Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Gülnara Bekirova: Men Ervinni böyle bilem


Ğayıp olğan qırımlılarğa qoltutuv aktsiyası. Kyiv, 2016 senesi avgust ayı
Ğayıp olğan qırımlılarğa qoltutuv aktsiyası. Kyiv, 2016 senesi avgust ayı

2015 senesi küzde endi Qırımda degil edim, İsmail Gasprinskiy müzeyiniñ birinci müdiri vefat etken edi, onıñ aqqında programma azırlayıcaq oldım ve İlmi Umerovdan yardım istedim. Ervin İbragimovnıñ koordinatlarını berip, o, mıtlaqa yardım eter, dep ayttı. Ervin mennen pek tez bağlandı, buña şaştım (ayat vadelerge inanmamağa ve insanlardan yardım beklememege ögretti). Öyle de tanış oldıq.

Ervin kerekli malümatlarnı, insanlarnı pek tez taptı – er şeyni doğru ve vaqtında yaptı. O qısqa iş yazışuvımıznı baqsam, yüregim ağıra…

2016 senesi aprelniñ 16-nda Vilnüste keçirilgen Dünya qırımtatar kongressi icra komitetiniñ toplaşuv iştirakçilerinen Borıspil ava limanına qondıq. Ervinni qarşılağan maşinada başta menim içün de yer tapıldı. Faqat kelgende yer yetmegeni añlaşıldı. Avtobusqa baracaq oldım, amma Ervin bunı red etip, yerini maña berdi, özü ise avtobusqa ketti.

Ervin İbragimov
Ervin İbragimov

Bu küçük ikâyede Ervinniñ özü bar – alçaq göñülli, yımşaq, yuvaş – kerçek er adamı, namus ve alicenaplıq onıñ içün tabiiy bir şey edi – böyle terbiye körgen edi.

Soñki körüşüvimizde aqlımda böyle insan olıp qalğan edi – uzaqqa ketken, amma yoq, ebediylikke ketkenine inanmağa istemeyim…

Biz sene alâ daa bekleymiz, Ervin…

Malümat: Bağçasarayda 2016 senesi mayısnıñ 24-nde aqşam şeer şurasınıñ deputatı, Dünya Qırımtatar Kongressi icra komitetiniñ azası Ervin İbragimov hırsızlanğan edi. Onıñ maşinası yol ortasında tapıldı. Ğayıp olğan kişi mayısnıñ 25-nde Meclis azalarınen beraber Sudaqqa baracaq edi, anda qırımtatar faalleriniñ mahkemesi planlaştırılğan edi.

Daa soñra Ervin İbragimovnı Bağçasarayda tutuv videosını kütleviy haber vastaları derc etti.​

Ğayıp olğan insannıñ babası yarımadanıñ Rusiye prokuraturasına ariza berip, oğlunı qıdırmağa rica etti.

Qırım Muhtar Cumhuriyetiniñ prokuraturası Ervin İbragimovnıñ ğayıp olmasınen bağlı mahkemeden evel tahqiqat keçirmekte.

Qırım aq qorçalayıcı gruppası İbragimovnı Rusiye akimiyeti ya da onıñ kontrolindeki gruppalar hırsızladı, dep tahmin ete.

Kyivde Ervin İbragimovnıñ ğayıp olğanını hatırlatmaq içün er ay «Ervin qayda?» aq qorçalayıcı aktsiyaları keçirilmekte.

Ervin İbragimov Rusiye akimiyetine qarşı faal sürette tirengen, Ukraina topraq bütünligine açıq-açıq qoltutqan edi. Bugünge qadar ğayıp olğan kişi aqqında bir de bir malümat yoq.

Muarririyetten: bu maqale ilk sefer 2017 senesi mayısnıñ 24-nde derc etilgen edi

«Bloglar» rubrikasında ifadelengen fikir-tüşünceler müelliflerniñ noqta-i nazarını aks ettirip, muarririyetniñ baqışlarınen bir olmaması mumkün

Gülnara Bekirova, Qırım tarihçısı, Ukrain PEN-klubınıñ azası

XS
SM
MD
LG