Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Qırımda Hıdırlezniñ qayd etilüvi Rusiye içün elverişli ola bile, – Cemilev


Milliy Meclis tarafından Hıdırlez bayrımını qayd etmek qararı ile rus akimiyti faydalana bile.

Bunı Qırım.Aqiqat sitesine qırımtatar halqınıñ lideri Mustafa Cemilev bildirdi.

Onıñ sözlerine köre, Hıdırlezni qayd etmek içün 16 Meclis azası qol tuttı, buña qarşı ise 10 adam çıqtı. Mustafa Cemilevniñ haber etkenine köre, işğalge baqmadan, Meclisteki çoqluq qırımtatarlar öz adetlerini kütmek kerek ekenler dep tüşüneler. Mustafa ağa şahsen buña qarşı çıqa.

«Şahsiy men buña qarşı çıqtım. Şimdi bayramlar içün vaqıt degil. Bir kimseni davet etseñ de, tek Rusiyeden davet etmege çare bar. Başqalarını yibermezler. Böyle bayram Rusiye akimiyet içün pek elverişli. Olar qırımtatarlar Rusiyedeki yaşağan halqlar ile qardaş olıp pek yahşı yaşaylar dep körsetecekler», – dedi Mustafa Cemilev.

Ondan da ğayrı halq lideri bu merasimni farqlı şekilde keçirilmesi aqqında laf etkenlerini bildirdi. Teklifler arasında da siyasiy bir aktsıya şekilde keçirilmesi bar edi.

«Bizim fikirimizni körsetmek içün bayramnı milliy ve ukrain bayraqlar ile keçirmek kerek degen fikir de bar edi. Öyle şekilde keçirilse olsun. Bu aynı vaqıtta siyasiy pozitsıyamıznı bildirir edi».

Amma aynı zamanda Qırımda bu kibi aktsıyalarnıñ keçirilmesi ağır olğanını bildire.

Bügün «halq imayesi» Milliy Meclis binasında olğan ukrain bayrağını sürüp aldı. Bu areketler yapılğanda Mecliste çalışqan hadimlerge qarşı aqaretler, qorqutuvlar yañğıradı ve küç te qullanıldı. Keçken raatlıq künleri ise, qırımtatar halqnıñ lideri Mustafa Cemilevni ve Milliy Meclis Reisni Refat Çubarovnı Qırımğa yibermeycek oldılar.
XS
SM
MD
LG