Link açıqlığı

Saatnıñ esas haberi

Qırımdaki mahkeme Aqmescitli «Hizb ut-Tahrir davasınıñ» beş mabüsini apiste qaldırdı


Kremlge tabi Qırım Yuqarı mahkemesi avgustnıñ 30-da Aqmescitli «Hizb ut-Tahrir davasınıñ» mabüsleri Ayder Saledinov ve Rustem İsmailov, Üzeir Abdullayev, Teymur Abdullayev ve Emil Cemadenovnıñ şikâyet arizasını red etti. Qırım.Aqiqat mühbiriniñ bildirgenine köre, mahkeme beşini de apiste qaldırdı.

Avgustnıñ 9-da Aqmescitniñ Kiyev rayon mahkemesi Ayder Saledinov ve Rustem İsmailov, Üzeir Abdullayev, Teymur Abdullayev ve Emil Cemadenovnıñ apiste yatma müddetini eki ayğa uzatqan edi.

2016 senesi oktâbrniñ 12-de Qırımda beş qırımtatar qorantasınıñ evinde tintüv keçirildi. Tintüvler neticesinde beş qırımtatarı tutuldı, olarnı Rusiyede yasaqlanğan «Hizb ut-Tahrir» teşkilâtında iştirak etmesinde qabaatlaylar: Rustem İsmailov, Uzair Abdullayev, Teymur Abdullayev, Emil Cemadenov, Ayder Saledinov.

Fevral ayınıñ soñunda belli oldı ki, Rustem İsmailov ve Ayder Saledinovnı psihiatrik ekspertizağa yolladılar.

Bundan evel Müslim Aliyev, Vadim Siruk, Enver Bekirov, Emir-Üsein Kuku, Arsen Cepparov, Refat Alimov, Remzi Memetov ve Enver Mamutov psihiatrik ekspertizadan keçken ediler.

«Hizb ut-Tahrir davası» boyunca apiske alınğan ve mahküm etilgenlerniñ imayecileri olarnıñ taqip etilmesi diniy sebeplernen bağlı olğanını tüşüne. Advokat Emil Kürbedinovnıñ qayd etkenine köre, Rusiye uquq qoruyıcı organları tarafından bu dava boyunca taqip etilgenler – ekseriyeti qırımtatarlar ve ukrain, rus, tacik, azeri ve islâm dinini kütken diger millet vekilleri.

«Hizb ut-Tahrir» halqara islâm siyasiy teşkilâtı bütün musulman devletleriniñ islâm halifatına birleştirilmesini öz maqsadı olğanını ayta, amma olar, bu maqsatqa irişmek içün terroristik usullarnı red ete ve Rusiyede adaletsiz taqip etilgenini ayta. Rusiye Yuqarı mahkemesi 2003 senesi «Hizb ut-Tahrir» teşkilâtını 15 «terrorist» birleşme cedveline kirsetip, onı yasaq etti.


XS
SM
MD
LG