Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Qırımlılarnıñ mektüpleri: «Mandat ber!»


Keçken afta Rusiye uquq qoruyıcıları tarafından qırımtatar faalleriniñ evlerinde keçirilgen kütleviy tintüvler ve tutuvlardan soñ Rusiye cemaatçılarından iç birisi bu insan aqlarınıñ bozuluvını takbih etmedi.

«Ana yurtqa» qaytqan geminiñ arqasında qalğan «Qırım baariniñ» qaramanları içtimaiy ağlarda sızlap otura: nasıl oldı da, «Yedinaya Rossiya» bütün defnelerni özüne topladı. Bunıñ kibilerniñ arasında akimiyette olğan «mustaqil» cemaatçılar çoq. Amma onı elde etmege pek isteyler! Qırımlı siyasiy mabüslerge duyğudaşlıq qayda… Olar dostları, jurnalist Gayvoronskiyden bile birden yüz çevirdiler, çünki o, bütün dünya aytqanlarını aytıp başladı.

Özüni cemaatçı dep adlandırmağan, amma göñülde vicdanı ve birdemligi olğan adiy halq apiske alınğanlarğa qoltutmağa çıqtı

Lâkin özüni cemaatçı dep adlandırmağan, amma göñülde vicdanı ve birdemligi olğan adiy halq apiske alınğanlarğa qoltutmağa çıqtı. Semetdeşlerine qoltutmaq içün mahkeme binasına beş yüzden ziyade qırımtatarı kelgende ise Rusiye uquq qoruyıcıları ciddiy-ciddiy açuvlanmağa başladı. Olarnıñ reberligi qırımtatarlar biri-birine çığ kibi qoltutqanını bile: küçük bir şeyden başlap, inanılmaz küçke yete.

Rusiye akimiyeti ne qadar da qorqa! Bütün Qırım «politsiyanıñ işanç telefonları» tolu

Yañı siyasiy mabüslerni FSB aşıqa-aşıqa Rusiyege yolladı, bu şaşırmay. Ukrainalı cenk esiri deñizcilerniñ ikâyesi aqlıma kele: Kreml qırımlılar ukrainalı askerlerge kütleviy şekilde qoltuta bile dep, deñizcilerni tez-tez Moskvağa Lefortovo SİZOsına yolladı. Rusiye akimiyeti ne qadar da qorqa! Bütün Qırım «politsiyanıñ işanç telefonları» tolu. Bu hatırlavlar er yerde bar: cemaat naqliyatında, duraqlarda, bazarlarda.

Qırım naqliyatında «politsiyanıñ işanç telefonları»
Qırım naqliyatında «politsiyanıñ işanç telefonları»

Amma qırımlı «mustaqil» cemaatçılarğa qaytayıq. Martnıñ 20-nde «Taygan» arslanlar parkında Qırımnıñ sabıq prezidenti Yuriy Meşkov ile olğan körüşüvden soñ olarnıñ atuvları quvetleşti.

Yerli şura saylavlarına beş ay qala, olar ise alâ daa yerleştirilmedi! Martnıñ 29-nda bloger Aleksandr Yüryevniñ bildirgenine köre, «Rodina» firqası qırımlı faallerni öz cedvellerine almağa qarar bergen eken.

Teklif yerine ketirilse, Qırımda, niayet, kerçek bir muhalifet küçü peyda olur
Aleksandr Yüryev

«Bugün «Rodina» firqasınıñ liderlerinen matbuat konferentsiyasına davet etildim. Soñra Devlet Dumasınıñ deputatı Aleksey Juravlev ve Konstantin Knırik qırımlı cemaatçılarnen körüşti. Bir çoq mesele köterildi ve çeşit problemler muzakere etildi. Amma meni başqa şey meraqlandırdı. Firqa lideri cemaatçılarğa ve bütün qırımlılarğa Cumhuriyetniñ Devlet şurası ve yerli şura cedvellerini tizmege teklif etti. Dostlar, böyle fırsatıñız bar, demek. Mence, güzel bir teklif, cedveller firqalarnıñ siyasiy şuraları ya da evelden muzakere etilgen iç saylavlarda degil de, saytta açıq sürette faal qırımlılardan tizilecek. Ve ümüt etem ki, seslendirilgen teklif yerine ketirilse, Qırımda, niayet, kerçek bir muhalifet küçü peyda olur», – dep yazdı Yüryev içtimaiy ağda.

Rusiyege qoltutqan diger qırımlı bloger Aleksandr Talipov «Rodina» ile saylavlarğa ketmek niyetlengenini bildirdi.

«Qırımnıñ mustaqil cemaatçılığına sentâbr ayında er seviyedeki saylavlarda beraber iştirak etmek içün birleşmege teklif etildi. Kimler saylavlarğa tam teklif ve olğan problemlerni al etecek yollarnen ketmege azır?», – dep yazdı Talipov içtimaiy ağda.

Bu körüşüvniñ iştirakçileri arasında şimdi Rusiyege qoltutqan (eskiden ise Ukraina tarafdarı olğan) qırımtatar cemaatçısı Enver Arpatlı da bar edi. O da, deputat mandatını isteydir.

«12 stulyev» sönmez eserinden bir alıntını deñiştirecek olsam, bular tilengenlerniñ toqtamağan areketlerine oşay: «mandat ber, ber mandat!».

Zarema Seitablayeva, qırımlı, bloger (müellifniñ adı ve soyadı telükesizlik maqsadınen deñiştirildi)

«Bloglar» rubrikasında ifadelengen fikir-tüşünceler müelliflerniñ noqta-i nazarını aks ettirip, muarririyetniñ baqışlarınen bir olmaması mumkün

XS
SM
MD
LG