Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Avropa parlamentiniñ prezidenti Rusiyeniñ Qırımda ve Ukraina sıñırındaki ordusınen bağlı «kerginleşmeni yımşatmağa» çağırdı


David Sassoli
David Sassoli

Aprelniñ 21-nde, çarşenbe künü, Aropa parlamentiniñ prezidenti David Sassoli Rusiyeni ordusınıñ Qırımda ve Ukraina sıñırı boyunca yerleştirilmesi ile bağlı kerginleşmeni yımşatmağa çağırdı. Bunı o, Avropa Şurası Parlament Assableyasında çıqışta bulunğanda ayttı.

«Kerginlikniñ yımşatılması kerek, çünki Rusiyeniñ keri çekilmesi ve halqara mecburiyetlerine riayet etmesi pek müimdir», – dep qayd etti Sassoli.

Bundan ğayrı çıqışı vaqtında, «daa semereli, daa çevik, daa turğun ve daa demokratik Avropa Birligine ihtiyac bar olğanını» bildirdi.

Austriannıñ malümatına köre, halqara seviyede tanılğan Ukraina sıñırı boyunca 2015 senesinden berli «Rusiye on biñlernen askerini yerleştirip, ordusınıñ sayısı arttıra, bölüklerni faalleştirdi, bazalarını yañarttı ve daa küçlü bir yer, ava ve ava mudafaasını yerleştirdi».

Soñki vaqıtları Rusiye Donbasnıñ işğal etilgen qısmında gibrid küçleriniñ cenk areketlerini arttıra. Böylece, ateşkes rejiminiñ şartları bozula, amma Rusiye Ukraina ordusını qabaatlamağa tırışa. Bundan ğayrı, Qırımda ve Ukraina sıñırı yaqınlarında Rusiye askerleriniñ sayısını arttıruv Kyiv ve ğarbiy ortaqlarınıñ qasevetini doğura, çünki Rusiye ordusınıñ Ukrainağa açıq ücüm imkânı bar.

Ukrainanıñ ğarbiy ortaqları (ABD ve AB) ve NATO oña qol tutqanını bildirdi.

Kreml, Rusiye ordusınıñ Rusiyede areket etmesi diger memleketlerni, hususan Ukrainanı qasevetlendirmemeli.

Mart ayında Ukraina silâlı quvetleriniñ baş komandanı Ruslan Homçak bildirdi ki, Rusiye, «Zapad-2021» strategik talimlerine azırlıq manaçığınen Ukrainanıñ şarqiy sıñırlarına taktik gruppalarını çeke. Onıñ qayd etkenine köre, Novorossiysk ve Stavropolden işğal etilgen Qırımğa talimler içün avuştırılğan Rusiye ordusı yarımadada qalmağa devam ete.

Kreml, Rusiye ordusınıñ Rusiyede areket etmesi diger memleketlerni, hususan Ukrainanı qasevetlendirmemeli, dedi.

XS
SM
MD
LG