Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Aluşta "Hizb ut-Tahrir davası": mahkemeciler kene qırımtatarca laf etmege razı olmadı


Eldar Kantemirov
Eldar Kantemirov

Rusiyeniñ Rostov-na-Donu Cenübiy okrugınıñ arbiy mahkemesi Aluşta "Hizb ut-Tahrir davası"nıñ iştirakçilerine qırımtatarca laf etmege razı olmadı. Bunı "Qırım birdemligi" birleşmesi bildire.

Mahkemeci Roman Saprunov tercimannıñ istenilmesine "ziyankârlıq" ve "esnasnı uzatmaq ıntıluvı" dedi. Ve o maznunlarğa oturış rus tilinde keçirilecegini ve başqa tilden laf etüv "nizam bozuvı" kibi qabul etilecegini añlattı.

Bundan gayrı mahkeme oturışında mahkeme imayeniñ şikâyetini red etip, Eldar Kantemirov, Ruslan Mesutov, Ruslan Nagayev ve Lenur Halilovnıñ tevqif astında qaldırdı. Amma olar ne vaqıtqace apiste olacaqları aytılmadı.

Nevbetteki oturış avgust 31-ine tayinlendi.

Daa evel iyülde Aluşta "Hizb ut-Tahrir davası" boyunca oturışta advokat Ayder Azamatov, müşterisiniñ qırımtatar tilinde tefsirleri sebebinden mahkemeci Roman Saprunovnen davalaştı.

O vaqıt mahkemeci, tercimannıñ yoq olmağanı içün mesuliyetli olmağanını bildirdi. Onıñ aytqanına köre, bu "yuqarıdaki mahkemeniñ qararı".

«Hizb ut-Tahrir işi» boyunca apiske alınğan ve mahküm etilgenlerniñ imayecileri olarnıñ taqip etilmesi diniy sebeplernen bağlı olğanını tüşüne. Advokatlar qayd etkenine köre, Rusiye uquq qoruyıcı organları tarafından bu dava boyunca taqip etilgenler – ekseriyeti qırımtatarlar ve ukrain, rus, tacik, azeri ve islâm dinini kütken diger millet vekilleri. Halqara uquq işğal etilgen topraqlarda işğalci devlet qanunlarını kirsetmege yasaqlay.

«Hizb ut-Tahrir» halqara islâm siyasiy teşkilâtı, bütün musulman devletleriniñ islâm halifeligine birleştirilmesini öz maqsadı olğanını ayta, amma olar, bu maqsatqa irişmek içün terroristik usullarnı red ete ve Rusiyede adaletsiz taqip etilgenini ayta. Rusiye Yuqarı mahkemesi 2003 senesi «Hizb ut-Tahrir» teşkilâtını 15 «terrorist» birleşme cedveline kirsetip, onı yasaq etti.

XS
SM
MD
LG