Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Arbiy katerler Qırımdan cumaaqşamı kününe yaqın kelir – Ukraina Arbiy-deñiz quvetleri komandanı


Qırım yalısında zapt etilgen ve bir yıldan soñ Rusiye tarafından Ukrainağa qaytarılğan «Nikopol», «Berdânsk» ukrain katerleri ve «Yañı Qapu» buksiriniñ çarşenbe-cumaaqşamı künleri kelmesi beklenile. Bu aqta Ukraina Silâlı quvetleri Arbiy-deñiz quvetleriniñ komandanı İgor Voronçenko UNN agentligine izaat berip bildirdi.

«(Gemiler – QA) avuştırıla. 20-21-nde (kelmesini – QA) bekleymiz», – dedi o, agentlikke.

Voronçenko, qayda kelecegini tam olaraq aytmadı. Qırım.Aqiqatnıñ arbiy menbaları bildirgenine köre, gemiler Mıkolayıv vilâyetiniñ Oçakov limanına kelecek. Muarririyet, bu malümatnı teşkere.

Bazarertesi künü, noyabrniñ 18-nde, bir yıl evelsi Qara deñizde Keriç boğazı yanında zapt etilgen «Nikopol», «Berdânsk» ukrain katerleri ve «Yañı Qapu» buksiriniñ Rusiye tarafından qaytarıluv esnası başlatıldı, dep bildirdi Ukraina Arbiy-deñiz quvetleriniñ komandanlığı. Bundan evel ukrain gemileriniñ Ukrainağa qaytarılması aqqında Rusiye Tış işler nazirligi bildirgen edi.

2018 senesi noyabrniñ 25-nde Rusiyeniñ sıñır gemileri Odesa limanından Azaq deñizinde Mariupolge keçken Ukraina Arbiy deñiz quvetleriniñ gemilerine qarşı «açıq istilâiy areketler» kerçekleştirdi. Rusiyeniñ «Don» sıñır kateri Ukraina Arbiy deñiz quvetleriniñ «Yañı Qapu» reyd buksirine aselet çarptı.

Rusiye FSBsi Ukraina gemilerine qarşı silâ qullanğanını tasdıqladı, berilgen malümatqa köre, üç Ukraina arbiy gemisi noyabrniñ 25-nde «Rusiye devlet sıñırından qanunsız keçti».

Aqmescit ve Keriç mahkemeleri 24 Ukraina deñizcisini apiske aldı. Ukraina deñizcileriniñ 6 yılğa qadar azatlıqtan marum qalması mümkün edi.

Qırım Muhtar Cumhuriyetiniñ prokuraturası Rusiye FSBsi tarafından zapt etilgen ukrain deñiz askerlerini cenk esiri dep tanıdı.

Rusiyeniñ Keriç boğazında yapqanlarını bir sıra Avropa memleketi ve ABD tenqit eteler. NATO, vaziyetni ve Keriç boğazındaki adiselerni diqqatnen közetkenini bildirip, ağır-sabırlı olmağa ve vaziyetniñ daa beterine yol açmamağa çağırdı.

XS
SM
MD
LG