Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

FSBde qırımtatarlarnıñ sürgün etilmesi tarafdarları çoqluqta, - Cemilev


FSBde özara fikirleri arasında qırımtatarlarnıñ sürgün etilmesi aqqında da fikirler bar. Bunı Rusiyedeki mahsus hızmetlerinde olğan menbalarğa esaslanıp Hromadske TVge qırımtatar halqnıñ liderı Mustafa Cemilev bildirdi.

«Anda şimdi öyle fikirler bar: qırımtatarlarnı qaldırayıqmı yoqmı, olarnen añlaşayıqmı, yoqmı, olarnıñ talaplarına köre añlaşayıqmı eken. Malümatımızğa köre, qırımtatarlarını sürgün etmekniñ ve olarnı mında kutleviy şekilde çıqarılmasını tayin etmekniñ tarafdarları çoqluqta. Amma bu Rusiyeniñ itibarına zarar ketirer degen soyuları da bar», – dedi Mustafa ağa.

Cemilev qırımtatarlarğa qarşı sabırsızlıq tek siyasiy seviyde degil de, yaşayışta da artqanı aqqında qayd ete.

«Misal içün, özünü «kazaklar» dep adlandırğan soyuları soraylar: «Siz qaçan keteceksiz? Sizlerni ep bir sürgün etecekler de. Men sizniñ evinizde yaşamağa ister edim». Bunı evelden yahşı, bir-birlerine qatnaşqan qomşular aytalar», – dey Mustafa Cemilev.

«Balalar qırımtatarlarğa ücüm eteler. Hususan olar anda tilinde laf etseler: Sen ne mında bu tilde laf etesiñ, mında Rusiye! Ebet, bu kibi baqışlar ve degerlikler olarğa evlerinde aşılana. Qırımtatarlar arasında yaman bir şey olacağı ögünde bir qorqu bar», – bildirdi Cemilev.
XS
SM
MD
LG