftadan berli beklep otura.

Rusiye Federatsiyasınıñ Nefaqa fondu yalıñız 200 biñ nefaqacı Obyasiçün paranı keçirgen olsa, bu vaziyetni añlatmaq qolay. Demek, daa 400 biñ nefaqacı parasını ekinci tranşnıñ keçirilüvini bekleycekler. Sermiyalarnı aprel 5 kününe qadar keçirmege vade eteler.

Ukrain banklarınıñ qabaatı yoq

Qayd etmeli ki, ukrain banklarınıñ kartlarından para alğan nefaqacılarğa bu sistema aqqında yaqın vaqıtta unutmkaq kerek olacaqtır. Mesele yalıñız ukrain banklarnıñ Qırımdaki işini toqtatğanlarınen bağlı degil. Krım.Realii mühbiri evelden nefaqalarnen oğraşqan birden bir qaç bank ile bağlandı. Qırımlılar kartlarında olğan nefaqa paralarını qullana bileceklermi sualni berdik. Er yerde aynı cevap yañğıradı: «Bank özünden özü nefaqalarnı bermey, o yalıñız Ukraina Nefaqa fondu taqsim etken paranı keçire. Er şey oña bağlı. Aqça kelse, biz elbette onı qırımlılarğa keçiredejkmiz».

Şimdi ise, Ukraina içtimaiy siyaseti naziri Lüdmila Denisovanıñ sözlerini hatırlayıq, keçken afta o, müessise Qırımğa içtimaiy ihtiyaclarğa belgilengen 27 biñ million grivnanı «Qırımda devlet hazine idaresiniñ esapları tehnik sebeplerden qapalı olğanı sebebinden» yollap olamağanını bildirdi.

Problema çezilmese, ukrain nefaqaları qırımlılarğa ne naqitnen, ne de bank kartlarınen kelip yetecek.

Böyleliknen, qırımlı nefaqacılar kartlarınen qullanmağa devam etmeleri içün Rusiye Nefaqa fonduna ukrain banklarınen añlaşmalar tizmek kerek. Ukrain tarfı bunen bağlı iç bir informatsiya almadı.

Rusiyeden «qoşma» para qayda?

Daa bir müim noqta, nefaqalarnıñ miqdarınen bağlı. Qırımnıñ Rusiyege qoşulması mevzusında «Referendum» arfesinde yerli memurlar Rusiye standartlarını Qırımda ömürge keçirmege vade etken ediler. Yani aylıq, nefaqa, içtimaiy yardım sermiyalar artmaq kerek edi. Amma, şimdilik bu sözde qalmaqta, bu ise, nefaqacılar arasında işançsızlıq doğura.

Ukrain nefaqalarını yalıñız rublege çevireler. Ve atta, Qırım işğalinden evel olğan kurstan daa az 1 grivnâ içün 3,8 ruble bereler.

Ukraina seviyesindeki nefaqalarnı, amma rusiye rublesindeki nefaqa paralarnı qırımlılar yılnıñ soñuna qadar alacağına oşay. Bunı Rusiye Federatsiyası Nefaqa fondunıñ idare yolbaşçısı Anton Drozdov bildirdi. Martnıñ 25-nde o, «Qırım Cumhuriyeti Devlet Şurasınıñ» reisi Vladimir Konstantinovnen Aqmescitte körüşken edi.

«Tahminen 500 biñ Qırım nefaqacılarnıñ parası ağımdaki seneniñ dekabr 1 kününe qadar ğayrıdan resmiyleştirilecek», – dedi Anton Drozdov.

Mezkür vaqıtqa qadar Qırımnıñ nefaqa sistemasını Rusiye qanunlarına ve tehnik hususiyetlerine uyğunlaştıracaqlar, bundan sebep kene de nefaqalarnıñ artmasını közde tutulmaydır.

Çarşembe künü üyleden soñ, Aqmescitniñ poçta bölükleriniñ ekseriyetinde ilânlar peyda oldı, nefaqa paralarnıñ vaqtınca keçirilüvi ve berilüvi «tehnik sebeplerden toqtatılacaq».
XS
SM
MD
LG