Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Dünyada halqara Qara deñiz kününi qutlaylar


Köktöbel
Köktöbel

Oktâbr 31-de dünyada halqara Qara deñiz kününi qutlaylar

Bu künni, İstanbulda Etraftaki müit nazirleriniñ Konferentsiyası tarafından qabul olunğan Qara deñiz qorçalavı içün areketler planı munasebetinen içtimaiy-siyasiy aktsiyası kibi qayd eteler.

1996 senesi tamam şu künü, Bulğaristan, Romaniya, Rusiye, Türkiye, Gürcistan ve Ukraina ükümet teşkilâtları, Qara deñiz qorçalavı içün strategik areket planını imzaladı.

Bu vesiqanıñ zarureti, bu suv mıntaqasınıñ özgün tabiat komplekslerniñ bozulma telükesi neticesinde peyda oldı. Aynı o zaman oktâbrniñ 31-ini Halqara Qara deñiz künü kibi qutlamağa qarar alındı.

Halqara teşkilâtlar Qırımnıñ istilâsı qanunsız olğanını tanıdı ve Rusiyeniñ areketlerini tenqit etti. Ğarp memleketleri bir sıra iqtisadiy sanktsiyalar kirsetti. Rusiye yarımada ilhaqını inkâr etip, buña “tarihiy adaletniñ tiklenmesi” dey. Ukraina Yuqarı Radası 2014 senesi fevral ayınıñ 20-sini Rusiye tarafından Qırımnıñ muvaqqat işğaliniñ resmiy başlanğıç künü dep ilân etti. 2015 senesi oktâbrniñ 7-nde Ukraina prezidenti Petro Poroşenko munasip qanunnı imzaladı.

XS
SM
MD
LG