Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Rusiyede apis cezasına mahküm etilgen kezlevli ressam Bogdan Ziza açlıqnı toqtattı


Bogdan Ziza
Bogdan Ziza

Rusiyede 15 yıl apis cezasına mahküm etilgen kezlevli ressam Bogdan Ziza açlıq aktsiyasınıñ toqtatıluvı aqqında bildirgen.

Açlıq aktsiyanıñ 17 künü içinde Ziza 10 kilo azdı ve daa sert nezaret altında ayrı kamerağa avuştırıldı.

"Şimdilik Bogdan ile alâqa yoq demek mümkün, onıñ ne vaziyette olğanını bilmeymiz", - dep yazıla bildirmede.

"Quvetçizlik öz tesirini köstere, eñ çoq qol ve ayaqlarda is etile. Er bir areketten baş aylana. Yataqtan aman-aman turmayım, kezintilergen de siyrek çıqam. Yalıñız suv içem. Soñki künler istemeden içem, amma kerek. Yaramay yuqlayım, sıq-sıq uyanam, kündüz yuqlamağa tırışam, gece yañğızlıqnı keçirmek daa qıyın", - dep yazdı Ziza öz soñki mektübinde.

İyünniñ 10-nda siyasiy mabüsniñ tatası Qırım.Aqiqatqa Bogdan Zizanıñ açlıq ilân etkenini bildirgen edi.

İyünniñ 6-nda Rusiye mahkemesi kezlevli ressam Bogdan Zizanı tuvğan şeerinde keçirgen cenkke qarşı aktsiyası içün 15 yıl apis cezasına mahküm etti.

2022 senesi mayıs ayında Kezlevli Bogdan Ziza Kezlev memuriyetiniñ binasınıñ fasadında mavı ve sarı boya ve yanıcı qarışmanıñ izleri aşkâr etilgen zaman Rusiye quvetçileri tarafından yaqalandı. Ertesi künü Qırım televizionı kezlevliniñ qırımlılar ögünde "tövbesini" kösterdi. Bu kibi videolar Rusiyeniñ Ukrayinağa qarşı büyük istilâsı başlanğandan berli Rusiye tarafdarı telegram kanalları ve haber vastalarında cenkke qarşı narazılıqlarğa açıq takbih kibi sıq-sıq rastkelinir. Bogdan Zizanıñ yaqınları onıñ üzerinde bedeniy küç qullanğanına dair alemetlerni körip, onıñ iskencege ögratılması ihtimalınıñ olğanını bildirdiler. Tutulğan soñ Bogdan Zizanı başta "Rusiye silâlı quvetlerini itibardan tüşürgeni" içün para cezasına mahküm ettiler, soñra tevqif ettiler. O vaqıttan berli o SİZO-da buluna. Bogdan Rusiye Ceza qanunnamesiniñ üç maddesine binaen qabaatlana. Qabaatlavlar arasında terrorcılıq da bar, bunıñ içün o 15 yıl apis cezasına mahküm etile bile.

Roskomnadzor Qırım.Aqiqat saytını blok etti. Qırım.Aqiqatnıküzgü saytı vastasınen oqumaq mümkün: https://d2a3ebzji45ji0.cloudfront.net. Esas adise-vaqialarnı Qırım.Aqiqatnıñ Telegram ve İnstagram saifelerinden taqip etiñiz.

Bloklav ve tsenzurasız haberler! Qırım.Aqiqat qullanımını qurmaq içün iOS ve Android.

XS
SM
MD
LG