Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Qırım akimiyeti ealige anayasa maddelerini «añlatmağa» planlaştıra


Bugün Qırım parlamentniñ resmiy gazetasında basılğanından soñ, Qırım anayasası «resmiy şekilde tasdıqlanılğan» kibi sayılmaqta. Qırım Devlet şurasınıñ spikeri Vladimir Konstantinovnıñ aytqanına köre, «Anayasa Qırımnı Ukrainanıñ eñ uquqsız cumhuriyetinden Rusiye Federatsiyasınıñ teñ uquqlı subyektine çevirdi». Bunı Rusiye matbuat vastaları bildire.

Qırım yolbaşçılığında «endi anayasa maddeleriniñ ealige añlatmaq vaqtı keldi» dep tüşüneler, bildire RİA «Novosti».

RBA bildirgenine köre, esas qanunnıñ metninde «insan, onıñ aqqları eñ büyük degerlik» olğanı añlatıla. Qırım Cumhuriyeti ise «içtimaiy devlet»tir. Qırım devlet tilleri olaraq rus, ukrain ve qırımtatar tilleri sayıla.

Vesiqada yazılğanına köre, «din ve mefkürelerniñ iç birisi devlet ya da mecburiy sayıla bilmez».

Öz başına tayinlengen Qırım Cumhuriyetiniñ paytahtı olaraq öyle de Aqmescit qala.

Halqara cemaatı Qırımnıñ Rusiyege qoşuluvını işğal olaraq tanıy. Moskvanıñ soñki areketleri Ukraina ve Rusiye arasında alâqalarnıñ kerginleşüvine ve Rusiyeniñ halqara munasebetlerinden çetleşüvine ketire. NATO, AQŞ, AB ve Avropa Birliginiñ ayırı memleketleri Rusiyege qarşı maliyeviy ve vizalı cezalarnı kirsetti. Moskva «G8» terkibinden çıqarıldı ve Soçide keçirilecek olğan dünyanıñ eñ nufuzlı memleketlerniñ körüşüvini lâğu etildi. Bu körüşüv Brüsselde ötkerilecek.
XS
SM
MD
LG