Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

İmam Raif Fevziyevniñ davası boyunca ilk oturışuv fevralniñ 7-ne belgilendi – advokat


Raif Fevziyev
Raif Fevziyev

Qırımlı imam Raif Fevziyevniñ davası Rostov-na-Donu (Rusiye) Cenübiy okrugınıñ arbiy mahkemesine berildi, ilk oturışuv fevralniñ 7-ne belgilendi. Bu aqta advokat Edem Semedlâyev haber etti.

«Raif esnasta tahqiqat izolâtorından video bağı vastasınen iştirak etecek, yanında imayecisi olacaq», – dep tefsir etti Semedlâyev.

Onıñ qayd etkenine köre, ilk diñlevlerden soñ mahkeme sıñırlav tedbirini yarım yılğa uzata. Bundan soñ Fevziyev Rusiyege – Rostov-na-Donu SİZOsına etap etilecektir, dep ayta imayecisi.

Fevziyevniñ ömür arqadaşı davasınıñ mahkemeden evelki tahqiqatı yekünlendi, dep bildirgen edi.

Berilgen malümatqa köre, Rusiye FSBsi 2021 senesi avgust ayında tutulğan aralarında Raif Fevziyev de olğan beş qırımtatarı ve musulmanğa qarşı «akimiyetni zorbalıqnen zapt etüv» cinaiy davasını açtı.

2021 senesi avgust ayında Rusiye quvetçileri Qırımda birden beş qırımtatarınıñ evini tintti. Soñra faaller Rustem Murasov ve Rustem Tairov, Aqyarnıñ Balıqlava rayonında Cebbar Bekirov, Bağçasaray rayonında Zaur Abdullayev, Aqmescit rayonında Raif Fevziyev tutuldı.

Raif Fevziyev ve Cebbar Bekirov Rusiye Ceza kodeksiniñ 205.5 maddesiniñ 1-inci qısmına istinaden (Terror teşkilâtınıñ faaliyetini teşkil etüv), qalğanları ise Rusiye Ceza kodeksiniñ 205.5 maddesiniñ 2-nci qısmına istinaden (Terror teşkilâtınıñ faaliyetinde iştirak etüv) şübheli ola. Avgustnıñ 17-nde ve 18-nde Rusiye qadıları tutulğanlarnı nezaret altına aldı. Tutulğanlar ya da advokatları yañı qabaatlavlarnı tefsir etmey.

Qırım Muhtar Cumhuriyeti ve Aqyar prokuraturası qırımtatarlarnıñ evlerinde keçirilgen yañı tintüvler ve tutuvlarnen bağlı cinaiy tahqiqat açılğanını bildirgen edi.

Ukraina prezidenti Volodımır Zelenskıy Rusiye quvetçileri keçirgen tintüvlerni ve qırımtatarlarnıñ tutuluvını «adden aşır bir insan aqları bozuluvı» dep adlandırdı, Ukraina Tış işler nazirligi ise Rusiyege qarşı narazılıq bildirdi.

Ukraina Yuqarı Radasınıñ insan aqları vekâletlisi Lüdmila Denisova dünyanı qırımtatarlarnıñ Rusiye tarafından taqip etilüvine cevap bermesine çağırdı.

Bloklav ve tsenzurasız haberler! Qırım.Aqiqat qullanımını qurmaq içün iOS ve Android.

XS
SM
MD
LG