Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Qırımlı faal Bogdan Ziza nasıl "Putinden afu soramaq" mecbur etilgenini aytıp berdi  


Bogdan Ziza
Bogdan Ziza

Rusiye akimiyeti tarafından terrorizm qabaatı ile tevqif etilgen Kezlevli yol ressamı Bogdan Ziza Rusiyeniñ Ukrayinağa keniş mıqyaslı istilâsına qarşı etkeni aktsiyası içün açıq afu istemesi içün FSB hadimleri tarafından urulğanını bildire. Bunı o Qırım.Aqiqatqa intervyü berir eken bildirdi.

Bogdan Zizanıñ sözlerine köre, Kezlevde tevqif etilmesinden soñ Rusiyeniñ nezareti astında olğan "Krım 24" televizion kanalında yayınlanğan video FSB hadimleri çekken, amma evelden onı yahşı etip köteklegenler.

"Menim "afum" ile eñ az beş video bar. Birincisi mediada çıqtı, ekincisi dava materiallarında, daa bir qaç dane qabul etilmedi. Videolarnı FSB hadimleri çeke. Başta sakince eşitmege istegenlerini kamerağa aytmağa rica eteler. Soñra sen red ekten soñ, tehdit etip başlaylar. Baş bir video yazdıq, onı reberlerine yolladılar. Reberleri video samiy degil degen soñ, daa bir video yazdıq. Men aselet duyğusız ayta edim ve meni kene yahşı etip urdılar. Men aktör kibi yaramayım, metin de bütün vaqıt deñişip tura edi. Başta Rusiye ordusında afu istemek kerek edim, soñra Putin ögünde", - dedi o ve Qırımda aman-aman er bir siyasiy mabüs iskencelerge oğratılğanını bildirdi.

Bogdan Ziza aytqanı kibi, bu kibi videolarnı Rusiye quvetçileri yalıñız "ealini qorqutmaq içün" degil de, amma dava materiallarında da qullana.

Bogdan Ziza'ya göre, Rus güvenlik güçleri bu tür videoları sadece "halkı sindirmek" için değil, aynı zamanda kovuşturma materyallerinde de kullanıyor ve "kendilerine delil olarak kendilerine uyan makalenin altındaki doğru metni söylemeye zorluyor." Editörler, Bogdan Ziza'nın açıklamalarıyla ilgili olarak FSB'nin görüşüne sahip değil.

2022 senesi mayıs ayında Kezlevli Bogdan Ziza Kezlev memuriyetiniñ binasınıñ fasadında mavı ve sarı boya ve yanıcı qarışmanıñ izleri aşkâr etilgen zaman Rusiye quvetçileri tarafından yaqalandı. Ertesi künü Qırım televizionı kezlevliniñ qırımlılar ögünde "tövbesini" kösterdi. Bu kibi videolar Rusiyeniñ Ukrayinağa qarşı büyük istilâsı başlanğandan berli Rusiye tarafdarı telegram kanalları ve haber vastalarında cenkke qarşı narazılıqlarğa açıq takbih kibi sıq-sıq rastkelinir. Bogdan Zizanıñ yaqınları onıñ üzerinde bedeniy küç qullanğanına dair alemetlerni körip, onıñ iskencege ögratılması ihtimalınıñ olğanını bildirdiler. Tutulğan soñ Bogdan Zizanı başta "Rusiye silâlı quvetlerini itibardan tüşürgeni" içün para cezasına mahküm ettiler, soñra tevqif ettiler. O vaqıttan berli o SİZO-da buluna. Bogdan Rusiye Ceza qanunnamesiniñ üç maddesine binaen qabaatlana. Qabaatlavlar arasında terrorcılıq da bar, bunıñ içün o 15 yıl apis cezasına mahküm etile bile.

Roskomnadzor Qırım.Aqiqat saytını blok etti. Qırım.Aqiqatnıküzgü saytı vastasınen oqumaq mümkün: https://krymrcriywdcchs.azureedge.net. Esas adise-vaqialarnı Qırım.Aqiqatnıñ Telegram ve İnstagram saifelerinden taqip etiñiz.

Bloklav ve tsenzurasız haberler! Qırım.Aqiqat qullanımını qurmaq içün iOS ve Android.

XS
SM
MD
LG