Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Kreml Meclisni qorquzıp olamaz – ekspert


Aleksandr Laşçenko

Kiyev – Qırımnıñ separastik akimiyeti tarafından Meclisni yoq etmek qorquzuvları yarımadada vaziyetni kerginleşe. Bunı Azatlıq Radiosınıñ efirinde ekspert İgor Semivolos bildirdi. Onıñ fikrince, qırımtatarlar lideri Mustafa Cemilevge vatanğa kelmek yasağı, Meclis reisi Refat Çubarovğa «ekstremizm» aqqkında resmiy tenbiyelev Kremlniñ qırımtatarlarğa doğrudan-doğru yapqan basqısını köstere. Amma, bu kibi areketler Moskva içün beklenilmegen neticelerni ketire bile.

– Kreml tarafından tayin etilgen Qırım prokurorı Natalya Poklonskaya Meclis reisi Refat Çubarovğa tenbiyelevni yetkizdirdi. Bunen beraber, prokuror, Meclisni yoq ete bilecegini bildirdi. Qırımnıñ separatistik akimiyeti bu areketlerni qırımtatarlarnıñ sürgünligine 70 yıl tolğanına eki afta qalğanda yapalar. Ne sebepten?


– Dava ep keñişleycek, ve kerginleşecek. Çünki, bunıñ episi öz başına tayin etilgen Qırım akimiyetiniñ öz küçüni, üstünligini numayış etmek, zorbalıqqa azır olğanını köstermek içün yapıla ve qırımtatarlar tarafından bir basqı olaraq tanılacaq.

– Sizniñ fikiriñizce, qırımtatarlar sürgünliginiñ 70 yıllığı endi nasıl keçecek?

– Şimdiden körünip tura ki, mayıs 18 künü arfesinde vaziyet beterleşe, ve bu kün de, onıñnen bağlı vaqialar da olduqça acınıqlı ola bilecektir.

– Moskvanıñ ileride de qırımtatarlarğa nisbeten davranışı ep böylemi olacaq?

– Men, Rusiyeniñ tayaq aşatma siyasetini devam ettireceginde çoq emin degilim, çünki bu kibi cevaptan soñ, belki de razılaşmanı teklif eterler ve onı da bitaraf şahıslar seslendirirler. Çetel şahıslar ola bile. Rusiyeliler içün esas mesele – Qırımnı idare etkenini köstermek ve Qırımda areket etken siyasiy yetekçiler, hususan qırımtatarlarnı nezaret etkenlerini numayş etmektir. Şunıñ içün, rusiyeliler davalaşmaq degil, olar «eki adım ögge, bir artqa» tarznı qılavuz etip alalar.

– Mustafa Cemilev ile qonuşmaq içün prezident Vladimir Putin vaqtını acımadı. Telefon bağından soñra, rusiyeli akimiyet qırımtatarlar liderine vatanğa kelmege yasaq ettiler. Bu kibi qarar Mustafa Cemilevge tesir etermi?

– O mustaqil olğanını köstermege devam etecek. Onıñ mevamı Meclisniñ siyasetindeki deñişmelerni belgiledi. Yani, bir qısım razılar, em de vaqtınca işbirlik yapacaqlar. Demek, işbirlikten vazgeçmeyler, amma aynı zamanda kendi pozitsiyasından vazgeçmeycekler.
XS
SM
MD
LG