Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

«Qırımnı azat etiñiz»: Kyivde «işğal altındaki qırımlılarnen» birdemlik mitingi ötkerildi (fotoreportaj)

Fevralniñ 26-nda Kyivniñ Mustaqillik Meydanında, Rusiye ilhaq etken yarımadada yaşağan qırımlılarnen birdemlik mitingi ötkerildii. Aktsiyağa 200-den ziyade insan toplandı. Mitingte hususan, Qırımtatar Milliy Meclisi reisiniñ muavini Ahtem Çiygoz, tatar faali, sabıq siyasiy mabüs Rafis Kaşapov iştirak ettiler. Sözge çıqqanlar, «işğal altında yaşamağa qalğan» qırımlılar içün böyle aktsiyalar muim olğanını qayd etti.
Aktsiya iştirakçileri ellerinde «Qırımnı azat etiñiz», «Qırımtatarlarğa azatlıq ve adalet» ve ayrıca, yarımadadaki siyasiy mabüs ve ğayıp olğanlarnıñ resimlerini tuta ediler.
Fevralniñ 26-nda Ukrainada ve bütün dünyada qırımlılarğa ve devletniñ topraq bütünligine qol tutuv aktsiyaları, muzakereler, forum ve mitingler ötkerile.
Ukrainada fevralniñ 26-sı kününi «Qırımnıñ Rusiye işğaline qarşı tirenüv künü» olaraq qayd etilmesi teklif etile. 2014 senesi bu künü Qırım Yuqarı Şurasınıñ binası ögünde Ukraina torpaq bütünligine bağışlanğan miting ötkerilgen edi. O zaman miting iştirakçilerine Rusiye tarafdarı olğan faaller, şu cümleden «Rus birligi» firqasınıñ vekilleri qarşı çıqqan edi.
Halqara teşkilâtlar Qırımnıñ istilâsı qanunsız olğanını tanıdı ve Rusiyeniñ areketlerini tenqit etti. Ğarp memleketleri bir sıra iqtisadiy sanktsiyalar kirsetti. Rusiye yarımada ilhaqını inkâr etip, buña «tarihiy adaletniñ tiklenmesi» dey. Ukraina Yuqarı Radası 2014 senesi fevral ayınıñ 20-sini Rusiye tarafından Qırımnıñ muvaqqat işğaliniñ resmiy başlanğıç künü dep qabul etti.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG