Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Amnesty International İlmi Umerovnıñ ükmüni takbih etti


İlmi Umerov ükmü ilân etilgen soñ, 2017 senesi sentâbrniñ 27-si
İlmi Umerov ükmü ilân etilgen soñ, 2017 senesi sentâbrniñ 27-si

Amnesty International halqara uquq qorçalayıcı teşkilâtı İlmi Umerovnıñ ükmüni Rusiye akimiyetiniñ işğal etilgen Qırımda insan aqları ve serbesligine qarşı yapqan yañı cinayeti dep adlandırdı.

Uquq qorçalayıcılarnıñ beyanatında aytıla ki, qırımtatar faaliniñ mahkeme esnası ve Kreml nezaretindeki Qırım mahkemesiniñ oña çıqarğan ükmü Qırımda Rusiye akimiyetini tenqit etkenler taqip etilgenini daa bir kere isbatladı.

Ukrainadaki Amnesty International müdiri Oksana Pokalçuk bunı insan aqlarınıñ bozulması dep adlandırdı.

«Qırımda işğalni tenqit etkenler bar olğance repressiyalar devam etecek, ğaliba», – dep qayd etti Pokalçuk.

Kreml nezaretindeki Aqmescit rayon mahkemesi sentâbrniñ 27-si, çarşenbe künü, qırımtatar milliy areketiniñ liderlerinden biri olğan İlmi Umerovqa nisbeten öz qararını çıqardı. Umerov eki yıllıq yaşav tarzındaki koloniyada qalmasına üküm etildi. Bunıñnen beraber, Umerovğa eki yıl devamında açıq faaliyet ile oğraşması ve kütleviy haber vastalarında çıqışta bulunması yasaqlandı.

Umerovnıñ imayesi, Rusiye apishanesi Parkinson, şeker ve yürek hastası olğan İlmi Umerovğa kerekli tibbiy yardım kösterip olamaz, dep tüşüne.

Yaşav tarzı koloniyası – qomşu Rusiyede ceza berüv müessiseleriniñ bir çeşitidir. Muqaysızlıq sebebinden cinayet işlegenler, ve kiçik ya da orta ağırlıqta cinayetni ilk kere işlegenler bu kibi yerlerde ceza alalar. Yaşav tarzı koloniyalar, ekseri olaraq, Rusiyeniñ ormalı bölüklerinde, şimaliy ve şarqiy regionlarında yerleşe.

2016 senesi FSB taqiqatçıları İlmi Umerovqa qarşı ekstremizm maddesi boyunca cinaiy iş açqan edi. O Rusiye Cinaiy Kodeksiniñ 280.1 maddesi (Rusiyeniñ topraq bütünligini bozmaq çağıruvları – QA) esasında qabaatlana.

Qırımtatar milliy areketiniñ belli iştirakçisi, qırımtatar Meclisi reisiniñ muavini olğan İlmi Umerovnıñ tutulıp alınuvı, evindeki tintüv ve oña qarşı cinaiy işniñ açılması, mecburiy surette mahkeme-psihiatrik ekspertizanıñ keçirilmesi içün onıñ delihanege yerleştirilmesi – cemiyette ve dünyada rezonans çıqarğan edi.

2017 senesi iyünniñ 7-nde istilâ etilgen Qırımda Kremlge tabi olğan Aqmescit rayon mahkemesi İlmi Umerov davasınıñ asılını baqıp başladı.

İlmi Umerovnıñ özü bu mahkeme davası sımarışnen yapılğanını, ükümi ise – evelden belli olğanını tüşüne ve taqiqatçılar, stenogramma kibi tanıtılağan sözme-söz tercimeniñ lisaniy ekspertizasını qullanıp, añlamlarnı qarıştırğanını ayta.

XS
SM
MD
LG