Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

BMT, Ukrayinada Rusiye istilâsından elâk olğan 6 biñden çoq barışıqsever insan aqqında malümatnı tasdıqladı


BMT insan aqları monitoring missiyası bugünge qadar Rusiyeniñ Ukrayinağa qarşı cenki neticesinde 6114 vatandaş elâk olğanını ve 9132 yaralanğanını teşkerip tasdıqladı.

Bu BMT-nıñ fervlniñ 24-den oktâbrniñ 2-ne qadar olğan malümatı.

Berilgen malümatqa köre, elâk olğanlar arasında 390 bala, yaralanğanlar arasında ise 730. Aynı zamanda Ukrayina prezidenti ofisiniñ malümatına köre, oktâbrniñ 4-ne qadar 418 bala ölgen ve eñ az 786 yaralanğan.

Sentâbr ayında BMT-nıñ İnsan aqları Yuqarı komissarınıñ ofisi Ukrayinada 299 kişiñ ölgenini ve 923 kişiniñ yaralanğanını qayd etti.

Teşkilât kerçek raqamlar bayağı yüksek, dep qayd ete, «çünki cenk areketleri devam etken bazı yerlerden malümat keç alına ve tasdıqlanması kerek olğan vatandaşlar ölgenine dair malümat kelgen yerler çoq». Çoqusı ölüm ve yaralavnıñ sebebi patlayıcı maddelerniñ qullanıluvı oldı, ağır top ve çoqlu ateş reaktiv sistemaları, raketa ve ava ücümleri de qayd etildi.

Rusiye bir çoq delillerge baqmadan, silâsız adamlarnıñ öldürüvi ile bağlı er angi qabaatlavlarnı red ete.

Rusiye fevralniñ 24-nde Ukrayinağa büyük istilâ etti, amma istegenini alamadı, hususan ukrayinlerniñ tirenüvi sebebinden Kıyivni zapt etemedi.

Aprelniñ 22-nde Rusiye Ukrayinadaki «mahsus operatsiyanıñ» (anda büyük istilânı böyle adlandıralar) «ekinci fazası» vaqtında yañı planlar aqqında bildirdi. Rusiye arbiyleri işğal etilgen Qırımğa qara ayatını temin etmek ve Pridnestrovyege çıqmaq içün Donbas ve cenübiy Ukrayinanı kontrol altına almağa niyetlene.

Faqat, ğarbiy istihbaratnıñ malümatına köre, Donbasta Rusiye muvafaqiyetli sıñırlı ve Ukrayinanıñ küçlü tirenüvi sebebinden Rusiye ordusınıñ ğayıpları büyük.

Roskomnadzor Qırım.Aqiqat saytını blok etti. Qırım.Aqiqatnıküzgü saytı vastasınen oqumaq mümkün: https://krymrcriywdcchs.azureedge.net. Esas adise-vaqialarnı Qırım.Aqiqatnıñ Telegram ve İnstagram saifelerinden taqip etiñiz.

Bloklav ve tsenzurasız haberler! Qırım.Aqiqat qullanımını qurmaq içün iOS ve Android.
XS
SM
MD
LG