Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Advokat, “Hizb ut-Tahrir davası”nıñ iştirakçisini rusiye SİZOsınıñ mahsus blokına avuştırılğanına şikâyet etecek


Rusiyeli advokat Sergey Legostov, “Hizb ut-Tahrir davası”nıñ iştirakçisi Remzi Memetovnıñ rusiye SİZOsınıñ mahsus blokına avuştırılğanına şikâyet yazacaq. Bu aqta o Qırım.Aqiqatqa haber etti.

Bir kün evel rusiye jurnalisti Anton Naumlük, Memetovnıñ “sebeplerni añlatmadan” Rostov-na-Donu şeeri SİZOsınıñ mahsus blokına yollanılğanını bildirdi.

Bağçasaraydaki ekinci «Hizb ut-Tahrir davasınıñ» mabüsi Ernes Ametov, advokatnıñ aytqanına köre, Aqmescitteki nezarethaneniñ mahsus blokunda bir aydan berli buluna.

2016 senesi mayısnıñ 12-nde Bağçasarayda Rusiye telükesizlik hadimleri musulmanlar, qırımtatarlarnıñ evleri ve yerli qavehanede bir sıra tintüvler keçirdi. Neticede Bağçasaraynıñ dört sakini: Zevri Abseitov, Remzi Memetov, Rustem Abiltarov ve Enver Mamutov tutulıp, terrorizmde qabaatlandı. Olar, Rusiyede terroristik dep tanılğan «Hizb ut-Tahrir» teşkilâtında iştirak etkenlerinde şübeli dep sayıla.

2017 senesiniñ oktâbr ayında Rusiye telükesizlik hadimleri Bağçasaraynıñ altı sakinini tutıp alğan edi. Bular – Timur İbragimov, Marlen Asanov, Memet Belâlov, Seyran Saliyev, Server Zakiryayev ve Ernes Ametov. FSB olarnı Rusiyede ve onıñ tarafından ilhaq etilgen Qırımda yasaqlanğan «Hizb ut-Tahrir» teşkilâtınıñ azaları olğanında qabaatlay.

2018 senesi mayısnıñ 21-nde Qırımda «Qırım birdemligi»niñ koordinatorı Server Mustafayev ve qırımtatar musulmanı Edem Smailov tutulıp alınğan edi. Olarnıñ işi Bağçasaraylı «Hizb ut-Tahrir işinen»​ birleştirildi.​

«Hizb ut-Tahrir» halqara islâm siyasiy teşkilâtı, bütün musulman devletleriniñ islâm halifeligine birleştirilmesini öz maqsadı olğanını ayta, amma olar, bu maqsatqa irişmek içün terroristik usullarnı red ete ve Rusiyede adaletsiz taqip etilgenini ayta. Rusiye Yuqarı mahkemesi 2003 senesi «Hizb ut-Tahrir» teşkilâtını 15 «terrorist» birleşme cedveline kirsetip, onı yasaq etti.

XS
SM
MD
LG