Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

"Keçmişni bir daa yaşamaq istemez edim": Sentsov Qırımdaki apis ve işkenceler aqqında yazdı


Oleg Sentsov
Oleg Sentsov

Ukraina rejissöri, sabıq siyasiy mabüs Oleg Sentsov 2014 senesinde Qırımda tutulğanı, apis etilüvi ve işkenceleri aqqında hatırlattı.

"Mayısnıñ 10-u. Altı yıl evel ayatımnı deñiştirgen kün. Apis ve işkence künü. Bir şeyge pesman degilim ve keçmişimni deñiştirmege istemez edim, amma onı bir daa yaşamaq da istemez edim. Er kesniñ öz yolu ve saylavı. Men özümkini daa Maydanda yaptım ve, kerek olsa edi, bir şeyni inkâr etmeyip kene tekrarlar edim. Amma bugün onı degil, alâ daa duşman esirliginde olğan vatandaşlarımıznı tüşünem. Azatlıqnı beklegenlerni. Bizge ve memleketimizge ümüt etkenlerni", - yazdı Sentsov Facebook saifesinde.

Ukraina Yuqarı Radasınıñ İnsan aqları vekâletlisi Lüdmila Denisova, Rusiye apishanelerinde tutulğan ukrainalı siyasiy mabüslerniñ farqlı sayısını aydınlatqan edi: 113-ten 115-ke qadar. Qırımtatar resurs merkeziniñ cedvelinde 86 qırımlı siyasiy mabüs bar. Qırım aq qorçalayıcı gruppası da aynı raqam aqqında ayta.

2014 senesi fevral ayında Qırımda işaretsiz urbada silâlı insanlar peyda oldı. Olar Qırım Yuqarı Şurası, Aqmescit ava limanı, Keriç parom keçiti, diger strategik obyektlerni zapt etip, Ukraina ordusınıñ areketlerini blok etken edi. Rusiye akimiyeti bu insanlarnıñ Rusiye ordusınıñ arbiyleri olğanını başta inkâr etken edi. Daa soñra Rusiye prezidenti Vladimir Putin bular Rusiye arbiyleri olğanını tanıdı.

2014 senesi martnıñ 16-nda Qırım ve Aqyarda yarımada statusınen bağlı dünyada tanılmağan «referendum» olıp keçti, onıñ neticesinde Rusiye Qırımnı öz terkibine aldı. Ukraina, Avropa Birligi, ABD «referendumdaki» rey neticelerini tanımadı. Rusiye prezidenti Vladimir Putin martnıñ 18-nde Qırımnıñ Rusiyege «qoşulğanını» ilân etti.

Halqara teşkilâtlar, Qırımnıñ işğali ve ilhaqını qanunsız tanıp, Rusiyeniñ areketlerini takbih ettiler. Ğarp devletleri bir sıra iqtisadiy sanktsiyalarnı qullandı. Rusiye, yarımadanı işğal etkenini inkâr etip, buña «tarihiy adaletniñ tiklenmesi», dey. Ukrainanıñ Yuqarı Radası 2014 senesi fevralniñ 20-ni, Rusiye tarafından Qırım ve Aqyarnıñ muvaqqat işğali başlağan künü olaraq resmen ilân etti.

XS
SM
MD
LG