Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Rusiye qırımtatarlarnıñ reabilitatsiyası aqqında fermannı azırlay – Putin


Rusiye prezidenti işğal etilgen Qırımda qırımtatar meselesini II Yekaterina kibi çezecek. «Canlı bağ» devamında Rusiye Federatsiyasınıñ prezidenti qayd etti ki, Qırımda sürgün etilgenlerge nisbeten mütenasip ferman azırlana eken.

«Qırımnıñ Rusiyege qoşuluvı 1783 senesi, ğaliba, II Yekaterina fermannı çıqardı, mında böyle yazıla: Rusiye qırımtatarlarnı bütün aqibetler ile öz vatandaşları olaraq tanıycaq. Olarnıñ aqlarına, camilerine ve dinine ürmet kösterilecek, bu ise pek müimdir», – dedi Putin.

Onıñ fikrince, böyle siyaset doğru edi, ve Rusiye yolbaşçısı şimdi de oña köre areket etecek ola.

«Biz şimdi qırımtatarlarnıñ reabilitatsiyası içün fermannı azırlaymız. Amma tek qırımtatarlarnıñ degil, çünki Stalinniñ repressiyalarına ermenler, almanlar, yunanlar da oğradı. Şunıñ içün biz bu halqlarnıñ temsilcilerini de añmaq kerekmiz», – dedi Putin.

Ukraina Yuqarı Şurası «Ukraina Yuqarı Şurasınıñ qırımtatar halqınıñ ukrain devleti sıñırlarında aqlarınıñ temini boyunca beyannamesi»ni alğışladı. Oña köre, Ukraina qırımtatar halqına tamır halqı olaraq ve Ukrainanıñ diger milliy azlıqlarnına qavmiy, medeniy, til ve diniy hususiyetleriniñ saqlanması ve inkişafı kefil etile.
XS
SM
MD
LG